Μεγάλη Τετάρτη – Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω…

Αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα, Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, με το ιερό Ευχέλαιο και την τελετή του Νιπτήρος στην εκκλησία μας.
Λίγο πριν το Πάσχα, καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα κι άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο.
Η τιμή του μύρου ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι’ αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ’ όλους ο Ιούδας.
Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε για να μην αποτραπεί απ’ το καλό της σκοπό.
Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από τη προδοσία, αλλά μάταια. Τότε απέδωσε στη γυναίκα την μεγάλη τιμή να διακηρύσσεται το ενάρετο έργο της σε ολόκληρο την οικουμένη.
Η λειτουργίες της ημέρας
Το πρωί τελείται o εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.
Κάθε Μεγάλη Τετάρτη απόγευμα πριν την Τελετή του Νιπτήρος τελείται σε όλες τις Εκκλησίες, το Ιερό Ευχέλαιο.
Ο ιερέας χρίει τους πιστούς με Μύρο, που είναι η απτή απόδειξη της Χάριτος του Θεού, προκειμένου να συγχωρηθούν οι αμαρτίες τους.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική για την Εκκλησία ακολουθία και πολλοί πιστοί παίρνουν στο σπίτι τους βαμβάκι με λαδάκι για το καλό.
Την Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ στους Ιερούς Ναούς ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης.
Η Εκκλησία μάς παρουσιάζει τον Μυστικό Δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου ο Κύριος παρέδωσε στους Μαθητές και Αποστόλους Του το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Αυτός που μετανοεί, αυτός που αγωνίζεται να απαλλαγεί από τα δεσμά της αμαρτίας, αυτός και αξιώνεται να γίνει συνδαιτυμόνας στο Θεϊκό τραπέζι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.