Γιατί η Επιτροπή είπε “όχι” στο “Πάσχα στο χωριό” και “ναι” σε άνοιγμα με αστερίσκους

Τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή έβαλε “φρένο” στο σχέδιο για “Πάσχα στο χωριό”, ανάβοντας το “πράσινο φως” ώστε λίγες ημέρες αργότερα να ακολουθήσει το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων, παρέθεσε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, αναφέροντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης, αλλά η διασπορά παραμένει μεγάλη, και διευκρινίζοντας ότι οι εισηγήσεις των ειδικών τελούν “υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων”. Η ενημέρωση της Παρασκευής, έγινε λίγη ώρα έπειτα από την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, που δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης, και ενώ έγινε γνωστό ότι καταγράφηκε και στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης, που όμως δεν φέρει την μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όπως υπογράμμισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στις μεγάλες πόλεις, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της επιτροπής να απαγορεύσει τις υπερτοπικές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα και σημείωσε ότι “σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταφέρουμε τον κορονοϊό στα νησιά και στα χωριά μας”. “Το άνοιγμα για το Πάσχα θα σήμαινε πισωγύρισμα” είπε χαρακτηριστικά, ενώ συνέστησε σε όσους παραστούν στο παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι να κάνουν πριν ένα self test και στους πιστούς που θα μεταβούν στους ναούς, να φορούν διπλή μάσκα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη τήρησης των μέτρων, ειδικά τα επόμενα 24ωρα και σημείωσε ότι “ένα ασφαλές Πάσχα αποτελεί προϋπόθεση για τη σταδιακή άρση των μέτρων. “Κατανοούμε ότι μπορεί να μοιάζει δύσκολο, δεδομένης της κούρασης. Είναι, όμως, εξαιρετικά σημαντικό”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε ότι “γιατί με το να φανούμε συνεπείς και να κάνουμε υπομονή μερικές μέρες ακόμα, θα διασφαλίσουμε τις αναγκαίες συνθήκες για να υλοποιήσουμε τον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός”. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι με πολύτιμο σύμμαχο τον εμβολιασμό, πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της προσπάθειάς, “διανύουμε την τελευταία φάση της, η οποία μπορεί να μοιάζει πιο απαιτητική, μας οδηγεί όμως στη σταδιακή άρση των περιορισμών. Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη ζωή μας όπως τη γνωρίζαμε πριν τον κορονοϊό. Για να κάνουμε Πάσχα ξανά στο χωριό, όπως πάντα συνηθίζαμε”, τόνισε.

Με βάση την επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας και με εργαλείο τα self test το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, αρχής γενομένης της εστίασης στις 3 Μαίου και στη συνέχεια των σχολείων, του τουρισμού και των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, η Βάνα Παπαευαγγέλου διευκρίνισε ότι τον οδικό χάρτη εκπόνησε ειδική υποεπιτροπή με βάση την επικινδυνότητα της επαναλειτουργίας καθεμίας εξ’ αυτών των δραστηριοτήτων και με εργαλείο τα self test. Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας θα πρέπει να συνεχιστεί με ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρότητα και “με υψηλό αίσθημα ευθύνης”, ενώ τόνισε ότι “παρότι υπάρχει μια σχετική ανακούφιση για τον έλεγχο που δείχνει να επιτυγχάνεται όσον αφορά την πανδημία αλλά και το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βρισκόμαστε στην αρχή της υποχώρησης της πανδημίας και είναι λάθος να χαλαρώσουμε”.

Σε άλλο, σημείο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι “ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα δραστηριοτήτων έχει σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή με κύριο μέλημά μας να μην εμφανιστεί μεγάλη αύξηση της επιδημίας”. Η ίδια εξήγησε ότι “σαφώς τα self test αποτελούν σημαντικό όπλο αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η ατομική ευθύνη του καθένα μας, η ενσυναίσθηση του κινδύνου και της μεγάλης διασποράς του ιού ώστε να προχωρήσουμε ώστε να μην έχουμε μεγάλη επιδημική έξαρση. Τις δύο τρεις εβδομάδες που είχαμε ένα πρώτο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των λυκείων με τη χρήση των self test έχει αφήσει καλό αποτύπωμα και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε έτσι, με τον ίδιο τρόπο”.

Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης

Περιγράφοντας την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι τα δεδομένα βελτιώνονται, όμως η διασπορά παραμένει μεγάλη. Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης, εξακολουθεί όμως να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην επικράτεια, με τη μισή Ελλάδα να βρίσκεται στο “βαθύ κόκκινο”. Όπως είπε, ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στις 25.000 κρούσματα, ενώ ο μέσος κυλιόμενος των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 2.640 κρούσματα την ημέρα. O δείκτης θετικότητας αυτήν την εβδομάδα μειώθηκε στο 4,2% και υπενθύμισε ότι η χώρα άλλαξε χρώμα στον Ευρωπαϊκό χάρτη σύμφωνα με την έκθεση του ECDC.

