ΟΣΥ: Η προμήθεια 300 λεωφορειων με leasing (που τελικά είναι 293)

Ελευθερία Τσαλίκη

Η ενέργεια που ακόμα δεν έχουμε δει να ολοκληρώνεται είναι αυτή της κυκλοφορίας των λεωφορείων που θα προμηθευόταν η ΟΣΥ με leasing. Παρόλα αυτά ο χρόνος της μάλλον έφτασε, μιας και την Παρασκευή 2 Απριλίου υπογράφηκε η σχετική σύμβασηΔελτίο Τύπου | ΟΣΥ. Γιατί όμως φτάσαμε στον Απρίλιο για να μπουν οι υπογραφές, ενώ επρόκειτο για ένα έκτακτο μέτρο, με σκοπό την ασφάλεια του επιβατικού κοινού κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας;

Η ημέρα της υπογραφής: Στο τραπέζι (Α-Δ) οι εκπρόσωποι της ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΕΒΜΕ και ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ Α.Ε., και οι εκπρόσωποι της Εθνική Leasing AE. Από δελτίο τύπου της ΟΣΥ Α.Ε.

 

Τον προηγούμενο Αύγουστο εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού ΠεριεχομένουΔημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την άμεση ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών και την αποζημίωση των πληγέντων στην Εύβοια | Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, που επέτρεπε στον ΟΑΣΑ να προμηθευτεί 300 λεωφορεία μέσω leasing. Έκτοτε πολύ συχνά σε συνεντεύξεις που έδινε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών έκανε λόγο για αυτή την άμεση λύση που ήταν σχεδόν μονόδρομος, αφού για να αγοραστούν λεωφορεία θα χρειάζονταν μέχρι και δύο χρόνια για να τα παραλάβουμε.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 ο διεθνής ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμόςΔιακήρυξη Διαγωνισμού | Ο.ΣΥ. προκηρύχθηκε και η έγκριση του προϋπολογισμού των 40.320.000 (μαζί με την προαίρεση) έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου. Η περίληψη του διαγωνισμούΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 11/2020 «Μίσθωση ενενήντα (90) ντιζελοκίνητων αρθρωτών (με ρυμουλκό) και διακοσίων δέκα (210) κανονικών (διαξονικών), αστικών λεωφορείων» | Διαύγεια αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 23 του ίδιου μήνα και καταληκτική ημερομηνία για τον διαγωνισμό ήταν η 30η Οκτωβρίου 2020.

«Μίσθωση ενενήντα (90) ντιζελοκίνητων αρθρωτών (με ρυμουλκό) και διακοσίων δέκα (210) κανονικών (διαξονικών), αστικών λεωφορείων από την Ο.Σ.Υ. Α.Ε.»
Κάποια σημεία από τον διαγωνισμό:

  • Αφορά το leasing (μίσθωση) ντιζελοκίνητων λεωφορείων (ηλικίας μέχρι 10 ετών) καθώς όπως αναφέρεται (σελ. 6), η Ο.ΣΥ. διαθέτει μόνο δύο αμαξοστάσια που έχουν τις απαιτούμενες υποδομές δικτύων διανομής και αποθήκευσης φυσικού αερίου για τα CNG λεωφορεία (φυσικού αερίου) σε αντίθεση με τις υποδομές για τα λεωφορεία DIESEL, που υπάρχουν στο σύνολο των αμαξοστασίων. Όπως αναφέρεται, αυτό θα κάνει τα λεωφορεία πιο ευέλικτα ως προς την δρομολόγηση καθώς θα μπορούν να ενταχθούν στον στόλο οποιουδήποτε αμαξοστασίου. Επίσης τα λεωφορεία δεν είναι ηλεκτρικά, καθώς όπως αναφέρεται, η Ο.ΣΥ. δεν διαθέτει αυτή την στιγμή αμαξοστάσια με απαραίτητες υποδομές για την τεχνική υποστήριξη της λειτουργίας αυτού του τύπου των λεωφορείων, όπως επίσης και το τεχνικό προσωπικό της εταιρείας δεν διαθέτει εμπειρία στο πεδίο.
  • Η σύμβαση ορίζει πως η ανάδοχος εταιρεία αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών για την λειτουργία και την συντήρηση (προληπτική, προγραμματισμένη και έκτακτη) των μισθωμένων οχημάτων για το χρονικό διάστημα της μίσθωσης. Αυτό το διάστημα είναι τρία χρόνια για αρχή και έπειτα προβλέπεται το δικαίωμα προαίρεσης (για τη χρονική επέκταση της σύμβασης) για έναν χρόνο. Μετά τη μίσθωση τα λεωφορεία δύνανται να μεταβιβαστούν στην Ο.ΣΥ. με δικαίωμα εξαγοράς, με ανώτατη τιμή τα δώδεκα χιλιάδες ευρώ για κανονικά λεωφορεία και δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ ανά αρθρωτό.
  • Η σύμβαση ανατέθηκε με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.

