Χωρίς τις αναρτήσεις στα social media, ίσως να μην γνωρίζαμε τί έγινε στη Νέα Σμύρνη

Το δρόμο της αβασάνιστης αναπαραγωγής της κυβερνητικής ή αστυνομικής εκδοχής των γεγονότων ακολούθησαν πολλά ΜΜΕ τις πρώτες ώρες μετα τον ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη. Χωρίς προφανώς να διασταυρώσουν τους ισχυρισμούς της Αστυνομίας, έκαναν τίτλο την ανακοίνωσή της, η οποία λίγες ώρες αργότερα είχε διαψευστεί από τα βίντεο-ντοκουμέντα που πλημμύρισαν το Διαδίκτυο. Η σαφώς «διορθωμένη» γραμμή που έπαιξε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών συνιστά έμμεση παραδοχή του «λάθους».

Όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα μεγάλων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, η εκδοχή της επίθεσης από 30 άτομα εναντίον αστυνομικών μπήκε ως είδηση στους τίτλους και μόνο στο σώμα των δημοσιευμάτων αναφερόταν ότι επρόκειτο για την ανακοίνωση της Αστυνομίας. Ένας μη εξοικειωμένος με τη διασταύρωση των ειδήσεων πολίτης εύκολα μπορεί να θεωρήσει ότι ο τίτλος ενός μεγάλου Μέσου αποτελεί αποτέλεσμα ρεπορτάζ και άρα έγκυρη πληροφόρηση. Ανάμεσα στα Μέσα που επέλεξαν αυτή την τακτική ήταν και το Αθηναϊκό Πρακτορείο που αν και ανήκει στον ελληνικό λαό θα πρέπει να έχει πρωτίστως χρέος έγκαιρη τροφοδότηση των ΜΜΕ- συνδρομητών του με έγκυρο περιεχόμενο, έχει περάσει υπό την εποπτεία του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτή ήταν εξάλλου και η πρώτη απόφαση που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί πρωθυπουργίας του.

 

Μάλιστα η ιστοσελίδα του «Ελεύθερου Τύπου» πήγε ένα βήμα παραπέρα από την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, κάνοντας λόγο για «ενέδρα και επίθεση»…

Η πρακτική αυτή δεν είναι καινούρια, εφαρμόζεται από πολλά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ σε όλες σχεδόν τις διαδηλώσεις – κινητοποιήσεις. Η εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ για τον αριθμό των συμμετεχόντων, την εξέλιξη των γεγονότων, των κατηγοριών και τον απολογισμό των τραυματιών υιοθετείται άκριτα και παρουσιάζεται ως ρεπορτάζ και άρα διασταυρωμένη πληροφορία.

Μόνο όταν πολίτες αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα οπτικοακουστικό υλικό που αναιρεί την εκδοχή της Αστυνομίας και το υλικό αυτό κοινοποιείται ευρέως, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσθέτουν στα σχετικά τους θέματα και άλλες απόψεις, διαφορετικές από την εκδοχή της Αστυνομίας. Αυτό ακριβώς συνέβη και χτες Κυριακή, με τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη. Αναρτήσεις με τo hashtag #neasmyrni γέμισαν το twitter και το facebook, πολλές από τις οποίες μάλιστα έγιναν από χρήστες που δεν τοποθετούνται συχνά πάνω σε περιστατικά αστυνομικής βίας ή πολιτικά ζητήματα γενικότερα.

Η Αστυνομία είχε επιλέξει να παρουσιάσει τα γεγονότα ως επίθεση 30 ατόμων προς τους άνδρες της, αυτή την την εκδοχή «έπαιξαν» και μεγάλες ιστοσελίδες, καθώς και το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Τα βίντεο των πολιτών έδειξαν ωστόσο πως υπήρξε αναίτια χρήση βίας και σαφής κατάχρηση εξουσίας. Έγιναν viral στα κοινωνικά δίκτυα και τότε η εκδοχή των πολιτών, αποδεδειγμένη με ντοκουμέντα, μπήκε στις ιστοσελίδες και τα βραδινά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών.

Στα τελευταία, τονίστηκε αρκετές φορές ότι «σύμφωνα με την Αστυνομία» έγινε επίθεση από 30 άτομα προς τους αστυνομικούς και σε αντίστιξη έγιναν αναφορές στις καταγγελίες πολιτών. Στα περισσότερα δελτία μάλιστα, συμπεριλαμβανομένου του δελτίου της ΕΡΤ, προβλήθηκε και το επίμαχο βίντεο όπου αστυνομικός χτυπά βάναυσα τον πολίτη και οι συνάδελφοί του δεν κάνουν τίποτα για να τον σταματήσουν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.