Τα παιδιά της…. «Πειραιώς»

Του Αργύρη Ντινόπουλου, δημοσιογράφου, πρώην υπουργού Εσωτερικών

Αυτό που γίνεται στην Τράπεζα Πειραιώς και αποσιωπάται από το σύνολο των ΜΜΕ (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι ενδεχομένως ενδεικτικό για την ελληνική οικονομία στην post-covid εποχή.

Ο αρμόδιος υπουργός φρόντισε να «νίψει τας χείρας» του στην Βουλή όπου ισχυρίστηκε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο άρα ούτε με την κυβέρνηση και βέβαια ούτε με τον.. ίδιο.

Όταν το ίδιο το ΤΧΣ αναφέρει ότι «αποστολή του είναι η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος».

Βέβαια την ίδια στιγμή που το ΤΧΣ διακηρύσσει την υπηρέτηση του «δημοσίου συμφέροντος» παραιτείται των κερδών του δημοσίου για λογαριασμό του έλληνα φορολογούμενου (τα λεφτά του οποίου διαχειρίζεται) στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τράπεζας Πειραιώς.

Αυτό που ετοιμάζεται να γίνει στην Τράπεζα Πειραιώς είναι η παράδοσή της σε ξένα funds με απώλειες για το ελληνικό δημόσιο αφού η συμμετοχή του δημοσίου θα μειωθεί από το 61% σε κάτω από 33% με μια «υβριδική διαδικασία» στην οποία το ελληνικό δημόσιο (ΤΧΣ) αυτό-αποκλείεται από αυτήν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Έτσι μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αφελληνίζεται πριν ακόμη αρχίσει η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην post-covid εποχή στην οποία διαχείριση οι τράπεζες θα έχουν κυρίαρχο ρόλο.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις (όπως για παράδειγμα το άρθρο του Κώστα Καλλίτση στην Καθημερινή) το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς δεν αναφέρεται στα ΜΜΕ.

Ο οικονομολόγος Ηρακλής Ρούπας (Α’ αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕΥ) δημοσίευσε σχετικό άρθρο στον οικονομικό portal «Μικρομέτοχος» με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Τράπεζας Πειραιώς: Άκου, Βλέπε, Σιώπα».

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Με το γάντι» παρουσίασε τις εξής δέκα παραμέτρους της υπόθεσης «Τράπεζα Πειραιώς»:

1. Κανείς δεν έχει καταλάβει ακόμη πώς θα λειτουργήσει η «υβριδική» αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους «ξένους θεσμικούς».

2. Με το που ανακοινώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς η τιμή της μετοχής της έχασε μέσα σε 15 ημέρες το 70% της αξίας της.

3. Το αξιοπερίεργο είναι ότι δεν μίλησε κανένας. Ούτε κάποιος (θεσμικός ή μη θεσμικός) φορέας, αλλά ούτε και κανένα μέσο ενημέρωσης.

4. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δηλαδή το διευρυμένο Δημόσιο που τώρα κατέχει (μέσα από ορισμένες διαδικασίες) το 61% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς θα πέσει κάτω από το 33%.

5. Οι μικρομέτοχοι θα χάσουν για μια ακόμη φορά τα λεφτά τους προς όφελος των ξένων funds τα οποία δεν έρχονται (συμμετέχοντας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου) για να μείνουν, αλλά για να δημιουργήσουν υπεραξίες (υπερκέρδη) και να φύγουν.

6. Το ΤΧΣ θα μπορούσε να κρατήσει το ποσοστό του (έστω με κάποια μικρή μείωση) ώστε με την συμμετοχή του στην Τράπεζα Πειραιώς να χρησιμοποιηθεί η Τράπεζα Πειραιώς ως μοχλός ανάπτυξης εφόσον ως δημόσιο εκτιμάει ότι στην επόμενη δεκαετία θα υπάρξει και αντίστοιχη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

7. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που τα κεφάλαια τα οποία ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ως βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες.

8. Δηλαδή εμείς την μια (από τις μόλις τέσσερις!) συστημικές τράπεζες που θα διαχειριστούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης την αφελληνίζουμε.

9. Αυτό το πρότυπο (μοντέλο) που πάει να εφαρμοστεί στην Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί ενδεχομένως πρόκριμα και για τις άλλες συστημικές τράπεζες στην εκκίνηση της μετά-κορωνοϊό οικονομίας στην οποία ολόκληροι ελληνικοί παραδοσιακοί κλάδοι (πρωτογενής τομέας) φαίνεται ότι μένουν έξω από την (όποια) ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης.

10. Από το 2009 μέχρι σήμερα με τις τρείς ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών έχουν χαθεί πάνω από 40 δις από τις τσέπες είτε φορολογουμένων είτε μικρομετόχων (που τελικά πάντα χάνουν) προς όφελος των τραπεζών. Οι «απώλειες» αυτές συνεχίζονται και τώρα με την «υβριδική» αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Δείτε το VIDEO με την συνέντευξη του οικονομολόγου Ηρακλή Ρούπα (διάρκεια 8’ 21’’)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.