Ελληνοτουρκικά: Το παρασκήνιο της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα και τα “αγκάθια”

Ο τρόπος με τον οποίο κατέληξε να οριστικοποιηθεί η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα είναι αποκαλυπτικός των γενικότερων δυσκολιών των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Έπειτα από μια σειρά πολύ γενικών συζητήσεων για πιθανές τοποθεσίες συνάντησης του κ. Τσαβούσογλου με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, περιλαμβανομένης της Κρήτης, οι Τούρκοι υπαναχώρησαν, επιλέγοντας την Αθήνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, στο τραπέζι είχαν βρεθεί τα Χανιά, μάλιστα είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να επεκτείνει κατά μία ημέρα την προγραμματισμένη εδώ και έναν μήνα διαμονή του στην πόλη (για το μνημόσυνο του πατέρα του Κωνσταντίνου). Παρότι δεν είναι ακόμα σαφές τι προκάλεσε την υπαναχώρηση των Τούρκων, στο τραπέζι είχε πέσει και το ενδεχόμενο την Κυριακή 30 Μαΐου, επίσημη ημέρα της συνάντησης ανάμεσα στους κ.κ. Δένδια και Τσαβούσογλου, να μεταβεί κοινή αντιπροσωπεία σε κάποιο οθωμανικό μνημείο της ευρύτερης περιοχής των Χανίων.

Από την τουρκική πλευρά, όπως αναφέρει η “Καθημερινή” δεν φαίνεται να ελήφθη υπόψη και η από ελληνικής πλευράς παράκληση, πιθανή ιδιωτική επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη να πραγματοποιηθεί μετά και όχι πριν από τις επίσημες επαφές του. Τελικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το πρωί της Κυριακής τη Θράκη, λίγο προτού αναχωρήσει για την Αθήνα και τις επίσημες επαφές με τον κ. Δένδια. Την Κυριακή, ημέρα συνάντηση με τον κ. Δένδια, θα φανεί αν ο Τσαβούσογλου σκοπεύει να επιχειρήσεις να “πάρει τη ρεβάνς” από τον Έλληνα ομόλογό του για τη συνέντευξη Τύπου του περασμένου Απριλίου. Σημειώνεται ότι στις επαφές Τσαβούσογλου στην Αθήνα αναμένεται να συζητηθεί και εάν υπάρχει χώρος για τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου. Η Τουρκία, που μετά τις πιέσεις των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον έχει απομακρύνει τα σεισμογραφικά και τα γεωτρύπανά της από την Ανατολική Μεσόγειο, θεωρεί πως μπορεί να πιέζει την Αθήνα με το ζήτημα της μειονότητας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.