Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για τα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Μακρόν: Η δική σας ελευθερία είναι η δική μας
Αρχικά, με την αποστροφή στα ελληνικά «η δική σας ελευθερία είναι η δική μας», ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας χαιρέτισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν διατράνωσε τη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε εδώ και θα είμαι στο πλευρό σας, όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει, ή όταν υπάρχει απειλή».
«Οι Έλληνες επαναστάτες μελέτησαν τους φιλοσόφους του Διαφωτισμού. Κάποιοι από τους αυτούς είχαν πολεμήσει στους Ναπολεόντειους πολέμους, κάποιοι από αυτούς είχαν πολεμήσει κατά την Γαλλική Επανάσταση και τους Ναπολεόντειους πολέμους και έτσι το 1821 ένα διεθνές κίνημα διανόησης και ανθρωπισμού, ένα κίνημα εθελοντών ξεσηκώθηκε σε όλη την Ευρώπη για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Ήταν το κίνημα των αγωνιστών της Ελευθερίας, των Ελλήνων, που σκοτώνονταν σε συνθήκες φριχτής βαναυσότητας για την ανεξαρτησία, την ελευθερία, την δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδος», επισήμανε παράλληλα ο Εμ. Μακρόν.
Ολόκληρο το μήνυμα του:
«Αγαπητοί μου φίλοι την εβδομάδα αυτή τιμούμε την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, 200 χρόνια από τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας, 200 χρόνια από την ιδέα για την Ευρώπη.
Η χρονιά αυτή σηματοδοτεί επίσης 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και βλέπω στην ταύτιση των δύο ημερών έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό.
Δυστυχώς, δεν μπορώ να παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας δια ζώσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ήθελα, ωστόσο, να συμμετάσχω και εγώ σ’ αυτή την τόσο σημαντική στιγμή για εσάς τους Έλληνες, για τις Ευρωπαίες και τους Ευρωπαίους, για τις Γαλλίδες και τους Γάλλους, με τις λίγες αυτές λέξεις, που σας απευθύνω.
Ο πόλεμος για την ελληνική ανεξαρτησία υπήρξε αιματηρός, φρικτός. Με την βιαιότητά του ξύπνησε τις συνειδήσεις των τότε Ευρωπαίων. Υπήρξε, επίσης, και πόλεμος ιδεών, που κερδήθηκε χάρη στο θέατρο, στη μουσική με την πένα των ποιητών, την γενναιοδωρία των ανωνύμων ευεργετών από τη μια άκρη της Ευρώπης έως την άλλη και ιδιαίτερα στην Γαλλία.
Οι Έλληνες επαναστάτες μελέτησαν τους φιλοσόφους του Διαφωτισμού. Κάποιοι από τους αυτούς είχαν πολεμήσει στους Ναπολεόντειους πολέμους, κάποιοι από αυτούς είχαν πολεμήσει κατά την Γαλλική Επανάσταση και τους Ναπολεόντειους πολέμους και έτσι το 1821 ένα διεθνές κίνημα διανόησης και ανθρωπισμού, ένα κίνημα εθελοντών ξεσηκώθηκε σε όλη την Ευρώπη για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Ήταν το κίνημα των αγωνιστών της Ελευθερίας, των Ελλήνων, που σκοτώνονταν σε συνθήκες φριχτής βαναυσότητας για την ανεξαρτησία, την ελευθερία, την δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδος.
Σημαιοφόροι αυτού του αγώνα, υπήρξαν ο Λόρδος Βύρωνας, ο Ντελακρουά ο Ουγκώ, ο Πούσκιν, ο Σατωβριάνδος. Και πέρα από αυτούς τους επιφανείς φιλέλληνες ο πόλεμος της Ελληνικής Επανάστασης έδωσε την πρώτη ώθηση μιας καθαρά λαϊκής διεθνούς αλληλεγγύης στην ιστορία, όπου καθένας μπορούσε να συνεισφέρει αγοράζοντας μια παρτιτούρα, παρακολουθώντας μια παράσταση, δίνοντας χρήματα, ζώντας ένα μέρος αυτού του αγώνα.