Κατά τις δηλώσεις των αξιωματούχωνΣημεία από τη συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών κ. Νίκου Σταθόπουλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9,89» και στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη σχετικά με τη επιβατική κίνηση στα ΜΜΜ | Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, τα λεωφορεία θα εντάσσονταν στον στόλο μέχρι το τέλος του χρόνου – ακόμα και μετά τη λήξη του διαγωνισμού, ο υπουργός ανέφερε στη ΒουλήΒουλή: Στοιχεία για τα ΜΜΜ από τον υπουργό Μεταφορών εν μέσω πανδημίας | Ναυτεμπορική πως αναμένονταν μέχρι το τέλος του χρόνου. Λίγο αργότερα ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξη ανέφερε πως θα έφταναν το αργότερο στις αρχές του έτους ή τον ΙανουάριοΚαραμανλής στον ΣΚΑΪ: Από την Πέμπτη τα πρώτα νέα λεωφορεία στους δρόμους | ΣΚΑΙ. Τον επόμενο μήνα σε ακόμη μια τηλεοπτική συνέντευξηΣήμερα | Ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στον ΣΚΑΪ | 30/12/2020, ο υπουργός είπε: «Ο στόχος είναι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 να έχουν έρθει και τα 300 λεωφορεία leasing και να φτάσουμε σε διαθέσιμα οχήματα τα οποία θα πλησιάζουν τα 1.500 [….]» χωρίς να εξηγήσει γιατί άλλαξε το χρονοδιάγραμμα.

Ο υπουργός Κώστας Καραμανλής μπαίνει σε ένα από τα νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ κατά την τελετή παράδοσής τους, τον Σεπτέμβριο του 2020. [Γιώργος Κωνσταντινίδης/Eurokinissi]

 

Αυτό ακριβώς ρωτήσαμε την ΟΣΥ. Το γραφείο τύπου μας απάντησε γραπτά ότι δεν υφίσταται καθυστέρηση, καθώς «ο διαγωνισμός έγινε εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων και απολύτως σωστά […] Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ήταν 30.10.2020 και μέχρι την κατάθεση για τον προσυμβατικό έλεγχο ακολουθήθηκαν ακριβώς αυτά που ο νόμος ορίζει και πραγματοποιήθηκαν στους βέλτιστους χρόνους σε σχέση με την πρακτική και την μέχρι τώρα εμπειρία σε δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς τα τελευταία έτη. Χωρίς καμία καθυστέρηση, το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν: Δημοσίευση στον ελληνικό τύπο-ΚΗΔΜΗΣ, ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ΕΣΗΔΗΣ, αναμονή για ενστάσεις (βάσει νόμου αναμονή 35 ημερών, εφόσον δεν υποβληθούν αιτήματα διευκρινίσεων και δεν δοθεί παράταση για την υποβολή των προσφορών), αποσφράγιση – αξιολόγηση δικαιολογητικών προσφορών – διάστημα διευκρινίσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούνται τα απαιτούμενα για συμμετοχή στο διαγωνισμό, αποσφράγιση οικονομικών προσφορών (αναμονή 10ήμερης προθεσμίας για την άσκηση τυχόν ενστάσεων βάσει νόμου), πρόσκληση προσωρινών αναδόχων για υποβολή δικαιολογητικών κατακύρωσης (αναμονή 10ήμερης προθεσμίας για την άσκηση τυχόν ενστάσεων βάσει νόμου). Εφόσον ανατρέξετε στο νόμο θα διαπιστώσετε ότι οι διαδικασίες έγιναν fast track».

