Υγειονομική βόμβα τα απόβλητα των σελφ τεστ – Γιατί είναι επικίνδυνα

Εκατομμύρια σελφ τεστ κορονοϊού γίνονται στην Ελλάδα σχεδόν σε καθημερινή βάση και τα απόβλητά τους αποτελούν υγειονομική βόμβα καθώς εγκυμονούν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να τα πετάμε στα σκουπίδια, ούτε βεβαίως στην ανακύκλωση καθώς υπάρχει κίνδυνος για το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Τα σελφ τεστ πραγματοποιούνται τουλάχιστον μια με δύο φορές την εβδομάδα από εκατομμύρια μαθητές, εκπαιδευτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους και το πρόβλημα που έχει να κάνει με τη διαχείριση των αποβλήτων όλο και μεγαλώνει.

Όπως λένε οι επιστήμονες τα πλαστικά από τα tests δεν πρέπει να πετιούνται στην ανακύκλωση.

«Τώρα, τα εκατομμύρια τεστ δημιουργούν πρόβλημα. Δεν το πετάμε στην ανακύκλωση και για τα σκουπίδια τίθεται ένα θέμα, γιατί αυτό το υγρό που περιέχει επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου» σημείωσε ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Πέτρος Σαμαράς.

Μάλιστα στο φύλλο οδηγιών που συνοδεύει το self test αναγράφεται με μικρά γράμματα και στο τέλος του κειμένου: «Απορρίψτε όλα τα δείγματα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ως βιολογικά επικίνδυνα απόβλητα».

«Δεν πρέπει να το πετάμε στον κάδο. Θα πρέπει να γίνεται ίδια περίπου διαχείριση όπως στα φαρμακεία με τα ληγμένα φάρμακα. Θα μπορούσαν όμως να υπάρχουν και συγκεκριμένα σημεία διάθεσης, με ειδικούς κάδους» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.