Τρικλοποδιές στην ΑΟΖ Ελλάδας-Αλβανίας από την ίδια την Αλβανία που την καθοδηγούν οι Τούρκοι

Η Αλβανία καθυστερεί τη διευθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα, παίζοντας τα παιχνίδια της Άγκυρας που κινεί τα νήματα στη γειτονική χώρα.

Χαρακτηριστικη είναι η δήλωση της Αλβανίδας υπουργού εξωτερικών, κυρίας
Όλτα Τζάτσκα, λέγοντας που δηλωσε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών για τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών ενδέχεται να μην επιλυθούν εντός της τρίτης κυβερνητικής θητείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που άρχισε πολύ πρόσφατα.

Η αλβανική πλευρά παρά την αθρόα υποστήριξη που λαμβάνει από τη χώρα μας σε σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της ενταξιακής πορείας της προς την Ε.Ε., δείχνει να παίζει το παιχνίδι που θέλουν οι Τούρκοι, βάζοντας συνεχώς προσχώματα στην «τακτοποίηση» των μεταξύ μας διαφορών στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, ζήτημα για το οποίο η ελληνική διπλωματία καιγόταν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο Euronews, η Τζάτσκα ερωτήθηκε εάν οι διαφορές της ΑΟΖ θα επιλυθούν εντός του 2025 και απάντησε πως δεν γνωρίζει τις προθεσμίες που έχει θέσει το Διεθνές Δικαστήριο, αλλά και ούτε πότε θα λήξει η διαδικασία της συλλογής πληροφοριών για το θέμα.

Παρά τα… πανηγύρια της ελληνικής πλευράς, τον Οκτώβριο του 2020, όταν και οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι η διαφωνία μεταξύ τους θα επανεξεταστεί από το Διεθνές Δικαστήριο, η Αλβανίδα δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο και επιβεβαίωσε ότι ναι μεν η αλβανική πλευρά «εργάζεται» για τη σύνταξη του φακέλου με τα απαιτούμενα στοιχεία, «αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί κανένα έγγραφο σχετικά με αυτό το ζήτημα».

Ρητορική η οποία είναι σαφές ότι στέλνει μήνυμα προς την ελληνική πλευρά ότι η Αλβανία θέλει να συνεχίσει το «παιχνίδι» της με την Τουρκία, αποφεύγοντας να συμβάλει σε κάποια λύση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «προηγούμενο» στην περιοχή. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο «κολλητός» του Ταγίπ Ερντογάν, Εντι Ράμα αισθάνεται δικαιωμένος από την τακτική που ακολούθησε ως σήμερα και σκοπεύει να τη συνεχίσει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.