Απολιγνιτοποίηση στη Δ. Μακεδονία: Πράσινη ανάπτυξη ή κοινωνικό πείραμα;

Για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις της ΕΕ βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 ° C, όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να καταργήσουν σταδιακά την καύση άνθρακα έως το 2030 και να μεταβούν απευθείας σε καθαρό ηλεκτρισμό χωρίς να αυξήσουν τη χρήση άλλων ορυκτών καυσίμων, όπως το ορυκτό αέριο.

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που εξαρτώνται από τον άνθρακα, όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, πίεσαν σκληρά για μέτρα στήριξης – οικονομικά και όχι μόνο – ως βοήθημα στην προσπάθεια να πιάσουν αυτούς τους στόχους.

Μάλιστα, η Γερμανία, η Πολωνία έχουν ζητήσει παρατάσεις πολλών ετών μετά το 2030 για την ολοκληρωτική κατάργηση της χρήσης άνθρακα. Η Τσεχία κινείται στην ίδια κατεύθυνση χωρίς ακόμη να έχει προσδιορίσει τα χρονικά περιθώρια που θα αιτηθεί.

Τη ίδια στιγμή η συζήτηση για την απολιγνιτοποίηση στη Ελλάδα παραβλέπει οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα της τοπικής κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας, το ΑΕΠ της οποίας βασίζεται απόλυτα πάνω στην βιομηχανία του λιγνίτη, αλλά και της χώρας γενικότερα. Ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη έως το 2023, με εξαίρεση το εργοστάσιο «Πτολεμαΐδα V», το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει έως το 2028. Το ΑΕΠ της περιοχής προβλέπεται να μειωθεί κατά 50%. Αντίστοιχες επιπτώσεις θα υπάρχουν και στη περιοχή της Μεγαλόπολης, στην Πελοπόννησο.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις στη Δ. Μακεδονία, το tvxs.gr και το kozani.tv παρουσιάζουν μια διαδικτυακή συζήτηση με σκοπό να αναδειχθούν όλες οι παράμετροι γύρω από το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, που επηρεάζουν την οικονομία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Στην συζήτηση συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Γιώργος Κύρτσος (ΝΔ), η περιφερειακή σύμβουλος Δ. Μακεδονίας, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, και ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης. Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης (Kozani.tv).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, στις 18:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά από το tvxs.gr και το kozani.tv

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.