Κορωνοϊός – ECDC: Η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη

Σε αυξημένη επαγρύπνηση και επιτάχυνση των εμβολιασμών καλεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), εκτιμώντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) του κορωνοϊού θα κυριαρχήσει ανά την Ευρώπη έως τα τέλη Αυγούστου με «όχημα» τους νέους. Ήδη «καλπάζει» σε Ηνωμένο Βασίλειο και Πορτογαλία, ενώ μεγάλη άνοδος καταγράφεται στη Γαλλία, καθώς και τοπικές εξάρσεις σε Γερμανία και Πορτογαλία.

Η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, εκτιμά το ECDC.

«Είναι πολύ πιθανό η μετάλλαξη Δέλτα να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι δεν αποτελούν στόχο του εμβολιασμού» προειδοποίησε η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμόν.

Παρότι η μετάλλαξη Άλφα, που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία, παραμένει επί του παρόντος κυρίαρχη στην Ευρώπη, η μοντελοποίηση δεδομένων του ECDC προβλέπει ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 70% των νέων λοιμώξεων στην ΕΕ έως τις αρχές Αυγούστου και 90% έως τα τέλη Αυγούστου.

Για την προστασία από την εμφάνιση της παραλλαγής -που είναι 40% με 60% πιο μεταδοτική από την ‘Αλφα σύμφωνα με το ECDC- το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ζητεί να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Στο εργαστήριο ή στην πραγματική ζωή, οι μελέτες συγκλίνουν σε ένα σημείο: Η λήψη μόνο μίας δόσης εμβολίου παρέχει περιορισμένη προστασία κατά της μετάλλαξης Δέλτα.

 

Μέχρι και σήμερα, σχεδόν το 30% των άνω των 80 ετών και σχεδόν το 40% των άνω των 60 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη πλήρως, σύμφωνα με το ECDC, στο οποίο μετέχουν οι 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

«Σε αυτό το στάδιο, καθίσταται καθοριστικής σημασίας η δεύτερη δόση του εμβολίου να χορηγείται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο μεσοδιάστημα μετά την πρώτη δόση, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός προστασίας των ευάλωτων ατόμων» υπογράμμισε η Αντρέα Αμόν.

Το ECDC καλεί επίσης τις χώρες να μην εφησυχάσουν απέναντι στη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων για την καταπολέμηση του ιού.

Σύμφωνα με τα σενάρια της υγειονομικής υπηρεσίας, «οποιαδήποτε χαλάρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων που ορίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στις αρχές Ιουνίου μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία και σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Η αύξηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων «που μπορεί να φτάσουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του φθινοπώρου του 2020 αν δεν ληφθεί κανένα πρόσθετο μέτρο» προειδοποιεί το ECDC.

«Έκρηξη» κρουσμάτων στη Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα πως κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες 16.135 νέες μολύνσεις της Covid-19, μεγάλο «άλμα» συγκριτικά με τα κρούσματα της προηγούμενης μέρας και ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 19 θάνατοι εξαιτίας της νόσου έναντι πέντε που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο 24ωρο.

Μεγάλη άνοδος στη Γαλλία

Την ίδια στιγμή η μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσωπεύει ήδη «μεταξύ του 9%-10%» των νέων θετικών κρουσμάτων στη Γαλλία και καταγράφει μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Είναι μια αναλογία καταρχήν συγκρίσιμη με όσα παρατηρούμε στις ΗΠΑ και πιθανόν στη Γερμανία» δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Γαλλίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Την περασμένη Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, είχε αναφέρει ένα εύρος 2%-4% των κρουσμάτων, βάσει των δεδομένων ελέγχου των θετικών κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο προσδιορισμό αλληλουχίας, αυτό το στέλεχος που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Απρίλιο αντιπροσώπευε το 1% των δειγμάτων την 25η Μαΐου, έναντι 0,2% στις 11 Μαΐου.

«Υπάρχουν εδαφικές διαφορές» είπε ο Γκαμπριέλ Ατάλ, διευκρινίζοντας πως η παραλλαγή Δέλτα αντιπροσωπεύει το 12-13% των μολύνσεων στην περιοχή του Παρισιού, όμως το 70% των θετικών κρουσμάτων καταγράφηκε στη Λαντ (νοτιοδυτικά), «το μοναδικό διαμέρισμα όπου παρατηρούμε μια αύξηση της επιδημίας», ενώ ευθύνεται για «αρκετές συρροές κρουσμάτων» στον Κάτω Ρήνο (ανατολικά).

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί στην Πορτογαλία

Με επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας -και άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας για τις νεότερες ηλικίες- καθώς και αύξηση των δωρεάν τέστ κορωνοϊού επιχειρεί την ίδια στιγμή η Πορτογαλία να «αποκρούσει» την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που έχει ήδη καταστεί κυρίαρχη στη χώρα.

Λίγο πάνω από το 25% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί κατά της Covid-19 στην Πορτογαλία των 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι περισσότεροι από τους εμβολιασθέντες είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όμως η πρόσφατη αύξηση στα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Λισαβόνα οδήγησε τις Αρχές να επιταχύνουν την εμβολιαστική εκστρατεία για τα άτομα νεότερης ηλικίας.