Πράγματι όλοι οι παράγοντες του χώρου με τους οποίους συνομιλήσαμε ανέφεραν ότι δεν έχουν ξαναδεί διαγωνισμό να ολοκληρώνεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το leasing λεωφορείων στην Θεσσαλονίκη
Ο αντίστοιχος διαγωνισμόςΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: “ΜΙΣΘΩΣΗ ΝΤΙΖΕΛΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΡΘΡΩΤΩΝ (ΜΕ ΡΥΜΟΥΛΚΟ) ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ (ΔΙΑΞΟΝΙΚΩΝ) ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΣΘ” | Διαύγεια για προμήθεια λεωφορείων μεσω leasing για την Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε μέσα σε 4 μήνες περίπου – προκηρύχθηκε στις 25 Μαίου 2020 και τα πρώτα λεωφορεία έφτασαν στις 2 ΣεπτεμβρίουΣτην παραλαβή των πρώτων 18 νέων λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής | Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Βέβαια ο αριθμός των λεωφορείων ήταν σχεδόν ο μισός και όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματαΣήμερα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού 92590 του ΟΑΣΘ για τα 180 μεταχειρισμένα | υπήρξαν μόνο δύο προσφορές, επομένως ίσως δεν είναι ασφαλής μια σύγκριση.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2020 (όπως αναφέρεται στην απόφαση του ελεγκτικού ΣυνεδρίουΠΡΑΞΗ 050 / 2021 | Ελεγκτικό Συνέδριο) «με απόφαση του ΔΣ του ΟΣΥ Α.Ε. κρίθηκαν τεχνικώς αποδεκτές οι επίμαχες προσφορές των επιλεγέντων λεωφορείων» και με απόφαση της 18 Ιανουαρίου 2021 οι εταιρίες ανακηρύχθηκαν οριστικές ανάδοχοι (είναι τρεις εταιρείες) σύμφωνα με τις αντίστοιχες προσφορές τους. Το τελευταίο προσυμβατικό βήμα από την πλευρά της ΟΣΥ έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2021, όταν υποβλήθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα στοιχεία για τον προσυμβατικό έλεγχο. Ο έλεγχος μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη διαβίβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο του σχετικού φακέλου (άρθ 326 ν. 4700/2020). Στην περίπτωσή μας στις 22 Φεβρουαρίου το ΣΤ΄ Κλιμάκιο με την πράξη 050 / 2021ΠΡΑΞΗ 050 / 2021 | Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι κωλύεται η υπογραφή των τριών συμβάσεων, καθώς στα τεχνικά σχέδια κάποιων τύπων λεωφορείων που συνόδευαν τις προσφορές δεν φαινόταν να έχουν ανοιγοκλειόμενα παράθυρα (όπως όφειλαν σύμφωνα με τον διαγωνισμό) και σε έναν τύπο λεωφορείου η απόσταση του δαπέδου από το έδαφος φαινόταν να είναι 37 εκατοστά, ενώ έπρεπε σύμφωνα με τον διαγωνισμό να είναι 35 εκατοστά.

 

Συχνοί είναι πλέον οι τσακωμοί επιβατών στα λεωφορεία, καθώς η πλειοψηφία συμφωνεί ότι τα παράθυρα οφείλουν να μένουν ανοικτά, υπάρχουν όμως και αυτοί που δημιουργούν προβλήματα. [Δαγαλάκης Γιώργος/Eurokinissi]

 

