Αποκαλυπτική έρευνα της Disinfaux Collective «ξεσκεπάζει» την ΕΛ.ΑΣ για τα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη

H ερευνητική ομάδα Disinfaux Collective έκανε όσα 3 μήνες καθυστερεί η ΕΛ.ΑΣ… Με ανάλυση αδημοσίευτων και δημοσιευμένων βίντεο, καταρρίπτει τις επίσημες θέσεις για την 7η Μαρτίου και αποδεικνύει την αστυνομική κτηνωδία στη Νέα Σμύρνη. 

Λίγες ώρες αφού έφτασε στη δημοσιότητα το περιστατικό ξυλοδαρμού πολίτη από άνδρες της αστυνομίας στη Νέα Σμύρνη, στις 7 Μαρτίου 2021, σε επίσημη ανακοίνωση τους οι αρχές έκαναν λόγο για «απρόκλητη επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών». Την ανακοίνωση έσπευσε να αναπαράξει η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε δημοσιευτεί πληθώρα βίντεο που αποκάλυπταν πως δεν πρόκειται για επίθεση κατά της αστυνομίας.

Η ερευνητική ομάδα Disinfaux Collective βασιζόμενη σε αδημοσίευτο και δημοσιευμένο οπτικοακουστικό υλικό που συνέλλεξε, αναλύει τον τρόπο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, και «ξεσκεπάζει» την ΕΛ.ΑΣ για όσα συνέβησαν.

Αναλύονται εκτενώς τρία κύρια σημεία που απασχόλησαν την σχετική δικογραφία και τα όσα ακολούθησαν σε επίπεδο δημοσιευμάτων και πολιτικής αντιπαράθεσης, δηλαδή ότι:

1. «πλήθος πολιτών επιτέθηκε κατά αστυνομικών»

Ο φακός γελοιοποιεί με τεκμήρια τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία περί 40 πολιτών που «επιχείρησαν να περικυκλώσουν τους αστυνομικούς», περί 50 πολιτών που «επιτέθηκαν στους αστυνομικούς» και των 20 πολιτών που «εκτέλεσαν προαποφασισμένη επίθεση κατά των αστυνομικών» (η τελευταία αναφορά έχει γίνει ενόρκως από υπαρχιφύλακα της ΕΛΑΣ).

Τεκμηριώνεται επίσης από τον συγχρονισμό του υλικού ότι ο ξυλοδαρμός του πολίτη γίνεται 3 λεπτά πριν την υποτιθέμενη επίθεση πολιτών την οποία υποστηρίζουν οι αστυνομικοί ότι δέχθηκαν, όπως και είναι εμφανές ότι καμία οργανωμένη επίθεση σε αστυνομικούς δεν υπήρξε.

Κατά συνέπεια, καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι οι συλλήψεις που έγιναν οφείλονται σε επίθεση πολιτών σε αστυνομικούς.

2. «Τα θύματα της αστυνομικής επίθεσης αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν υλικό από αστυνομικών»

Τα διαθέσιμα βίντεο σαφώς καταγράφουν τα χέρια του πολίτη που δέχεται την επίθεση των αστυνομικών και σε κανένα σημείο δεν γίνεται καμία κίνηση προς οποιοδήποτε οπλισμό φέρουν αυτοί, όπως και από άλλο πολίτη.

Αντίθετα, καταγράφεται δεύτερη επίθεση στο ίδιο θύμα από τους αστυνομικούς, ενώ ήδη τον έχουν υπό τον έλεγχό τους.

3. Τεκμηριώνονται πολλαπλές περιπτώσεις χρήσης πτυσσόμενων μεταλλικών γκλοπ κατά πολιτών

Οι δημιουργοί της ανάλυσης υπενθυμίζουν ότι ακόμη και συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ αμφισβητούν κατά πόσο είναι σύννομη η χρήση τους εφόσον δεν χορηγούνται στους αστυνομικούς από την υπηρεσία τους.

4. Oι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν δεν είχαν επαρκή εκπαίδευση και προϋπηρεσία

Μεταξύ της πρώτης ομάδας αστυνομικών ΔΙΑΣ που είναι εξ’ αρχής στο σημείο, με βάση τα διακριτικά τους δύο έχουν τουλάχιστον 5ετή και 3ετή υπηρεσία στην ΕΛΑΣ, με βαθμό ανθυπαστυνόμου και αρχιφύλακα.

Ο αρχιφύλακας μάλιστα, είναι αυτός που καταγράφεται να εντοπίζει και να κινείται κατά πολίτη που καταγράφει τα τεκταινόμενα.

Το σχετικό βίντεο τελειώνει με την επισήμανση ότι «τρεις μήνες μετά το περιστατικό, η Ελληνική Αστυνομία ανακοινώνει ότι ακόμη εκκρεμεί η διερεύνηση της υπόθεσης και διενεργεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό, ενώ ένας εκ των εμπλεκόμενων αστυνομικών έχει τεθεί σε προσωρινή διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα»…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.