25η Μαρτίου: Με χρώμα ελληνικό το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Συγκίνηση και έντονο ελληνικό “άρωμα” και χρώμα επικράτησαν στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στους προσκεκλημένους στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο εορτασμών για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης.

Περίπου ένα τέταρτο μετά τις 20.30, ολοκληρώθηκαν οι προσελεύσεις των προσκεκλημένων. Στην αίθουσα ξεχώριζε ο λιτός και εντυπωσιακός στολισμός, ενώ τον χώρο πλαισίωναν ιστορικά λάβαρα της περιόδου της Επανάστασης από τους οπλαρχηγούς. Τα τραπέζια ήταν στολισμένα με άνθη λεμονιάς και καρποί ελιάς.

Μόλις η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισήλθε στην αίθουσα άρχισε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Ακολούθως ξεκίνησε το δείπνο με την προσφώνηση της κυρίας Σακελλαροπούλου, η οποία, αφού καλωσόρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στη χώρα μας, τόνισε ότι οι λαοί μας διατηρούν μακρά φιλία και δεσμούς ισχυρούς από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στον αγώνα υπήρξε σπουδαία και υπενθύμισε ότι το φιλελληνικό κίνημα παρείχε συνεχή υποστήριξη, υλική και ηθική, ενώ παρατήρησε ότι μεγάλες μορφές του πνεύματος και των τεχνών ύμνησαν την εξέγερση των Ελλήνων και επηρέασαν ριζικά την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την Αμερική. «Διαμορφώθηκε μια φιλελληνική συνείδηση που διέκρινε στην απελευθέρωση της χώρας μας ένα μείζον γεωπολιτικό και πολιτειακό γεγονός» τόνισε η Πρόεδρος.

Αναφερόμενη στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία, με την οποία πολέμησαν οι Έλληνες, η κυρία Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι όλες οι κοινωνικές τάξεις, λαϊκοί και κληρικοί, ενώθηκαν μπροστά στον πάνδημο σκοπό για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και πρόσθεσε ότι στο πλευρό των Ελλήνων ήταν και Κύπριοι της Διασποράς που μετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και ενίσχυσαν οικονομικά την Επανάσταση, ενώ πολλοί ήταν οι γενναίοι Κύπριοι αγωνιστές, με πιο γνωστή την ηρωική «Φάλαγγα των Κυπρίων», που έδωσαν το αίμα τους στις μάχες του 21.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν, μόνο για την ανεξαρτησία τους, αλλά και για την πολιτική τους ελευθερία, καθώς υπό την επιρροή ιδίως της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης, έθεσαν τις βάσεις για ένα Κράτος δημοκρατικό και φιλελεύθερο.

 

Αναστασιάδης: Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» συμπυκνώνει όλη την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού

«Η ιδέα της ελευθερίας κατάφερε μέσα από την ηρωική αυτή Επανάσταση να απαλείψει τις όποιες διαφορές, να συνενώσει και να αναδείξει εν τέλει νικητή το ολιγάριθμο των Ελλήνων έναντι της πολυάριθμης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Πρίγκιπας Κάρολος: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά – Ζήτω η Ελλάς

Η στιγμή που ξεχώρισε κατά το επίσημο δείπνο ήταν όταν ο πρίγκιπας της Ουαλίας πήρε τον λόγο για την αντιφώνησή του. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας αναφέρθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας ότι νιώθει “μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα -τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της-“. “Ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας” είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρίγκιπας Κάρολος τόνισε πως η Ελλάδα είναι η πατρίδα των προγόνων του. «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος «Δικαία των Εθνών» από το Ισραήλ» ανέφερε.

Κλείνοντας ο πρίγκιπας Κάρολος είπε: «Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!»

