Προανακριτική – φιάσκο για επικοινωνιακούς λόγους η υπόθεση Καλογρίτσα

Με κατεβασμένες στροφές στην προανακριτική η ΝΔ, το βαρύ πυροβολικό ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Κουμουνδούρου αφήνει αιχμές για διστακτικότητα των «γαλάζιων» βουλευτών να συμμετάσχουν

Ώρα μηδέν για την προανακριτική επιτροπή κατά του Νίκου Παππά. Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση στην Ολομέλεια, η οποία άναψε το πράσινο φως για την κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών της περιόδου 2015-2016, η προανακριτική επιτροπή εκκινεί τις εργασίες της μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει, προσώρας τουλάχιστον, στάση αναμονής, διαρρηγνύοντας, βεβαίως, τα ιμάτιά του ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως σκάνδαλο και πως στην υπόθεση των αδειών έπραξε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. «Παραμένουμε ψύχραιμοι, τα στοιχεία είναι τουλάχιστον φαιδρά» σχολιάζουν μάλιστα όπου βρεθούν κι όπου σταθούν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία σε κάθε περίπτωση υποστηρίζει πλήρως τον Νίκο Παππά, περνώντας ήδη στην αντεπίθεση.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Κουμουνδούρου διατρανώνουν πως δεν πρόκειται να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια και προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση το κόμμα έχει επενδύσει πολύ στη γραμμή άμυνάς του. Αλλωστε ως μέλη της προανακριτικής αναμένεται να οριστούν τα «δυνατά χαρτιά», σύμφωνα με το κόμμα, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης, αλλά και ο «αψύς Σφακιανός» Παύλος Πολάκης, ο οποίος αναμένεται φυσικά να κάνει την προανακριτική μαλλιά κουβάρια. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, την προανακριτική θα πάρει επ’ ώμου το δίδυμο Θάνος Πλεύρης – Δημήτρης Μαρκόπουλος, που… πρωταγωνίστησε και στην προανακριτική κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο πρώτος καλύπτει επαρκώς, σύμφωνα με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., το νομικό σκέλος και ο δεύτερος το επικοινωνιακό. Οσο για τον εξ Εβρου ορμώμενο Σταύρο Κελέτση, που ορίστηκε πρόεδρος της προανακριτικής, χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου… Πάντως, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν σαφείς αιχμές για την έλλειψη προθυμίας εκ μέρους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για συμμετοχή στην προανακριτική. Σχετική αναφορά έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας από βήματος Βουλής «πως ψάχνατε να βρείτε να συμπληρώσετε “ενδεκάδα”». Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, αφήνει αιχμές ότι η απόφαση, τα μέλη της προανακριτικής να είναι 19 και όχι 25 όπως πέρυσι, ελήφθη λόγω της διστακτικότητας των «γαλάζιων» βουλευτών να συμμετάσχουν σε αυτή.

Υπενθυμίζεται πως το ΜέΡΑ25 επέλεξε την αποχή από τις συνεδριάσεις της επιτροπής, όπως ακριβώς είχε πράξει και στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, με το σκεπτικό ότι δεν επιθυμεί να αντικαταστήσει τους εισαγγελείς, ούτε η Βουλή να μετατραπεί σε ειδικό δικαστήριο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, η προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών της προανακριτικής και σύνταξης πορίσματος ορίστηκε σε πρώτη φάση στους δύο μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να δοθεί παράταση, καθώς στο κόμμα επιμένουν πως την υπόθεση πρέπει να αναλάβει ο φυσικός δικαστής. Επιπλέον, αφήνουν αιχμές για τη Νέα Δημοκρατία ότι θα επιχειρήσει να μετατρέψει τη Βουλή σε «πλυντήριο» λογής λογής σκανδάλων, χρησιμοποιώντας την προανακριτική ως μέσο απόδρασης από τα τυχόν λάθη στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Οι πρώτες συνεδριάσεις, πάντως, αναμένεται να είναι αναγνωριστικές, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα διαφανούν οι προθέσεις της κυβερνώσας παράταξης. Εκτός από το ζήτημα των μαρτύρων που θα κληθούν, των οποίων ο αριθμός είναι ομολογουμένως πεπερασμένος, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να προσανατολίζεται στο να αιτηθεί άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να ερευνηθούν οι ύποπτες διαδρομές χρήματος. Κι αυτό διότι, σύμφωνα πάντα με τους βουλευτές της Ν.Δ., από τη δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή προκύπτει η ύπαρξη παρένθετων προσώπων, εικονικών εταιριών και τροφοδοτών λογαριασμών σε Κύπρο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία και χρήζουν διερεύνησης. Υπενθυμίζεται ότι η προανακριτική θα εξετάσει την ενδεχόμενη τέλεση από τον Νίκο Παππά των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου και της παράβασης καθήκοντος, αμφότερα κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.