Με Δελτίο Τύπου που έβγαλε η Ο.ΣΥ απαντάει ότι οι λόγοι μη έγκρισης οφείλονταν σε εσφαλμένη πληροφόρηση: «Η παρανόηση αυτή οφείλεται στο ότι υποβλήθηκαν πέραν των δεσμευτικών εγγράφων του διαγωνισμού και επιπλέον έγγραφα (προσπέκτους) παρουσίασης των αρχικών μοντέλων των λεωφορείων, στα οποία τα παράθυρα εμφανίζονταν ως μη ανοιγοκλειόμενα. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι η παρουσίαση ενός οχήματος σε μια διαφημιστική μπροσούρα δεν εμφανίζει το όχημα που θα παραδοθεί αλλά αυτό που είναι κατά τον αρχικό χρόνο παραγωγής. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση, οι διαγωνιζόμενες εταιρείες, οι μεγαλύτερες στο χώρο εμπορίας λεωφορείων, δεσμεύονται να παραδώσουν τα οχήματα προς χρήση με ανοιγοκλειόμενα παράθυρα επιφέροντας την σχετική μεταβολή. Το ότι όλα τα λεωφορεία θα έχουν ανοιγοκλειόμενα παράθυρα, αλλιώς η Ο.ΣΥ. Α.Ε. δεν θα τα παραλάβει, αναφέρεται σαφώς τόσο στη διακήρυξη του διαγωνισμού όσο και στο σχέδιο σύμβασης το οποίο έχουν λάβει και αποδεχτεί στην προσφορά τους οι διαγωνιζόμενες εταιρείες, καθώς επίσης και στις δηλώσεις συμμόρφωσης που έχουν καταθέσει στον φάκελό τους και οι τρεις εταιρείες». Καταλήγει πως «η Ο.ΣΥ. Α.Ε. πιστεύει ότι, αν της είχε υποβληθεί σχετικό ερώτημα, θα είχε αποσαφηνιστεί το ζήτημα και δεν θα καθυστερούσε η τυπική ολοκλήρωση ενός διαγωνισμού που περιμένει με αγωνία το επιβατικό κοινό της Αθήνας».

Τα λάθος φυλλάδια
Στο παράρτημα ΙΙ του διαγωνισμού αναφέρεται μεταξύ άλλων (σελ. 53): «Τα κατατιθέμενα τεχνικά φυλλάδια (prospectus), όταν αυτά ζητούνται πρέπει να επαληθεύουν τα τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναγράφονται στις προσφορές».

Τελικά κατατέθηκε αίτηση ανάκλησης και το έβδομο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση 497/2021 το έκανε δεκτό, δίνοντας το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης, που ολοκληρώθηκε στις 2 Απριλίου 2021Δελτίου Τύπου | ΟΣΥ.

Οι ανάδοχοι
Οι ανάδοχοι που υπέγραψαν με την ΟΣΥ είναι τρεις :

Ό,τι κι αν έφταιξε, πάντως φτάσαμε στις αρχές Απριλίου για να υπογραφεί η σύμβαση των λεωφορείων που θα έρθουν σταδιακά το επόμενο διάστημα. Τελικά τα λεωφορεία για τα οποία υπογράφηκε η σύμβαση είναι 293 συνολικά, εκ των οποίων 243 είναι 12μετρα και 50 είναι 18μετρα. Ο υπουργός με δηλώσεις του ανέφερεΚώστας Καραμανλής: «Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για άλλα 300 λεωφορεία με leasing στην Αθήνα | Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ότι το πρώτο δεκαήμερο-εικοσαήμερο του Απριλίου θα κυκλοφορήσουν τα 40-50 πρώτα λεωφορεία που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα (για να φτάσουν στα 1.500 την ημέρα) και θα ενισχύσουν 16 γραμμές με ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Όπως παραδέχεται όμως, ακόμη και αυτός ο αριθμός «δεν είναι επαρκής, θα έπρεπε να είμαστε στα 2.000, εκεί παμε, αλλά όλα αυτά γίνονται βήμα βήμα και με πολύ συγκεκριμένο σχέδιο»

Πότε πρέπει να παραδοθούν τα λεωφορεία σύμφωνα με τον διαγωνισμό;
  1. Τουλάχιστον το 20% του συνολικά προσφερθέντος αριθμού αριθμού λεωφορείων εντός τριάντα (30) ημερών το μέγιστο
  2. Τουλάχιστον το 20% του συνολικά προσφερθέντος αριθμού αριθμού λεωφορείων εντός 75 ημερών το μέγιστο
  3. Τουλάχιστον το 30% του συνολικά προσφερθέντος αριθμού αριθμού λεωφορείων εντός 120 ημερών το μέγιστο
  4. Το υπόλοιπο 30% μέχρι τη συμπλήρωση του συμβατικού αριθμού των λεωφορείων, εντός 150 ημερών το μέγιστο.

Μέσα σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι σε διαδικασία διαβούλευσηςΞεκινά η Δημόσια Διαβούλευση για την προμήθεια 800 νέων λεωφορείων | Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών βρίσκεται ο διαγωνισμός για την αγορά 800 λεωφορείων και μέσα στο έτος θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση για την προμήθεια άλλων 500.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.