Φωτιές ανάβει στο Μαξίμου επιστολή από τον πρώην υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, για την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη:
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Ως γνωστόν, η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά της 19ης Μαΐου 2021 στην Κορινθία / Δυτική Αττική (Γεράνεια Όρη) προκάλεσε τεράστια καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, που σύμφωνα με το EFFIS της ΕΕ, υπολογίζεται σε (73.520) στρέμματα καμένης έκτασης, εκ των οποίων τα 5.000 στρ. ήταν σε προστατευόμενη περιοχή (NATURA), καθώς επίσης και σε μεγάλο αριθμό καταστροφής κατοικιών (μόνιμων και εξοχικών) και άλλων δομών και υποδομών και με τον τρόπο αυτόν ήρθε κι ολοκλήρωσε την ολική καταστροφή των Γερανείων Ορέων, που άρχισε το 2018 με την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Κινέτα.
Μπορεί να έχετε – και δεν το αμφισβητώ – τις καλύτερες των προθέσεων για μια πιο αποτελεσματική σε σχέση με προηγούμενες Κυβερνήσεις πολιτική στον τομέα της πυροπροστασίας / δασοπροστασίας, όμως από τ΄ ακόλουθα στοιχεία προκύπτει ότι οι πολιτικές Σας στο ως άνω τομέα έχουν παραμείνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο βούλησης ή, τουλάχιστον, δεν έχουν αποδώσει τα επιδιωκόμενα, αφού, ως φαίνεται, οι επιλογές Σας εμφανίζουν αδυναμία υλοποίησής τους σε επαρκή, ικανοποιητικό κι αποτελεσματικό βαθμό. Αντιθέτως στον ίδιο ως άνω τομέα παρατηρείται συχνά πυκνά πολύ επικοινωνία δίχως ουσιαστικό στην πράξη αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα και επί της ουσίας, κατά το διάστημα της διετούς διακυβερνήσεως της χώρας από τη ΝΔ, έχουν καταγραφεί αρκετές αρνητικές (θλιβερές) πρωτιές στον τομέα πυροπροστασίας / δασοπροστασίας συγκριτικά με προηγούμενες Κυβερνήσεις, όπως:
Ο Μάιος τρέχοντος έτους (2021), είναι ο καταστροφικότερος εξ αιτίας πυρκαγιών αντίστοιχος μήνας όλων των ετών από το έτος 1998, όπου το ΠΣ ανέλαβε με τον Ν. 2612/1998 την καταστολή, εκτός των αστικών, και των δασικών πυρκαγιών.
Η ως άνω πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη με τα (73.520) καμένα στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, είναι η καταστροφικότερη πυρκαγιά στην Αττική από το έτος 1984.
Ο αριθμός των αγροτοδασικών πυρκαγιών, κατά ο 2021 και μέχρι σήμερα, είναι (5.421). Παρατηρείται δηλαδή αυξητική τάση, αφού σημειώνεται ποσοστό αύξησης 17,5%, σε σχέση με το 2020.
Και όλα τα ανωτέρω τη στιγμή που η ΓΓΠΠ έχει μισθώσει (29) πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης (Ε/Π και Α/Φ), δηλαδή τον μεγαλύτερο στην ιστορία του ΠΣ αριθμό πτητικών μέσων για την αεροπυρόσβεση, επιβαρύνοντας τον φορολογούμενο πολίτη με τεράστια κόστη, χωρίς ωστόσο να τους παρέχεται ανάλογος βαθμός υπηρεσιών για την πυροπροστασία / δασοπροστασία του. Αυξητική επίσης τάση (ποσοστό 58,9%) εμφανίζουν κατά το έτος 2021 σε σχέση με το 2020 και οι αστικές πυρκαγιές.
Κατά το έτος 2020 και μέχρι σήμερα το 2021 έχει χάσει τη ζωή του από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες ένας πολύ μεγάλος αριθμός (105) ατόμων. Από τους θανάτους αυτούς κατά το έτος 2020, έχασαν τη ζωή τους (68) άτομα, ενώ κατά το 2021 και μέχρι σήμερα (37) άτομα. Δηλαδή πετύχατε άλλο ένα νέο μεγαλύτερο σε θανάτους Μάτι. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός θανάτων για το 2020 είναι ο μεγαλύτερος από το 2010.
Και σε όλα τα ανωτέρω πρέπει να προστεθεί το γεγονός, ότι ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, που συστάθηκε με τον Ν. 4662/2020, βρίσκεται για δεύτερη αντιπυρική περίοδο σε απραξία, όταν τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας ήταν – και πιστεύω είναι – σε πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα της ΝΔ.
κ. Πρωθυπουργέ,
Τι άλλο θέλετε να δείτε, για να αντιληφθείτε, ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση εμφανίζει εμπράκτως αδυναμίες και αρρυθμίες στον τομέα της παροχής προς το κοινωνικό σύνολο υπηρεσιών πυροπροστασίας / δασοπροστασίας.-
Αθήνα, 23 Μαΐου 2021
Με σεβασμό
Ανδριανός Γκουρμπάτσης
Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός
Εδικός Ερευνητής – Δικαστικός Πραγματογνώμονας
Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού