Κορονοϊός: Ύφεση της πανδημίας το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου – Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Της Δήμητρας Πανανού,

Έπειτα από 15 ημέρες αναμένουν οι ειδικοί να φανούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από το νέο lockdown στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Η έξαρση της πανδημίας, όπως υποστηρίζουν, αναμένεται να διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, με ανησυχητικούς παράγοντες τις μεταλλάξεις, αλλά και την πίεση στους μεγάλους δήμους.

Μιλώντας στη Realnews, o καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας τονίζει ότι «από τον Μάρτιο, εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα, αναμένεται σταδιακή, αλλά αργή μείωση του επιδημικού κύματος, η οποία θα επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια των μηνών Απριλίου και Μαΐου, συνεπικουρούντων του καιρού και των εμβολίων, για να σβήσει στις αρχές με μέσα καλοκαιριού».

Όπως λέει ο κ. Τούντας, εκ των υστέρων είναι εύκολο να ασκηθεί κριτική, αλλά εκ των προτέρων είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια την εξέλιξη της επιδημίας με τόσους αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι οι μεταλλάξεις, η μη τήρηση των εκάστοτε μέτρων κ.ά.

«Είναι, επίσης δύσκολο να ικανοποιήσεις ταυτόχρονα τις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της οικονομίας. Προς το παρόν, τα πιο αυστηρά μέτρα λαμβάνονται όταν πιέζεται το νοσοκομειακό σύστημα. Ίσως θα έπρεπε να λαμβάνονται πιο γρήγορα όταν διαπιστώνεται εγκαίρως έξαρση της επιδημίας, όπως συνέβη στα μέσα του Ιανουαρίου», σχολιάζει για το χρονικό σημείο επιβολής των περιοριστικών μέτρων.

Κίνδυνος για ΜΕΘ

Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ επισημαίνει ότι κάθε επαφή που πραγματοποιούμε με άτομα εκτός της οικίας μας ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης και εξάπλωσης της επιδημίας. «Όσο περισσότερες είναι οι επαφές αυτές, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος. Η τωρινή νέα έξαρση του δεύτερου κύματος οφείλεται στην αυξημένη κοινωνική κινητικότητα κατά τη διάρκεια των εορτών και στη συνέχεια στο άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου. Σε αυτή την ανησυχητική εξέλιξη ήρθαν να προστεθούν επιπλέον ανησυχίες, με τις μεταλλάξεις που ενισχύουν τη μεταδοτικότητα και πιθανόν και τη θνητότητα, με τη νόσηση παιδιών, με τους περιορισμένους εμβολιασμούς μέχρι σήμερα και με την αύξηση των νοσηλευομένων, η οποία προκαλεί και τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews.

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.