Ο Μόσιαλος «άδειασε» κυβέρνηση και Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Έμμεση μομφή στην Επιτροπής των Λοιμωξιολώγων έκανε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE Ηλίας Μόσιαλος προτείνοντας αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας της και καλώντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίση σοβαρά την κατάσταση, χωρίς πολυφωνίες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μόσιαλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Αυτό όμως που χρειάζεται να γίνει από εδώ και εμπρός είναι μια σειρά πραγμάτων.

»Πρώτον η επιτροπή πρέπει να ενισχυθεί και με περισσότερες ειδικότητες.

»Με αναλυτές μεγάλων δεδομένων. Με αναλυτές της Επιστήμης της Συμπεριφοράς» και πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε κάθε φορά που η επιτροπή θα ανακοινώνει μέτρα να υπάρχει παράλληλα και μια πρόβλεψη-ανάλυση της σχετικής επιτυχίας που αναμένουμε από αυτά.

«Παραδείγματος χάριν, γιατί θα κλείσει η κυκλοφορία από τις 18.00 και όχι από τις 19.00 ή τις 20.00;

»Υπάρχει μια διεθνής εμπειρία που να τεκμηριώνει ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά με τέτοιο τρόπο που να δικαιολογεί αυτό το μέτρο;

»Είναι διαφορετικό» δήλωσε και συνέχισε:

«Εάν θα πρέπει να κλείσουμε τα σχολεία επομένως υπάρχει κάποια διεθνής εμπειρία η οποία να δείξει ότι θα σταματήσει η διασπορά σε τέτοιο βαθμό λόγω του κλεισίματος του σχολείου ή είναι θέμα κινητικότητας, ότι δηλαδή πηγαίνουν οι γονείς που πηγαίνουν να πάρουν τα παιδιά από τα σχολεία;».

«Δηλαδή τι δημιουργεί το πρόβλημα και τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε», κατέληξε ο καθηγητής.

Πάντως, ο κ. Μόσιαλος εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολυφωνία που φέρνει αρνητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως είπε αρκετές φορές τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση τα παίρνει πίσω μέσα σε λίγες ώρες ή μια μέρα, αφού οι υπουργοί της λένε ότι ακούνε τις αντιδράσεις.

«Αυτός όμως δεν είναι τρόπος για να γίνεται σοβαρά η επιστημονική ανάλυση των δεδομένων», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

«Πρέπει να ακούμε τις αντιδράσεις των επιστημόνων, αυτό είναι το σωστό.

»Οπότε τι προτείνω: συμπλήρωση της Επιτροπής άμεσα με περισσότερες ειδικότητες.

»Να σταματήσει η πολυφωνία σε κυβερνητικό επίπεδο και να υπάρχουν σαφή μηνύματα από ένα κέντρο αποφάσεων.

»Δεν χρειάζεται να εμπλέκονται όλοι οι υπουργοί και να στέλνουν πολλαπλά μηνύματα και διαφορετικού τύπου.

»Και αυτό ισχύει και για τα μέλη της Επιτροπής», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλυφθούν οι μεταλλάξεις.

Ο κος Μόσιαλος χαρακτήρισε επαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού στη χώρα, επισημαίνοντας πάντως ότι αν αλλάξουν τα δεδομένα το επόμενο διάστημα, αν αλλάξει δραματικά η κατάσταση όπως ανέφερε, θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.