Lockdown έως το Πάσχα: Η τρικυμία και η αυτοδιάψευση της κυβέρνησης

Μαρίνα Αλεξανδρή

Ακόμη και με 7.500 νεκρούς, και με διασωληνωμένους ασθενείς να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακή διαχείριση. Κι ακόμη κι όταν τα νοσοκομεία καταρρέουν το ένα μετά το άλλο σε πολεμικές εφημερίες, η μάχη δεν δίνεται για την ανθρώπινη ζωή αλλά για την ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους.

Πιστή σ’ αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση διέπρεψε εκ νέου χθες σε έλλειμμα ενσυναίσθησης. Την ώρα που το Λαϊκό, το Θριάσιο και το Τζάννειο έβγαιναν νοκ άουτ το ένα μετά το άλλο και που οι νοσοκομειακοί γιατροί κατήγγειλαν πως 1 στους 4 διασωληνωμένους ασθενείς νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωνε ατάραχος πως «δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κλίνες». Και πως όσοι μιλούν για διαλογή ασθενών που μπαίνουν στις εντατικές μονάδες «βλέπουν οράματα».

Την ώρα επίσης που οι επιδημιολόγοι προειδοποιούσαν πως η κορύφωση στο σύστημα Υγείας θα έρθει το επόμενο δεκαήμερο, κι ενδεχομένως και στα μέσα Απριλίου, το κυβερνητικό επιτελείο «ψάρευε» κλίμα και αγόραζε αντιδράσεις για την παράταση του lockdown.

Στην αρχή, και εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής Τσιόδρα, οι συνήθεις πηγές του Μαξίμου διέρρευσαν ότι εξετάζεται σοβαρά η παράταση του lockdown έως τις 25 Απριλίου και το ουσιαστικό, και γενικό, άνοιγμα της οικονομίας μετά το Πάσχα. Λίγη ώρα αργότερα, και υπό το βάρος των αντιδράσεων κυρίως από τον κόσμο της αγοράς, οι ίδιοι κύκλοι διέψευδαν τις δικές τους διαρροές. Κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν ότι  «τα σενάρια που διακινούνται και μιλούν για απόφαση παράτασης του lockdοwn ως τις 25 Απριλίου δεν έχουν απολύτως καμία βάση».

Εκείνο που σίγουρα έχει βάση είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται κανένα από τα φιλόδοξα πλάνα επανεκκίνησης, «έξυπνα» και μη, που διαφήμιζε μόλις πριν από μια εβδομάδα η κυβέρνηση. Θέμα άμεσης επαναλειτουργίας οποιασδήποτε δραστηριότητας δεν συζητείται, ούτε πρόκειται να συζητηθεί σοβαρά στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής Τσιόδρα. Στον αντίποδα, η εκτίμηση των επιδημιολόγων είναι πως η επόμενη εβδομάδα θα είναι η πιο δύσκολη που έχει περάσει μέχρι σήμερα το ΕΣΥ κι, ενδεχομένως κι ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, από την αρχή της πανδημίας.

 

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο «άνοιγμα» είπε χθες πως «αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση», πρόσθεσε,, «θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε.»

Η προοπτική των 1.000 κρουσμάτων ημερησίως όμως μοιάζει αυτή την στιγμή κάτι περισσότερο από μακρινή. Με βάση το μοντέλο Σαρρρηγιάννη, το οποίο παρακολουθύν καθημερινά και τα μέλη της επιτροπής, η κορύφωση της πίεσης στα νοσοκομεία θα έρθει στα μέσα Απριλίου, ενώ έως τις αρχές του μήνα αναμένεται περαιτέρω αύξηση και των κρουσμάτων – ενδεχομένως έως και τα 3.500 με 4.000 ημερησίως.

Τούτων δοθέντων, υπήρξε όντως χθες εισήγηση και συζήτηση στο υπουργείο Υγείας – η οποία μεταφέρθηκε και στο Μαξίμου – για «αυστηρό lockdown» έως τα τέλη Απριλίου και, για την ακρίβεια, ως την Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο στόχος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν μια σημαντική μείωση του ιϊκού φορτίου, έτσι ώστε να πάμε σε πλήρη και γενική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από την Μεγάλη Δευτέρα, χωρίς περιορισμούς και χωρίς καμία πιθανότητα να ξανακλείσει η αγορά. Η ίδια εισήγηση περιλαμβάνει επαναλειτουργία της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα, στις 4 Μαίου και, εν συνεχεία, στις 10 Μαίου άνοιγμα και των σχολείων.

Η κυβερνητική αυτό-διάψευση βάζει φρένο, επί του παρόντος, στο συγκεκριμένο σενάριο, το οποίο όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως δεν θα επανέλθει. Όπως δεν είναι σίγουρο και ότι στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής Τσιόδρα δεν θα κατατεθούν εισηγήσεις για ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.