Μιχαήλ Μισούστιν: Ελλάδα και Ρωσία βοήθησαν η μία την άλλη σε κρίσιμες στιγμές

Στη συνεισφορά της Ρωσίας στον αγώνα του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία αλλά και στις μακραίωνες ρίζες των ρωσο-ελληνικών σχέσεων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν των ξένων ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Μισούστιν τόνισε ότι φέτος, είναι μία χρονιά ορόσημο, που σηματοδοτείται από την επέτειο για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα του Ελληνικού λαού για ανεξαρτησία, υπογράμμισε τη συνεισφορά της χώρας του σε αυτόν και σημείωσε ότι Ελλάδα και Ρωσία βοήθησαν η μία την άλλη και σε άλλες κρίσιμες στιγμές. Όπως είπε «Ρώσοι αξιωματικοί του ναυτικού συμμετείχαν στην διεθνή ειρηνευτική αποστολή στην Κρήτη. Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολέμησαν δίπλα-δίπλα με τους Έλληνες αντάρτες εναντίον των εισβολέων Ναζί».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι λαοί μας μοιράζονται κοινή ιστορία, πολιτιστικές και πνευματικές αξίες, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια βαθιά, αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ τους, ενώ υποστήριξε ότι το επερχόμενο Έτος Ιστορίας Ελληνο-Ρωσικού Σταυρού, θα δώσει την ευκαιρία στους λαούς και των δύο Κρατών να γνωριστούν ακόμα καλύτερα.

 

Φλοράνς Παρλί: Στην Ελλάδα βρίσκονται όλα τα σημεία αναφοράς μας

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί κατά την αντιφώνησή της είπε μεταξύ άλλων: “Εξ ονόματος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, που με μεγάλη του λύπη δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, σας ευχαριστώ που με υποδεχθήκατε για την επέτειο των 200 ετών της Επανάστασης” και πρόσθεσε: “Κάθε ταξίδι στην Ελλάδα είναι ένα ταξίδι στις πηγές μας, τόνισε και επικαλούμενος τον Φρανσουά Μιτεράν είπε πως σε αυτή τη γη, σε αυτά τα χρώματα, σε αυτά τα φώτα, εδώ βρίσκονται όλα τα σημεία αναφοράς μας”.

 

 

Κορυφώνονται οι εορτασμοί την Πέμπτη

Η Ελλάδα τιμά την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, με λαμπρούς εορτασμούς που έχουν “προσαρμοστεί” στις ειδικές συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, και οι οποίοι θα κορυφωθούν την Πέμπτη με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων. Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να απλώσουν ένα “δίχτυ ασφαλείας” πάνω από την Αθήνα, η οποία έχει μετατραπεί σε “φρούριο”, ενώ σε ισχύ έχουν τεθεί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την Πέμπτη θα κλείσουν σταθμοί του Μετρό.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του διημέρου, ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται ακροβολισμένοι σε ταράτσες κτιρίων, ενώ drones και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Όλα τα σημεία διέλευσης των επισήμων θα ελέγχονται εξονυχιστικά, θα χρησιμοποιηθούν απενεργοποιητές κινητών τηλεφώνων, ενώ, εκτός των άλλων, θα υπάρχουν και ειδικοί σκύλοι της ΕΛ.ΑΣ. για την ανίχνευση εκρηκτικών.

Στην Αθήνα βρίσκονται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που είχε σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κύπριος Πρόεδρος και η σύζυγός του, ‘Αντρη, έφτασαν στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” αργά το απόγευμα της Τρίτης. Τους υποδέχθηκε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ενώ τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές. Το μεσημέρι της Τετάρτης έφτασε στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, τον οποίο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 17:40 έφτασαν στην Αθήνα ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα που θα συμμετέχουν στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης. Τον πρίγκιπα της Ουαλίας και τη Δούκισσα της Κορνουάλης υποδέχτηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η Βρετανίδα πρέσβυς στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, ενώ στην υποδοχή υπήρχε τιμητικό άγημα. Το πριγκιπικό ζεύγος της Βρετανίας αποχώρησε από το αεροδρόμιο με προορισμό την Εθνική Πινακοθήκη για τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.