Η θέληση της Ελλάδος για ελευθερία υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς, ένα καθοριστικό σημείο, ένα φως για την Ευρώπη. Η ιδέα αυτή, που έχουμε σήμερα οι Ευρωπαίοι για εμάς τους ίδιους, για την ήπειρο μας, για τις προσδοκίες μας από την Ευρώπη για την κοινή μας αλληλεγγύη, η ιδέα αυτή πιστεύω ακράδαντα πως προέρχεται επίσης από τους αγώνες του 1821.
Ας εμπνευστούμε λοιπόν από τα ιδεώδη του 1821, από την ενέργεια του λαού, από την ώθηση του πνεύματος και της αλληλεγγύης, ας θυμηθούμε με αφορμή αυτή την επέτειο ότι η σχέση φιλίας με την Ελλάδα έχει περάσει από τα όπλα με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και τη γαλλική στρατιωτική αποστολή στο Μοριά, αλλά κυρίως από τα γράμματα, την τέχνη, το πάθος του λαού για έναν δίκαιο σκοπό, το αίσθημα ότι το να είσαι Ευρωπαίος σήμαινε να αγαπάς την ελευθερία, το να είσαι Ευρωπαίος σήμαινε να υπερασπίζεσαι έναν πολιτισμό και τις ιδέες του.
Σε μια ήπειρο που το πλήρωσε ακριβά, η Ελευθερία δεν κληρονομείται, αλλά κατακτάται. Ενάντια στην επιστροφή του εθνικισμού, ενάντια στις αυτοκρατορικές λογικές, παραμένει στο κέντρο των δεσμεύσεων και των αγώνων μας. Αγαπάμε τη χώρα σας ακόμα και σήμερα με τον ίδιο ενθουσιασμό των πρώτων Φιλελλήνων. Την αγαπάμε και τις αξίες της τις φέρουμε πάντα όλοι μαζί. Τις φέρουμε σε στιγμές εντάσεων και αγωνίας και θα συνεχίσουμε να τις εκπροσωπούμε.
Και θα ήθελα να σας πω με πολλή δύναμη, πεποίθηση και φιλία ότι δε σκέφτομαι μόνο την ιστορία αλλά το παρόν και το μέλλον μας. Είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό σας, όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει, ή όταν υπάρχει απειλή. Γιατί η δική σας ελευθερία είναι και δική μας».
Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ: Τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης σηματοδοτούν και τους μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γερμανίας, με μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας και για την σημερινή 200ή Επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης και τόνισε πως «200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης και της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους σηματοδοτούν ταυτόχρονα και τους μακροχρόνιους, στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας. Την εποχή του 1820, Γερμανοί φιλέλληνες στήριξαν τον ελληνικό αγώνα ανεξαρτησίας. Στα χρόνια του εκ Βαυαρίας Βασιλέως Όθωνος της Ελλάδος δημιουργήθηκαν πολύπλευροι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, οι οποίοι λειτουργούν μέχρι σήμερα – ιδιαίτερα στον πολιτισμό, τη λογοτεχνία και την επιστήμη».
«Κοιτάζουμε πίσω σε μία μακροχρόνια και στενή εταιρική σχέση, χωρίς με αυτό να ξεχνάμε τα σκοτεινά κεφάλαια του γερμανικού παρελθόντος στην Ελλάδα. Πριν από 70 χρόνια επαναλάβαμε τις διμερείς διπλωματικές μας σχέσεις και με χαροποιεί το γεγονός ότι με το Γερμανο-ελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας, θα ξεκινήσει τη δράση του ένα σημαντικό, προσανατολισμένο στο μέλλον έργο και θα φέρει – όταν το επιτρέψει η πανδημία – ακόμη πιο κοντά τις νεολαίες των δύο χωρών μας. Ειδικά ενόψει των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού στην Ευρώπη, είναι προσωπική μου επιθυμία οι δύο λαοί μας να παραμείνουν και στο μέλλον στενά συνδεδεμένοι και με φιλία, μέσω εντατικής ανταλλαγής στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία», κατέληξε ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ.
