Το Ισραήλ εξοπλίζει την Ελλάδα με τον Σιδερένιο Θόλο που καταρρίπτει τους S-400 – Τι άλλο μας δίνει

Ενισχύεται διαρκώς η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία, καθώς στον αμυντικό τομέα υπάρχουν κοινά προγράμματα που «τρέχουν» ενώ πολλά έχουν «κλειδώσει».

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Heron τα οποία νοίκιασε για τρία χρόνια η Ελλάδα.

Τον Απρίλιο τα UAVs αναμένονται στη Σκύρο, ενώ Έλληνες χείριστες εκπαιδεύονται ήδη στο Ισραήλ.

Όσον αφορά την ΕΛΒΟ, το ισραηλινό επενδυτικό σχήμα που έχει δώσει την πρώτη δόση για την αγορά της εταιρείας φαίνεται πως θα την έχει στην κατοχή του στα τέλη του μήνα, και μάλιστα το πρώτο από τα προγράμματα που θα τρέξουν είναι το «εθνικό όχημα», ένα τεθωρακισμένο όχημα για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Από κει και πέρα έχουμε το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Καλαμάτας, μια  συμφωνία ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ.

Για τα επόμενα 20 χρόνια η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems θα εκπαιδεύει τους Ικάρους, ενώ θα φέρει και καινούργια εκπαιδευτικά αεροσκάφη για να αντικαταστήσουν τα παρωχημένα Τ-2.

Σε άλλα προγράμματα που «τρέχουν» είναι και το «εθνικό τυφέκιο».

Το Ισραήλ έχει δώσει προσφορά στις ένοπλες δυνάμεις για το όπλο που θα αντικαταστήσει το θρυλικό G-3 μετά από σχεδόν 30 χρόνια υπηρεσίας.

Στο ελληνικό οπλοστάσιο προστίθενται επίσης οι τηλεκατευθυνόμενες ρουκέτες Rampage για την Πολεμική Αεροπορία, ένα φθηνό όπλο με μεγάλα πλεονεκτήματα και οι πύραυλοι Spike, ένα αντιπυραυλικό σύστημα που αναμένεται να εγκατασταθεί τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά και μπορεί να επιφέρει πλήγματα σε βάθος 30 χιλιομέτρων και από ελικόπτερα και εποχούμενοι.

Τέλος, το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας «Iron Dome», «Σιδηρούς Θόλος», είναι στο «μικροσκόπιο» των ενόπλων δυνάμεων, που μπορεί να πλήξει πυραύλους S-400 και βαλλιστικούς πυραύλους της Τουρκίας που απειλούν την πατρίδα μας.

Πέραν των προγραμμάτων που τρέχουν αναμένεται να ξεκινήσουν κι άλλα προγράμματα στο άμεσο μέλλον, καθώς ενισχύεται η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.