Στη Σούδα το θηριώδες αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, εισήλθε στον κόλπο της Σούδας το αμερικανικό αεροπλανοφόρο “USS DWIGHT D. EISENHOWER”, όπως αναμενόταν με βάση τον προγραμματισμό που είχε ανακοινωθεί.

Το αεροπλανοφόρο έπλευσε στην Ανατολική Μεσόγειο και στη δύναμη συνοδείας του είχε ενταχθεί και η ελληνική φρεγάτα “Ψαρά”, ενώ πραγματοποιήθηκαν αεροναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή και υποβρυχίων αλλά και της ΠΑ.

Την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο αεροπλανοφόρο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Σούδα είναι ο μοναδικός ναύσταθμος της Μεσογείου που έχει δυνατότητα φιλοξενίας αεροπλανοφόρου αφού διαθέτει τον προβλήτα Κ-14.

Το USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) (γνωστό ανεπίσημα ως «Ike») είναι ένα αεροπλανοφόρο πυρηνικής ενέργειας. Το πλοίο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1977, είναι το δεύτερο από τα δέκα πλοία κλάσης Nimitz που βρίσκονται σε υπηρεσία και είναι το πρώτο πλοίο που πήρε το όνομά του από τον 34ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Dwight D. Eisenhower.

Από την έναρξη λειτουργίας του συμμετείχε σε αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της Επιχείρησης Eagle Claw κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων του Ιράν το 1980, καθώς και του Πολέμου του Κόλπου στη δεκαετία του 1990, και πιο πρόσφατα για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 90 αεροσκαφών διάφορων τύπων, ενώ το πλήρωμά του φτάνει τα 5.600 άτομα.

Διαμαρτυρία από το ΚΚΕ

Την ίδια ώρα στα Χανιά, γινόταν συγκέντρωση και μηχανοκίνητη πορεία με σημείο εκκίνησης την πλατεία Δικαστηρίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον κατάπλου του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στο λιμάνι της Σούδας. Την διαμαρτυρία διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ.

Η πορεία πέρασε από σχεδόν όλη την πόλη, ξεκινώντας από τα Δικαστήρια και περνώντας από τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Αποκορώνου, Αναγνώστου Γογονή, Περιβολίων, Εφέδρων Πολεμιστών, Ηγουμένου Γαβριήλ, Παπαναστασίου και άλλες.

Πηγή: zarpanews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.