Ενας χρόνος από το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη και η Ελλάδα ασφυκτιά με την οικονομία να χάνει 100 εκατ.ευρώ κάθε μέρα

Ήταν 21 Φεβρουαρίου 2020, όταν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στην Ιταλία.

Πρόκειται για το μικρό χωριό Κοντόνιο, στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, που αποτέλεσε το επίκεντρο του κορωνοϊού παγκοσμίως τους πρώτους μήνες που ο ιός διακινήθηκε εκτός των κινεζικών συνόρων.

Την Κυριακή δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο χωριό της βόρειας Ιταλίας προκειμένου να παραστούν στα αποκαλυπτήρια μνημείου για τα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, το οποίο σχετιζόταν με ταξίδι στο εξωτερικό, κατεγράφη τρεις ημέρες αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Ως τις 12 Μαρτίου, το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, ένας 66χρονος άνδρας, καταγραφόταν και ως ο πρώτος θάνατος από την πανδημία στη χώρα μας.

Στις 22 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η χώρα εισέρχεται σε lockdown προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού και να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Η εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, έναν χρόνο μετά

Η χώρα μας, έναν χρόνο από την ημέρα της πανδημίας του κορωνοϊού, πασχίζει να ανακόψει το τρίτο κύμα της πανδημίας, και την οικονομία να βυθιζεται.

Ειδικά η αποτυχία του lockdown που επιβεβαιώνει τους επιστήμονες που τόνιζαν ότι απλά θα χειροτερεύσει παρά θα βελτιώσει την κατάσταση, είναι παροιμιώδης.

Και ενώ στην κυβέρνηση ήθελαν «εδώ και τώρα» άνοιγμα του λιανεμπορίου για να ξεχαστούν τα σκάνδαλα, είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν μέχρι τις 8 Μαρτίου. Όχι ότι θα αλλάξει τίποτα, φυσικά…

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε ότι το καθολικό lockdown σε μηνιαίο επίπεδο έχει κόστος 3 δις ευρώ, ενώ το σημερινό με τις κόκκινες περιοχές που έχουν περίπου το 67% του συνολικού τζίρου της χώρας είναι περίπου στα 2,7 δις ευρώ.

Για κάθε 15 ημέρες που είναι κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές τα ταμειακά διαθέσιμα μειώνονται κατά 1 με 1,5 δις ευρώ. Εξήγησε ότι όσο ευρύτερο είναι το lockdown και όσο επεκτείνεται τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση στην πραγματική οικονομία και στα δημόσια οικονομικά.

Σε τουριστικό επίπεδο η κυβέρνηση προσδοκά να καλυφθεί τμήμα των απωλειών του 2019, τα στοιχεία συγκλίνουν ότι η χρονιά θα είναι καλύτερη από το 2020. Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία αλλά δεν προς το παρόν δεν έχουν πλήρη εικόνα για τις απώλειες σε σχέση και με το 2019.

Σχετικά με το ελληνικό χρέος και τη βιωσιμότητά του ο υπουργός απάντησε ότι έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστούν βιώσιμο, παρά τις ανάγκες που γεννά η πανδημία. Κομβικό σημείο είναι η ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής σταθερότητας και της ανάγκης στήριξης της οικονομίας. Είναι τέτοιο το προφίλ του χρέους που όλες οι αναλύσεις των διεθνών οίκων και των θεσμών το χαρακτηρίζουν βιώσιμο.

Ως προς το ενδεχόμενο διαγραφής του χρέους του covid 19, συζήτηση που γίνεται σε κύκλους της Ευρώπης, ο υπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται για τη μείωση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας. «Πρώτη προτεραιότητα στα eurogroup που ακολουθούν είναι η δημοσιονομική ευελιξία να παραταθεί για σημαντικό χρονικό διάστημα. Η χώρα που είναι σε αυξημένο καθεστώς εποπτείας  πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται. Η Ελλάδα έχει σχέδιο ανάκαμψης και είναι από τα καλύτερα σχέδια όπως έχει χαρακτηριστεί και από το Eurogroup» κατέληξε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.