Η ίδια προειδοποίησε πως το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμμένο στην Αττική, κυρίως στη Δυτική Αττική, τον κεντρικό και δυτικό τομέα Αθηνών και στον Πειραιά, και στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, τόνισε ότι παρουσιάζεται μια μικρή μείωση στον αριθμό νοσηλευομένων στην επικράτεια αλλά και στον αριθμό των νέων εισαγωγών. Όπως είπε, υπάρχει και μια μικρή σταθεροποίηση στις ΜΕΘ με τον αριθμό των ασθενών που αποσωληνώνονται να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που χρειάζονται διασωλήνωση, ωστόσο, υπογράμμισε ότι σήμερα η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ με ασθενείς covid παραμένει υψηλή. Συγκεκριμένα, στην επικράτεια είναι 87%, στην Αττική στο 89% και στη Θεσσαλονίκη στο 95%.

“Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή, τώρα που ο ιός είναι παντού, άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι”, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου που σημείωσε ότι το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται και για την αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα απαιτηθούν κάποιες ημέρες ίσως και εβδομάδες.

Ένας στους τέσσερις στις ΜΕΘ είναι άνω των 75 ετών – Τι είπε για τους εμβολιασμούς

Μεγάλο όπλο σε αυτή τη μάχη αποτελεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, επανέλαβε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καλώντας για άλλη μια φορά όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε μεγάλες ηλικίες και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, να σπεύσουν να εμβολιαστούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Όπως ανέφερε, δύο στους τρεις, δηλαδή ποσοστό 65%, από τους ηλικιωμένους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ή έχουν ραντεβού για τη δεύτερη δόση, είπε.

Η ίδια υπογράμμισε πως παρόλο που ο μεγαλύτερος αριθμός όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι πλέον νεότεροι, ένας στους 4 από αυτούς είναι άνω των 75 ετών. “Παρότι είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν, δεν το έκαναν και σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν ή και χάνονται εξαιτίας του κορονοϊού”, τόνισε.

Μαγιορκίνης: 2.507 τα θετικά κρούσματα από τα self test

“Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί με έλεγχο από επαγγελματία υγείας είναι 2.507, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε περισσότερο από 80% των θετικών ηλεκτρονικών δηλώσεων” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση. “Περισσότερα από 2 εκατ. ατομικά διαγνωστικά τεστ έχουν διατεθεί σε πάνω από 1 εκατ. πολίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μαθητές, εκπαιδευτικοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι και κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Και συνέχισε “Περισσότερες από 1,3 εκατ. δηλώσεις έχουν περάσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το ποσοστό των ατόμων που προσέρχονται για έλεγχο από επαγγελματία υγείας για οποιοδήποτε λόγο εντός τριών ημερών μετά από σελφ τεστ, είναι εντός της αναμενόμενης κλίμακας, δηλαδή περίπου 1,2% επί του συνόλου των ηλεκτρονικών δηλώσεων”.

Σε ό,τι αφορά στα self test, τόνισε ότι το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί με έλεγχο από επαγγελματία υγείας είναι 2.507, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε περισσότερο από 80% των θετικών ηλεκτρονικών δηλώσεων”. Όπως είπε, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά ότι η εξαιρετικά υψηλή εγκυρότητα των self test και πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς εργαστηριακής διερεύνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. “Καθότι επανερχόμαστε στην κανονικότητα, αυτό να γίνει με απόλυτη ασφάλεια” κατέληξε.

 

Το πρώτο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης

Λίγη ώρα πριν από την καθιερωμένη ενημέρωση, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα νέα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, τα οποία δείχνουν μία σταθεροποίηση, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε και στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού.

Όπως διευκρίνισε ο ΕΟΔΥ, πρόκειται για έναν άνδρα, που ζει στην Πάτρα και ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό στις 22 Μαρτίου, έπειτα από σχετικό μοριακό έλεγχο. Εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα στις 16 Μαρτίου. Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού ή επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο άνδρας δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί και πλέον έχει αναρρώσει, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Επισημαίνει, επίσης, ότι το εν λόγω στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας, δεν φέρει την μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ερώτηση για το θέμα δέχτηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας πως “το στέλεχος που έχει ονομαστεί ως ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού, φέρει δύο μεταλλάξεις (στις θέσεις 484 και 452). Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κατάταξη των λεγόμενων «variant of interest», δηλαδή ακόμα κοιτάμε ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτών των μεταλλάξεων όσον αφορά τη μεταδοτικότητα και την παθογένεια. Είναι κάτι που η παγκόσμια κοινότητα το παρακολουθεί και δεν έχουμε στοιχεία ότι πρόκειται για κάτι επικίνδυνο”.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης:

Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανιχνεύθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία. Ανήκει σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22/3. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16/3. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του.

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή

Σταθεροποιημένα εμφανίζονται τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.754 νέα κρούσματα (πέντε λιγότερα σε σύγκριση με χθες), ενώ έχασαν τη ζωή τους ακόμη 76 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές της νόσου (75 χθες). Αυτή τη στιγμή, 819 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, δηλαδή τρεις λιγότεροι σε σύγκριση με την Πέμπτη. Διενεργήθηκαν 66.362 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 18.285 μοριακά και τα 48.077 rapid. Η θετικότητα εκτιμάται περίπου στο 4,15%.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.