Πλήγμα στην αντιτουρκική συμμαχία Αθήνας-Ριάντ: Πόλεμο στην Σ.Αραβία κήρυξε ο Τ.Μπάιντεν – Πανηγυρισμοί στην Άγκυρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν σήμερα την είσοδο στη χώρα σε 76 Σαουδάραβες, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθούν πρόσωπα τα οποία απειλούν ή επιτίθενται σε ακτιβιστές, αντιφρονούντες και δημοσιογράφους εκ μέρους ξένων κυβερνήσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σε μία εξέλιξη άκρως αρνητική για την Ελλάδα.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Ελλάδας στον περιοχή της Μέσης Ανατολής, φοβάται τη Τουρκία λόγω Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχει επιβάλλει εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα και μην ξεχνάμε ότι θέλαμε να στείλουμε μία συστοιχία από τους υπερπολύτιμους Patriot PAC-3 για να την προστατεύουν από το Ιράν και τους Χούθι!

Οι κυρώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο ενός καινούριου κανονισμού, του αποκαλούμενου «Απαγόρευση Κασόγκι» (Khashoggi Ban) και έχουν ως στόχο να απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε πρόσωπα που κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν, εξ ονόματος των αρχών της χώρας τους, σε αντιφρονούντες ή δημοσιογράφους στο εξωτερικό.

Το μέτρο της αναστολής χορήγησης βίζας ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφότου οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών τους για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Ταυτόχρονα φέρνει σε δύσκολη θέση και τον έτερο σύμμαχο της Ελλάδας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία συνεργάζονται στενά με το Ριάντ. Μια δύσκολη θέση που ήδη καταγράφηκε με το «πάγωμα» από την κυβέρνηση Μπάιντεν της πώλησης των μαχητικών F-35 στα ΗΑΕ.

Σίγουρα σήμερα, έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν στην Άγκυρα.

Τα ονόματα και οι ιδιότητες των 76 Σαουδαράβων που πλήττονται από αυτήν την απόφαση δεν αποκαλύφθηκαν.

«Ο Τζαμάλ Κασόγκι πλήρωσε με τη ζωή του επειδή εξέφραζε τις απόψεις του», είπε ο Μπλίνκεν, εξηγώντας ότι θέλει «να τιμωρήσει τις χώρες που απειλούν και επιτίθενται σε δημοσιογράφους ή σε αντιφρονούντες, εκτός των συνόρων τους, απλώς και μόνο επειδή ασκούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους».

«Έχουμε πει με σαφήνεια ότι οι απειλές και οι επιθέσεις από τη Σαουδική Αραβία εναντίον ακτιβιστών, αντιφρονούντων και δημοσιογράφων πρέπει να τελειώσουν. Δεν θα γίνουν ανεκτές από τις ΗΠΑ», προειδοποίησε.

Η εχθρότητα μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, έχει βάθος και καλύπτει την μάχη κυριαρχίας στον αραβικό κόσμο και στην Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία υποστήριξε την Αραβική Άνοιξη θεωρώντας ότι έτσι θα υπονόμευε τις μοναρχίες στις χώρες του Κόλπου και αυταρχικά καθεστώτα στην Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, διευρύνοντας έτσι την δική της επιρροή τουλάχιστον στα γεωγραφικά όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σύμμαχος της Τουρκίας αναδείχθηκε το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων το οποίο μάλιστα μέσω του Μόρσι κατόρθωσε να πάρει την εξουσία στην Αίγυπτο πριν ανατραπεί από τον Στρατηγό Αλ Σίσι.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι που έχουν υιοθετηθεί από τον Ρ.Τ.Ερντογάν κι έχουν βάση την Κωνσταντινούπολη, αποτελούν την μεγάλη απειλή για τα καθεστώτα του Κόλπου και βρήκαν καταφύγιο και προστασία στην Τουρκία ενώ πολλές συζητήσεις και δημοσιεύματα έχουν υπάρξει για την προσωπική σχέση του Ερντογάν με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που φθάνουν ακόμη και σε σενάρια για την ανάδειξη του σε ουσιαστικό ηγέτη του κινήματος.

Μάλιστα η μεν Τουρκία κατηγόρησε την Σαουδική Αραβία που έστειλε μολυσμένους με κορωνοϊό πολίτες και η Σαουδική Αραβία απάντησε ότι ήταν Τούρκοι προσκυνητές που στάλθηκαν μολυσμένοι στην χώρα, ενώ προειδοποιεί πολίτες της που ταξιδεύουν στην Τουρκία για την «υψηλή εγκληματικότητα και την παρενόχληση των γυναικών από την Σαουδική Αραβία στις τουρκικές πόλεις και θέρετρα…».

Προηγουμένως στα βιβλία της Ιστορίας είχαν εισαχθεί αναφορές στο Οθωμανικό Χαλιφάτο σαν δύναμη κατοχής, ενώ σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα επιστρατεύτηκαν ακόμη και σίριαλ για να δυσφημίσουν την Οθωμανική Ιστορία. Έτσι το Εμιρατιανό σίριαλ «Βασίλειο της Φωτιάς» εστιάζει, όπως υποστηρίζει η Τουρκία, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία «όχι στο ζενίθ της την εποχή της μουσουλμανικής ενότητας, αλλά την προβάλει σαν «μια μαύρη περίοδο για τους Άραβες».

Οι Σαουδάραβες απαγόρευσαν την πρόσβαση σε δυο τουρκικές ιστοσελίδες το TRT Arabi και το πρακτορείο Ανατολού.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.