Επίσης, το μήνυμά του για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 2021 έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
«200 χρόνια μετά από την Επανάσταση του 1821, στρέφοντας με βαθιά ευγνωμοσύνη το βλέμμα στο σθένος των ανθρώπων που ανέθρεψε το Ελληνικό Γένος, αλλά και όλων των αγωνιστών των εκάστοτε αγώνων του Έθνους, παρακαταθήκη μας παραμένει το όραμά τους για μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα», αναφέρει χαρακτηριστικά με ανάρτησή του στο Twitter.
Παράλληλα, στο μήνυμά του μέσω twitter, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, τονίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι περήφανο για τη δική του συμβολή στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και εκφράζει την ιδιαίτερη εκτίμησή του στη φιλία μεταξύ των δύο λαών σήμερα, στέλνοντας θερμές ευχές στον ελληνικό λαό.
Επιπλέον, μήνυμα στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματταρέλα.
Ολόκληρο το μήνυμα του Ιταλού:
Με πολλή χαρά απευθύνομαι σε εσάς, αγαπητή κυρία Πρόεδρε, για να διαβιβάσετε στις γυναίκες και στους άνδρες της Ελληνικής Δημοκρατίας τα θερμότερα συγχαρητήρια εκ μέρους της Ιταλικής Δημοκρατίας και τις καλύτερες ευχές μου επ’ ευκαιρία της επετείου των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Η επέτειος αυτή με τον εξαιρετικά υψηλό συμβολισμό που κατέχει, και στην ιστορική μνήμη της Ιταλίας, εορτάζεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι χώρες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν- μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα- την πρόκληση της πανδημίας και των επιπτώσεών της σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η έκτακτη αυτή συγκυρία, όμως, αποτελεί και μία ευκαιρία, για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Ρώμης, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, που με χαροποίησε ιδιαίτερα, τον περασμένο Οκτώβριο στο Κυρηνάλιο Μέγαρο.
Μας περιμένει τώρα μία περίοδος αναδόμησης, απαιτητική αλλά πλούσια σε ευκαιρίες για να αναλογιστούμε ξανά τα πρότυπα ανάπτυξης πάνω στα οποία θεμελιώνονται οι κοινωνίες μας, ώστε να τα καταστήσουμε περισσότερο βιώσιμα και δυναμικά.
Ελλάδα και Ιταλία καλούνται από κοινού να προαγάγουν ένα όραμα εμπνευσμένο από τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης, το οποίο θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανανεωθεί, να απαντήσει με τρόπο ολοένα και αποτελεσματικότερο στις ανάγκες των συμπολιτών μας και να επιτύχει φιλόδοξους στόχους ακόμη και στην ολοένα και πιο ουσιώδη διάσταση μιας κοινής διεθνούς προοπτικής. Είμαι βέβαιος, πως σε αυτή την προσπάθεια, τα κράτη μας θα μπορούν να βρουν ασφαλή υποστήριξη το ένα στο άλλο, ως ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου.
Με αυτή την ελπίδα, εύχομαι από καρδιάς σε εσάς προσωπικά ευδαιμονία και στον φίλο ελληνικό λαό ένα ευοίωνο μέλλον».
Παράλληλα, «Χρόνια Πολλά» εύχεται στα ελληνικά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, σε μήνυμά του για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ.
«Κυριάκο, στέλνω τις ευχές μου σε εσένα και στον ελληνικό λαό γι’ αυτή την πολύ ιδιαίτερη ημέρα. Σήμερα είναι η 200ή επέτειος από τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. 200 χρόνια, κατά τα οποία η χώρα εξελίχθηκε στον αξιόπιστο ευρωπαϊκό εταίρο που είναι σήμερα. Ως ιστορικός, πιστεύω ακράδαντα ότι μέσω της γνώσης της Ιστορίας μας κατανοούμε καλύτερα τον κόσμο μας. Τιμώντας το παρελθόν, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον. Το μέλλον αυτό είναι κοινό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός στόχος μας είναι η ειρήνη και η ευημερία γι’ όλους τους πολίτες μας» σημειώνει στην αρχή του μηνύματός του ο Ολλανδός πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, εστιάζει στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και της Ολλανδίας, χαρακτηρίζοντάς τις παραγωγικές, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση.
