Σε ποιους και γιατί εμφανίζονται παρενέργειες μετά το εμβόλιο

Ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως πονοκέφαλο, κόπωση και πυρετό προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους η λήψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με επιστήμονες, τα συμπτώματα θεωρούνται πολύ κοινά και αποτελούν μια φυσιολογική απόκριση του οργανισμού έναντι του εμβολίου.

Ο Dr Peter Marks, επικεφαλής του τομέα εμβολίων του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων έχει δηλώσει ότι την επόμενη ημέρα από τη χορήγηση του εμβολίου δεν θα προγραμμάτιζε κάποια επίπονη σωματική δραστηριότητα. Ο ίδιος, μετά την πρώτη δόση, ένιωσε κόπωση.

Γιατί όμως ο οργανισμός εμφανίζει παρενέργειες; Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει δύο υποσυστήματα.

Το πρώτο αρχίζει να λειτουργεί μόλις το σώμα εντοπίσει έναν ξένο εισβολέα. Τα λευκά αιμοσφαίρια συρρέουν στο σημείο και προκαλούν φλεγμονή, που θεωρείται ως η αιτία για ρίγη, πόνο, κόπωση και άλλες παρενέργειες.

Κάτι τέτοιο ενεργοποιείται αμέσως, ιδιαίτερα σε νεώτερους ανθρώπους, που αναφέρουν παρενέργειες πιο συχνά από τους ηλικιωμένους. Επίσης, ορισμένα εμβόλια προκαλούν περισσότερες παρενέργειες απ’ ότι άλλα.

Το εμβόλιο λειτουργεί ακόμη κι όταν δεν εμφανίζονται παρενέργειες

Ωστόσο, κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Αν κάποιος έκανε το εμβόλιο και δεν ένιωσε κανένα σύμπτωμα μία ή δύο ημέρες μετά τη χορήγησή του, δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί.

Ήδη, με τη λήψη ξεκίνησε η ενεργοποίηση του δεύτερου υποσυστήματος του ανοσοποιητικού, που παρέχει την πραγματική προστασία από τον κορωνοϊό, παράγοντας αντισώματα.

Μια άλλη παρενέργεια που έχει εντοπιστεί και προκαλεί ενόχληση είναι το προσωρινό πρήξιμο στους λεμφαδένες, όπως αυτοί που βρίσκονται κάτω από το μπράτσο.

Οι γυναίκες ενθαρρύνονται να προγραμματίζουν μαστογραφίες ρουτίνας πριν τον εμβολιασμό, για να αποφευχθεί τυχόν λάθος ένδειξη για καρκίνο.

Δεν είναι βέβαια όλες οι ανεπιθύμητες παρενέργειες συνηθισμένες. Ωστόσο, μετά από εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί σε όλον τον κόσμο και εντατική παρακολούθηση από πλευράς επιστημόνων, έχουν αναφερθεί λίγα σοβαρά περιστατικά.

Ένα μικρό ποσοστό ατόμων που έχουν κάνει τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson έχουν αναφέρει θρομβώσεις. Ορισμένες χώρες αποφάσισαν να χορηγούν τα συγκεκριμένα εμβόλια μόνο σε ηλικιωμένους. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές επιμένουν ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Γιατί χρειάζεται η παραμονή στο εμβολιαστικό κέντρο για 15 λεπτά μετά το εμβόλιο

Περιστασιακά έχουν αναφερθεί και περιστατικά σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Γι’ αυτό, μετά τη χορήγηση οποιουδήποτε εμβολίου, κάθε πολίτης καλείται να μείνει στο εμβολιαστικό κέντρο για περίπου 15 λεπτά, για να διασφαλιστεί ότι ενδεχόμενη αντίδραση θα αντιμετωπιστεί άμεσα.

Μετά το ζήτημα των θρομβώσεων που διαπιστώθηκαν στα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, οι αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν υπάρχει συσχετισμός των εμβολίων mRNA (Pfizer, Moderna), με σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους Υγείας των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτό να απαντήσουν στο αν πράγματι υπάρχει σύνδεση και σημειώνουν ότι έχουν έναν μικρό αριθμό από αναφορές, που προέρχονται από άνδρες εφήβους ή νεαρούς ενήλικες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.