Στην “εντατική” το ΕΣΥ: “Τρομάζει” ο αριθμός των διασωληνωμένων – Πιο κοντά η επιστράτευση γιατρών

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ασφυκτιά. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά φτάνει στο 80% και των απλών κλινών αγγίζει το 54,52%. Στην Αττική δε, η κατάσταση είναι δραματική. Η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ του Λεκανοπεδίου η πληρότητα κοντεύει στο 100%, ενώ και το Σάββατο είχαμε νέο ρεκόρ διασωληνωμένων φτάνοντας συνολικά τους 672 με πολλές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σχεδόν 800 έως το τέλος Μαρτίου. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται καθημερινά με αποτέλεσμα γιατροί και νοσηλευτές να έχουν σημάνει συναγερμό και να μιλούν για τρομακτικές καταστάσεις.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, σε “ναυάγιο” οδηγήθηκαν το Σάββατο οι συζητήσεις ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τους Ιατρικούς Συλλόγους σε μια ύστατη προσπάθεια του υπουργού να πείσει τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ στη μεγάλη “μάχη” κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Το υπουργείο Υγείας είχε δώσει τελεσίγραφο 48 ωρών για να προσέλθουν ιδιώτες γιατροί και κυρίως ειδικότητες παθολόγων, γενικών γιατρών πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων κ.α. Χρειάζονται περίπου 200 γιατροί και συμμετοχή δήλωσαν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 60. Όπως όλα δείχνουν και αν δεν βρεθεί στο ενδιάμεσο λύση, τότε έως την Τρίτη θα ληφθούν “σκληρές” αποφάσεις και συγκεκριμένα η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, όπως έχουν προαναγγείλει πολλά κυβερνητικά στελέχη.

Κικίλιας: Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν γιατρό να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει

“Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει”, ανέφερε μετά την έκτακτη επίσκεψή του το βράδυ του Σαββάτου στο νοσοκομείο “Γεννηματάς”, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός ευχαρίστησε για τις συγκλονιστικές, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες οι οποίες γίνονται κάνουν και τόνισε ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Αναλυτικά η δήλωση του Βασίλη Κικίλια:

«Εφημερεύει το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και όπως βλέπετε είναι όλοι εδώ: Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη. Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις συγκλονιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνουν και να πω ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη. Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο. Τέλος, θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη.»

Πατούλης: Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση

“Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση” αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι “δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό”.

Ο κ. Πατούλης προσθέτει ότι “ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα”.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρει ότι “δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.