Βάσεις 2021: Άνοδος για τις περιζήτητες σχολές, πως θα τις επηρεάσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Τα αποτελέσματα των πανελληνίων αναμένεται να ανακοινωθούν γυρω στις 5 Ιουλίου.

Οι παραδοσιακές σχολές όπως της Ιατρικής, της Νομικής αλλά και το Πολυτεχνείο αναμένεται να σημειώσουν άνοδο και φέτος στις πανελλήνιες 2021. Οι πρώτες εκτιμήσεις από τη διόρθωση των γραπτών δείχνουν άνοδο στις βάσεις τόσο σε αυτές που παραδοσιακά θεωρούνται δημοφιλείς και περιζήτητες αλλά και στις χαμηλόβαθμες.

Τα σχετικά βατά θέματα είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί υποψήφιοι να σημειώσουν καλές επιδόσεις και δεδομένου ότι η διαμόρφωση των βάσεων είναι σε συνάρτηση με τις επιδόσεις των μαθητών, οι βάσεις φέτος αναμένεται να σημειώσουν γενικά άνοδο.

Η διάρθρωση και η διατύπωση των θεμάτων ήταν τέτοιες ώστε να μην απαιτούνται εξεζητημένες γνώσεις ή τεχνικές επίλυσης, αλλά μέσα από «πονηρά ερωτήματα» να ξεχωρίσουν οι υποψήφιοι που διαθέτουν παρατηρητικότητα, ορθή κρίση και ευστοχία στις απαντήσεις τους».

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται τελικά νωρίτερα και συγκεκριμένα γύρω στις 5 Ιουλίου, υπενθυμίζεται ότι πέρσι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε 9 Ιουλίου, με το Υπουργείο Παιδείας να τρέχει κυριολεκτικά μαραθώνιο, για να επισπεύσει τις διαδικασίες καθώς θα έχει να εφαρμόσει για πρώτη φορά τόσο το παράλληλο μηχανογραφικό όσο και το παραδοσιακό μηχανογραφικό με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Το άγχος των υποψηφίων φέτος είναι πολύ μεγάλο καθότι για πρώτη φορά θεσπίζεται και η ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία αναμένεται να αποκλείσει υποψήφιους με χαμηλές επιδόσεις.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τον κάθε έναν υποψήφιο θα υπολογιστεί από το «σύστημα».

Επομένως οι υποψήφιοι δεν θα χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία να υπολογίσουν καμία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2020 οι βάσεις των πέντε από τις επτά ιατρικές σχολές της χώρας «διολίσθησαν» κάτω από τις 18.000 μονάδες ενώ πέρσι είχαμε επίσης ιστορικό χαμηλό όλων των ετών στις βάσεις των ιατρικών σχολών.

Τα στοιχεία από τη βαθμολόγηση των υποψηφίων εκτός από την ανοδική πορεία των βάσεων στις περιζήτητες σχολές παράλληλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χιλιάδες θέσεις σε περιφερειακά Πανεπιστήμια και κυρίως σε σχολές χαμηλής ζήτησης, θα παραμείνουν εφέτος κενές λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Περιζήτητες σχολές

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από καθηγητές, προκύπτει άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες, Νομικές, Ιατρικές, Παιδαγωγικές και Πολυτεχνικές σχολές. Οι Ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν στα 18.000 μόρια και πάνω στην Αθήνα ενώ άνοδος αναμένεται και στην Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Εκτιμήσεις για τις βάσεις 2021

Τα θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις φέτος χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές ευκολότερα και βατά, σε σχέση με την περσινή χρονιά, δεδομένο το οποίο να οδηγήσει σε καλύτερές επιδόσεις στις διάφορες κλίμακες των βαθμολογιών και κατά συνέπεια σε άνοδο των βάσεων.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπως όλα δείχνουν θα έχουμε σαφή άνοδο των βαθμολογιών σε όλες τις κλίμακες με ελάχιστή βάση εισαγωγής να διαμορφώνεται σε συγκεκριμένα τμήματα άνω των 10.000 μορίων. Αυτό φυσικά θα καταγραφεί και στις περιζήτητες σχολές, νομικές, ψυχολογίας, παιδαγωγικά.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών: Στα Μαθηματικά, όπως προαναφέρθηκε, οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με αύξηση των χαμηλότερων βαθμολογιών. Εδώ η ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώνεται περί των 8.000 μορίων.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας, συνωστίζονται, όπως κάθε χρόνο, οι «πρώτοι των πρώτων», με παραδοσιακά οι ιατρικές σχολές να ανεβαίνουν και πάλι φέτος πάνω από τα 19.000 μόρια.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, αναμένεται να υπάρξουν πτώσεις βαθμολογιών και παραδοσιακά είναι το πεδίο το οποίο άλλωστε προσελκύει ετησίως εκατοντάδες υποψηφίους.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.