Επιπροσθέτως, επισημαίνει πως οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και μοιράζονται την τεχνογνωσία σε τομείς όπως η καινοτομία, η γεωργία και η εκπαίδευση. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθησή του πως «μας περιμένει ένα λαμπρό κοινό μέλλον». Εκ μέρους της ολλανδικής κυβέρνησης, εύχεται στον λαό της Ελλάδας μια αξέχαστη επέτειο.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας εύχεται «Χρόνια Πολλά, Ελλάδα» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει πως είναι ανυπόμονος να τα πουν σύντομα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Σερβίας συνεχάρη την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
«Είναι τιμή μου να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ελλάδας, ειδικά φέτος που συμπληρώνονται δύο αιώνες από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, μια από τις πιο σημαντικές και φωτεινότερες στιγμές στην ιστορία της Ελλάδας», αναφέρει στο μήνυμα του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας τονίζει την σημασία που είχε η Ελληνική επανάσταση στους απελευθερωτικούς αγώνες και των άλλων βαλκανικών λαών. «Ο αγώνας για την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που κερδήθηκε μέσα από τις θυσίες και τα δεινά του φιλελεύθερου Έλληνα, έθεσε τα θεμέλια του πρώτου ανεξάρτητου σύγχρονου κράτους στα Βαλκάνια, το οποίο, κατά την περίοδο που ακολούθησε, αποτέλεσε οδηγητή και πηγή έμπνευσης για άλλους λαούς στον αγώνα τους για απελευθέρωση», υπογραμμίζει ο Βούτσιτς στο μήνυμά του.
Ο πρόεδρος της Σερβίας επισημαίνει ότι «σήμερα η Ελλάδα και η Σερβία αναπτύσσουν σχέσεις στρατηγικού εταίρου στο πνεύμα της ειλικρινούς φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης».
Συγχαρητήριο μήνυμα για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τις θερμότερες ευχές για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα σύγχρονη Ελλάδα, απηύθυνε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ.
Το μήνυμα της κ. Σόλμπεργκ ανήρτησε στο Twitter ο Νορβηγός πρέσβης Φρόντε Όβερλαντ Άντερσεν ευχόμενος στα ελληνικά «Χρόνια Πολλά Ελλάδα»:
«Αγαπητέ λαέ της Ελλάδας, η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Απευθύνω τα συγχαρητήρια μου εκ μέρους της νορβηγικής κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στους εορτασμούς των επιτευγμάτων του έθνους σας και στέλνουμε τις θερμότερες ευχές για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα σύγχρονη Ελλάδα».
«Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία και ευτυχία στον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας» αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς
Όπως κάνει γνωστό η Ιρλανδική Προεδρία με ανάρτηση στο Twitter, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας έγραψε στην Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να διαβιβάσει τις ευχές του στον λαό της Ελλάδας με την ευκαιρία της Εθνικής τους Ημέρας.
Επίσης, η Προεδρία της Ιρλανδίας επισημαίνει πως σε μερικές από τις ομιλίες του, στην Αθήνα και το Δουβλίνο, ο Πρόεδρος Higgins έχει συλλογιστεί τις ομοιότητες του ελληνικού και του ιρλανδικού αγώνα για ανεξαρτησία.
«Συγχαρητήρια στον λαό της Ελλάδας για 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Η Ιρλανδία είναι υπερήφανη που στέκεται δίπλα στην Ελλάδα ως συνεργάτες της», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα.
Τέλος, θερμά συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, ευχήθηκε στα ελληνικά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ο απελευθερωτικός αγώνας της Ελλάδας είναι συνδεδεμένος με την Οδησσό και τον νότο της Ουκρανίας που έγινε σπίτι για πολλούς Ελληνες. Για περαιτέρω ενδυνάμωση συνεργασίας αναμένω με επίσκεψη την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τον εορτασμό της 30ης επετείου Ανεξαρτησίας μας», συνέχισε το μήνυμά του στα ελληνικά, μέσω Twitter, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.