Γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ένα lockdown τύπου Μαρτίου

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην επιβολή γενικευμένου lockdown σε όλη τη χώρα, μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Δεν είναι λίγοι εξάλλου και οι επιστήμονες που πρότειναν κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, τελικά δεν επελέγη η λύση ενός lockdown τύπου Μαρτίου, αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις. Κυβερνητικά στελέχη λένε πως ο Μάρτιος του 2020, όταν είχε επιβληθεί καθολικό “λουκέτο” στην ελληνική οικονομία, ήταν διαφορετικός σε σχέση με τον φετινό. Σήμερα, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, στο ζύγι της κυβέρνησης προφανώς μετρά η δεδομένη κόπωση από τους συνεχείς περιορισμούς, ενώ πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και το όπλο του εμβολιασμού που βρίσκεται πλέον στη φαρέτρα μας, καθώς αύριο οι πολίτες που θα έχουν εμβολιαστεί θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο.

Επίσης, είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να μην παραλύσει ο παραγωγικός ιστός της χώρας και η οικονομική δραστηριότητα. Γι’ αυτό επελέγη άλλο μοντέλο. Αποφασίστηκε οι 18 περιοχές της χώρας που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά να ανέβουν επίπεδο συναγερμού και να μπουν στο “βαθύ κόκκινο”, δηλαδή να κλείσουν τα σχολεία και να σταματήσει το click away στο λιανεμπόριο.

Επίσης, θεωρήθηκαν αναγκαίες οι “χειρουργικές” παρεμβάσεις στα SMS που στέλνουν οι πολίτες στο 13033, προκειμένου να μπει φρένο στην αυξημένη κινητικότητα και τις άσκοπες επισκέψεις, καθώς παρατηρήθηκε κατάχρηση σε ορισμένους κωδικούς.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, το σήμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι ότι πάμε να κάνουμε μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια και θέλει να είναι ορατό στους πολίτες ένα θετικό ορόσημο. Στόχος είναι μέσα στον Μάρτιο να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία, ενώ μέσα στον Μάιο να αρχίσει δειλά δειλά να ανοίγει ο τουρισμός.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.