Επιλέξαμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο “COVID-19: The Great Reset”…που αναφέρεται στην παγκοσμιοποίηση και τον εθνικισμό Globalization and nationalism
Το τρίλημμα προτείνει ότι οι τρεις έννοιες της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, της πολιτικής δημοκρατίας και του έθνους κράτους είναι αμοιβαία ασυμβίβαστα, με βάση τη λογική ότι μόνο δύο μπορεί να συνυπάρχουν αποτελεσματικά ανά πάσα στιγμή.
Δημοκρατία και εθνικό κράτος… η κυριαρχία είναι συμβατή μόνο εάν περιορίζεται η παγκοσμιοποίηση. Αντίθετα, εάν τόσο το έθνος όσο και η παγκοσμιοποίηση ακμάζουν, τότε η δημοκρατία γίνεται αστήρικτη. Και τότε, εάν επεκταθεί τόσο η δημοκρατία όσο και η παγκοσμιοποίηση, δεν υπάρχει κανένα μέρος για το έθνος κράτος. Επομένως, μπορεί κανείς να επιλέξει μόνο δύο από τα δύο τα τρία – αυτή είναι η ουσία του τριλήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συχνά χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για να δείξει τη συνάφεια του εννοιολογικού πλαισίου που προσφέρεται από το τρίλιμμα.
Συνδυασμός οικονομικής ολοκλήρωσης (κλειδί για την παγκοσμιοποίηση) με τη δημοκρατία σημαίνει ότι, σημαντικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε υπερεθνικό επίπεδο, το οποίο κατά κάποιον τρόπο αποδυναμώνει την κυριαρχία του έθνους κράτους.
Στο τρέχον περιβάλλον, αυτό που υποδηλώνει το πλαίσιο «πολιτικό τρίλημμα» είναι ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει απαραιτήτως να περιοριστεί εάν δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε κάποια εθνική κυριαρχία ή κάποια δημοκρατία.
Ως εκ τούτου, η άνοδος του εθνικισμού φέρνει την υποχώρηση…Η παγκοσμιοποίηση είναι αναπόφευκτη στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου – μια ώθηση ιδιαίτερα αξιοσημείωτη στη Δύση.
Η ψηφοφορία για το Brexit και η εκλογή του Προέδρου Τραμπ…είναι δύο σημαντικοί δείκτες της Δύσης ως αντίδραση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Μεταγενέστερες μελέτες δεν επικυρώνουν μόνο το τρίλημμα του Rodrik, αλλά επίσης δείχνουν ότι η απόρριψη της παγκοσμιοποίησης από τους ψηφοφόρους είναι μια λογική απάντηση όταν η οικονομία είναι ισχυρή και η ανισότητα είναι υψηλή…