Τι αποφάσισε το Πρωτοδικείο για την απεργία της ΑΔΕΔΥ

Της Άννας Κανδύλη

Παράνομη έως τις 10.00 το πρωί κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ όσον αφορά στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς.

 

Η υπουργός Παιδείας είχε καταθέσει κατεπείγουσα αγωγή προκειμένου να κηρυσσόταν παράνομη και καταχρηστική η αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ για το εργασιακό νομοσχέδιο, με σκοπό να διασφαλιστούν οι Πανελλήνιες.

“Η κήρυξη της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών για την Τετάρτη 16 Ιουνίου μπορεί να θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την ομαλή διενέργειά τους”, είχε τονιστεί από το υπουργείο Παιδείας, ενώ προσετίθετο ότι “το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο μια κρίσιμη δοκιμασία για το μέλλον περισσότερων των 100.000 υποψηφίων”.

Στο μεταξύ, οι νομικοί εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών είχαν επαναβεβαιώσει το δικαστήριο ότι εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί και οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας για να μην παρεμποδιστεί η μεταφορά των μαθητών στα εξεταστικά κέντρα. Παράλληλα, είχαν προσκομίσει τα σχετικά δελτία Τύπου των ομοσπονδιών και των σωματείων με τις τροποποιήσεις στις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να μην διαταραχθεί η διαδικασία των εξετάσεων.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν: «Δεν έχουμε εξουσιοδότηση να παραιτηθούμε από την αγωγή. Πάση θυσία πρέπει να γίνουν οι Πανελλήνιες και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ρητά με δικαστική απόφαση» είχαν υπογραμμίσει. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ αντέτειναν ότι ήδη έχει ληφθεί απόφαση να εξαιρεθούν από την απεργία οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και ότι τα σωματεία εργαζομένων στα ΜΜΜ δεσμεύονται από τα όσα έχουν ήδη ανακοινώσει για τις τροποποιήσεις στα δρομολόγια και ζήτησαν η αγωγή να απορριφθεί ως άνευ αντικειμένου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.