Γιατί εκτοξεύτηκαν οι μη covid θάνατοι στην Ελλάδα – Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία

Νικόλ Λειβαδάρη

Η «covidοποίηση» των νοσοκομείων και η μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα «της μίας νόσου» φαίνεται να είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην έκρηξη της πανδημίας και την ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Το ερώτημα είναι πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί αυτή η απάντηση, καθώς για να μετατραπεί το ΕΣΥ σε «σύστημα covid» και να μπορέσουν να νοσηλευτούν οι ασθενείς με κορονοϊό, κόβονται τα χειρουργεία, κλείνουν κλινικές και σταματούν, προγραμματισμένες και μη, σοβαρές εξετάσεις. Εν ολίγοις, αποκλείονται, για άγνωστο πόσο διάστημα, από τις ιατρικές υπηρεσίες άνθρωποι με άλλες σοβαρές παθήσεις που ανά πάσα στιγμή μπορεί να θέσουν την ζωή τους σε κίνδυνο.

Μια πιθανή απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα μπορεί και να δίνουν τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών – στοιχεία, τα οποία δείχνουν ανεξήγητη έως τώρα εκτόξευση της θνησιμότητας στην Ελλάδα το 2020, την χρονιά δηλαδή που εμφανίστηκε η πανδημία και δοκίμασε τα όρια του ΕΣΥ.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο μέσος όρος ετήσιων θανάτων την πενταετία 2015-2019 στην Ελλάδα ήταν 122.000. Συγκεκριμένα, το 2015 οι θάνατοι στην Ελλάδα ήταν 121.183, το 2016 ήταν 118.788, το 2017 καταγράφηκαν 124.495 θάνατοι και το 2018 ήταν 120.296. Στο σύνολο του 2019 ο αριθμός των θανάτων στην χώρα ήταν 124.965, αλλά το 2020 εκτοξεύτηκαν στους 135.472.

Τα στοιχεία αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και των ληξιαρχείων – πρόκειται, συγκεκριμένα για τα στατιστικά στοιχεία Ληξιαρχικών Πράξεων από το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών». Και από την απλή τους επεξεργασία προκύπτουν τα εξής δεδομένα:

  • Το 2020 οι θάνατοι στην Ελλάδα ήταν κατά 13.472 περισσότεροι από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια, καθόλου αμελητέα αύξηση, που αγγίζει το 11% και δεν έχει καταγραφεί ποτέ τα προηγούμενα χρόνια.
  • Το 2020, ακόμη και συγκριτικά μόνον με την προηγούμενη χρονιά (το 2019), ο αριθμός των θανάτων ήταν αυξημένος κατά 10.506 – αριθμός, που επίσης σηματοδοτεί ασυνήθη αύξηση σε ποσοστό 8,4%.
  • Εάν από τους θανάτους του 2020 αφαιρεθούν τα 4.500 επιβεβαιωμένα θύματα τοιυ κορονοϊού που είχε η περσινή χρονιά, και πάλι προκύπτει μεγάλη και δυσεξήγητη αύξηση: Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές – εξαιρώντας εκείνες που οφείλονταν στην covid – είναι κατά 8.972 περισσότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας και κατά 6.000 και πλέον περισσότερες από την ακριβώς προηγούμενη χρονιά.

Εν κατακλείδει, και χωρίς πάντοτε να υπολογίζονται οι θάνατοι από covid, το 2020 προκύπτει μια αναιτιολόγητη εκτόξευση της θνησιμότητας στην Ελλάδα τουλάχιστον κατά 5%, στην πιο ήπια περίπτωση, – εάν η σύγκριση γίνει με το 2019 –, έως και 7,5% εάν χρησιμοποιηθεί ως βάση αναφοράς ο μέσος όρος της προηγούμενης πενταετίας.

Απάντηση, είτε επιστημονική, είτε στατιστική, ή πολύ περισσότερο πολιτική, επ’ αυτού δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής. Το ερώτημα και τα στοιχεία τα έχει θέσει στην Βουλή και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, αλλά εξήγηση ούτε εκεί δόθηκε.

Ο ίδιος λέει πως αυτοί οι «ορφανοί» θάνατοι δεν δικαιολογούνται και αποτελούν τον καθρέφτη «ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών» – δηλαδή, χάθηκαν άνθρωποι γιατί είτε δεν μπόρεσαν να έχουν υγειονομική περίθαλψη, είτε δεν απευθύνθηκαν σε γιατρούς και νοσοκομεία επειδή φοβήθηκαν τον κορονοϊό.

«Οι θάνατοι αυτοί», λέει ο Παύλος Πολάκης, «οφείλονται σε ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες, είτε λόγω της μη ενίσχυσης του ΕΣΥ, είτε λόγω της μετατροπής του σε σύστημα της μίας νόσου, είτε στην αναβολή ιατρικών ραντεβού και χειρουργών. ‘Η ακόμη, και στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν απευθύνθηκαν στο ΕΣΥ λόγω της τρομοκρατίας πως θα κολλήσουν εάν πάνε στα νοσοκομεία».

Τις ανησυχίες αυτές, και τα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν, επιτείνουν και οι διαπιστώσεις γιατρών για δυσανάλογα μεγάλη, και ανεξήγητη επιστημονικά, μείωση που κατγράφηκε το 2020 σε νοσηλείες σοβαρών περιστατικών με παθήσεις μη covid. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αιγινήτειου, όπου καταγράφηκε μέσα σε ένα τρίμηνο πέρσι μείωση των εισαγωγών με εγκεφαλικά επεισόδια σε ποσοστό που έφθασε το 50%. Εξίσου ενδεικτικές είναι και οι περιπτώσεις των καρδιολογικών κλινικών σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, το Ιπποκράτειο το Θριάσειο, όπου οι γιατροί διαπιστώνουν ότι οι εισαγωγές και νοσηλείες για εμφράγματα ήταν μειωμένες πάνω από 30% πέρσι σε σχέση με το 2019.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.