Προκλήσεις Τσαβούσογλου στη Θράκη: Ανακάλυψε “τουρκική μειονότητα” και “τουρκικά σχολεία”

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η ιδιωτική, όπως χαρακτηρίστηκε, επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε οδικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί αεροπορικώς για την Αθήνα, όπου τη Δευτέρα (31/5) θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Κατά την τετράωρη παραμονή του στην Κομοτηνή, ο κ. Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο “Τζελάλ Μπαγιάρ”, γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι.

Ποδαρικό με πρόκληση

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσγειώθηκε στις 10:00, αντί των 11:00 που είχε αρχικά διαρρεύσει, στον αερολιμένα «Δημόκριτος» Αλεξανδρούπολης και έκανε… ποδαρικό με πρόκληση. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Είμαστε στην Ελλάδα για να συναντήσουμε τους συμπατριώτες μας της Δυτικής Θράκης και να συζητήσουμε για τις διμερείς σχέσεις. Στην Ελλάδα θα συναντήσουμε μέλη της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Ανακάλυψε “τουρκικό Γυμνάσιο και Λύκειο”

Ακολούθησε πρόκληση και στον επόμενο σταθμό της επίσκεψης του, στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής “Τζελάλ Μπαγιάρ”. Εκεί ανακάλυψε “τουρκικό Γυμνάσιο και Λύκειο”. «Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση προβλημάτων τους» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις το γεγονός ότι δεν επετράπη η είσοδος στους Έλληνες δημοσιογράφους. Όπως ανέφερε το xronos.gr, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών συνόδευε αποστολή δημοσιογραφικών οργανισμών από την Τουρκία, στους οποίους επετράπη κανονικά η είσοδος, την ίδια στιγμή, όμως, δεκάδες ελληνικά ΜΜΕ, περιφερειακά και πανελλαδικά, έμειναν έξω από το σχολείο. Μάλιστα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, δεν δόθηκε εντολή, ώστε να επιτραπεί η είσοδος και στους Έλληνες δημοσιογράφους.Μετά την επίσκεψή του στο σχολείο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε μία σύντομη περιήγηση περιμετρικά του σχολείου, όπου και συνομίλησε με λιγοστούς κατοίκους που βρίσκονταν στο σημείο. Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο Τσαβούσογλου τούς μετέφερε… χαιρετίσματα από τον Ερντογάν.

Η υπόσχεση στους ψευτομουφτήδες

Ακολούθως ήρθε η επόμενη πρόκληση με τους ψευτομουφτήδες. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέ Μετέ παρουσία του πρόξενου Μουράτ Ομέρογλου και του πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν και τους μέτεφερε την απόλυτη στήριξη του.

«Στη Δυτική Θράκη συναντήθηκα με τον Μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και τον Μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Η δουλειά των Μουφτήδων συμβάλλει εξαιρετικά στην διατήρηση και ενδυνάμωση της ενότητας και της αλληλεγγύης της Τουρκικής Μειονότητας», ήταν το νέο tweet του κ. Τσαβούσογλου, στον οποίο, σύμφωνα με τη “Φωνή της Ροδόπης” οι ψευτομουφτήδες μετέφεραν παράπονα για καθυστέρηση πληρωμών από κονδύλια του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, για να δηλώνουν δηλαδή «καταπιεσμένοι» από τις ελληνικές Αρχές. Μάλιστα, αναφέρεται στον τοπικό Τύπο πως ο Τσαβούσογλου τους υποσχέθηκε πως το θέμα θα λυθεί σύντομα.

Τι είπε για τη μη αναγνωρισμένη άτυπη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης

Και η επόμενη πρόκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ ήρθε σε γεύμα στο χωριό Θάμνα. Εκεί μίλησε για τη μη αναγνωρισμένη άτυπη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», όπως την αποκάλεσε και δήλωσε: «Τονίσαμε πως πάντα θα στεκόμαστε με την Τουρκική Μειονότητα στον αγώνα για τα δικαιώματά της και υπογραμμίσαμε μία ακόμη φορά την ισχυρή μας στήριξη σε αυτή».

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.