Κατ’ επέκταση, έχει ανοίξει από τη Δευτέρα η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 35-39 ετών, ενώ τον επόμενο μήνα, τα άτομα ηλικίας 25-29 ετών θα μπορούν επίσης να προγραμματίσουν το ραντεβού τους. Η Λισαβόνα ανοίγει παράλληλα ένα νέο εμβολιαστικό κέντρο για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Την ίδια ώρα, το γραφείο του δημάρχου της Λισαβόνας ανακοίνωσε ότι όλοι οι πολίτες, κάτοικοι και μη, θα μπορούν από τώρα να κάνουν απεριόριστα τεστ κορωνοϊού δωρεάν στα φαρμακεία της πόλης και σε κινητές μονάδες.

Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα Covid-19 που καταγράφονται στην περιοχή της Λισαβόνας είναι της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα

Φόβοι νέου κύματος στην Ευρώπη

Η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έχει εγείρει φόβους για νέο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη.

Αν και η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού επί του παρόντος αναλογεί σε ένα κλάσμα του συνολικού αριθμού νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Ευρώπη, η «δυναμική» εξάπλωσής της εγείρει έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, οι οποίοι υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης δράσης με «κλειδί» την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Ο σταδιακά αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα απειλεί την πρόοδο που έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά τους τελευταίους μήνες έπειτα από ενάμιση χρόνο σκληρού αγώνα κατά της πανδημίας, όπως σημείωναν προ ημερών σε σχετικό ρεπορτάζ και οι Financial Times.

«Ακτινογραφώντας» δεδομένα της παγκόσμιας βάσης καταγραφής και γονιδιωματικής ανάλυσης του κορωνοϊού Gisaid, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως η μετάλλαξη Δέλτα αναλογεί στο 96% των νέων κρουσμάτων στην Πορτογαλία, πάνω από το 20% στην Ιταλία και περίπου 16% στο Βέλγιο.

«Βρισκόμαστε σε πορεία συντριβής του ιού και της πανδημίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη μετάλλαξη Δέλτα να πάρει το πάνω χέρι» ήταν η προ ημερών χαρακτηριστική αποστροφή του Γάλλου υπουργού Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, που μεταφέρουν οι FT.

Επιστήμονες σε όλη την Γηραιά Ήπειρο έχουν στραμμένο το βλέμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο -όπου τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί από τον προηγούμενο μήνα και η μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσωπεύει περίπου το 98% όλων των νέων λοιμώξεων- αναζητώντας ενδείξεις του τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια και ποια μέτρα ενδέχεται να χρειαστούν να ληφθούν.

Αφού τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η μετάλλαξη Δέλτα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 2,2 φορές σε σύγκριση με την μετάλλαξη Άλφα (βρετανική), η κυβέρνηση Τζονσον παρέτεινε κατά ένα μήνα την άρση των εναπομείναντων περιορισμών προς ανάσχεση της πανδημίας.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο για να ‘ανοίξει’ εκ νέου τη ζωή και την κοινωνία θα χρησιμεύσουν ως ‘εργαστήριο’ για εμάς στην Ευρώπη» δήλωσε ο Μπρούνο Λίβαν, ιολόγος στην Λυών, ο οποίος συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση και συμβάλλει στο συντονισμό της γονιδιωματικής ανάλυσης στελεχών του κορωνοϊού στη χώρα.

Κατά τους επιστήμονες το κατά πόσον οι τοπικές εστίες της μετάλλαξης Δέλτα που ξεσπούν στην ΕΕ θα μετατραπούν σε μεγαλύτερες επιδημίες θα εξαρτηθεί εν μέρει από τον αριθμό των πλήρως εμβολιασθέντων, καθώς και από τη συμπεριφορά των πολιτών τη στιγμή που έχουν αρθεί οι περισσότεροι από τους περιορισμούς που συνόδευαν τα εθνικά lockdown, σημειώνουν οι FT.

«Σαρώνει» η μετάλλαξη Δέλτα στη Μόσχα

Ενδεικτικό της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα είναι ότι πλέον έχει καταστεί κυρίαρχη και στη Μόσχα, καθώς σχετίζεται με το 90% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, Σεργκέι Σομπιάνιν.

Ο δήμαρχος της Μόσχας δήλωσε ότι «η διείσδυση της συγκεκριμένης παραλλαγής του κορωνοϊού άρχισε τον Απρίλιο, συνέχισε να εξαπλώνεται τον Μάιο και κορυφώθηκε τώρα σε μαζική κλίμακα».

«Αυτό εξηγεί πολλά πράγματα, τον τεράστιο αριθμό του ποσοστού των νέων ανθρώπων που νοσούν, το ότι το 20-30% των ανθρώπων που νοσούν πολύ βαριά, βρίσκονται στην Εντατική, την άυξηση των θανάτων, κτλ» ανέφερε.

Ταυτόχρονα, η Ουκρανία επιβεβαίωσε σήμερα τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα. Η παραλλαγή Δέλτα εντοπίστηκε σε μια μητέρα και την κόρη της που επέστρεψαν πρόσφατα από τη Ρωσία.

Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων σε ταξιδιώτες με προέλευση το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, τη Ρωσία και την Πορτογαλία σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης στη χώρα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.