Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ελλάδα παρέλαβε τις πρώτες 45.000 δόσεις – Ξεκινά ο εμβολιασμός των 65 και κάτω

Η χώρα μας παρέλαβε  τις πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της εταιρείας AstraZeneca, οι οποίες και αναμένεται να φέρουν αλλαγές στην επιχείρηση «Ελευθερία» καθώς ουσιαστικά πλέον ξεκινά και ο εμβολιασμός των κάτω των 65 “κλείνοντας” έτσι μεγάλο ποσοστό πληθυσμού σε επίπεδο εμβολίων καθώς με τα εμβόλια των pfizer/moderna θα μιλούσαμε για εμβολιασμούς σε ικανό επίπεδο όχι πριν τον Απρίλιο και με την ελπίδα να βγει η κοινωνία από τις συνεχείς καραντίνες.

Mε γοργούς ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία για τη λειτουργία των τεσσάρων μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων, τριών στην Αθήνα και ενός στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζουν έως και 20.000 πολίτες ημερησίως.

​Χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε ομόφωνα ότι η χορήγηση του εμβολίου που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca θα χορηγηθεί σε πολίτες από 18 έως 64 ετών, μία στάση που έχουν υιοθετήσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

​Ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση θα μεσολαβεί διάστημα 12 εβδομάδων.

Διαφορές των εμβολίων

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Αstra χρησιμοποιούν έναν αβλαβή ιό για να μεταφέρουν μέρος του γενετικού υλικού του παθογόνου οργανισμού σε κύτταρα για να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Το εμβόλιο του ιού δημιουργήθηκε από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού ενός κοινού κρυολογήματος που έχει μεταλλαχθεί γενετικά ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί σε ανθρώπους κάτι που επιτρέπει και την ενίσχυση της ανοσίας και ιδιαίτερα στο επίπεδο της “μεταφοράς” του ιού.

Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Moderna χρησιμοποιούν την τεχνολογία RNA messenger (mRNA). Όταν γίνεται ο εμβολιασμός, το mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν την πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας την οποία συνήθως χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στα κύτταρα επομένως ουσιαστικά το εμβόλιο δημιουργεί στον λήπτη αντίδραση κατά του κορωνοϊού σαν να ήταν ένα “10χρονο παιδί” δηλαδή ακόμα και ανα μολυνθεί θα έχει πολύ ήπια συμπτώματα.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι θα πουλήσει το εμβόλιο σε μια τιμή μεταξύ $4 και $5 ανάλογα με τις τοπικές χρεώσεις. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν νωρίτερα φέτος να πληρώσουν στη Pfizer 1,95 δισ. δολάρια για 100 εκατομμύρια δόσεις μια τιμή που θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς και για τις υπόλοιπες χώρες. Η Moderna δήλωσε πως θα χρεώνει $32 με $37 για μια δόση για μικρότερες συμφωνίες και θα χρεώνει λιγότερα στις μεγαλύτερες συναλλαγές.

Η AstraZeneca δήλωσε πως το νέο εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μπορεί να είναι κατά 70% αποτελεσματικό χωρίς κάποια σοβαρή παρενέργεια. Σύμφωνα με την AstraZeneca, το εμβόλιο της είναι «ιδιαίτερα αποτελεσματικό» στην πρόληψη του κορονοϊού και κανένας από όσους συμμετείχαν στις δοκιμές δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα της νόσου ούτε χρειάστηκε να νοσηλευθεί.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έφτανε το 90% στην ομάδα των ατόμων, στους οποίους χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση και ένα μήνα αργότερα μία ολόκληρη δόση. Μειώθηκε στο 62% στην ομάδα που έλαβε δύο ολόκληρες δόσεις με ένα μήνα διαφορά.

Το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται προς το παρόν να είναι λιγότερο αποτελεσματικό από αυτά των εταιρειών Pfizer και BioNTech και της Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνά το 90%. Όμως χρησιμοποιεί πιο παραδοσιακή τεχνολογία από τους δύο ανταγωνιστές του, κάτι που το καθιστά λιγότερο δαπανηρό και πιο εύκολο στην αποθήκευση, καθώς δεν χρειάζεται να διατηρείται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Το εμβόλιο των AstraZeneca /Οξφόρδης ήταν πολυαναμενόμενο για πρακτικούς λόγους. Είναι φθηνότερο από το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και μπορεί να συντηρηθεί στην θερμοκρασία ενός κοινού ψυγείου, δηλαδή στους 2-8 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που διευκολύνει τον εμβολιασμό σε μεγάλη κλίμακα.

Σε σύγκριση με το εμβόλιο της Pfizer, εκείνο της Moderna φαίνεται να είναι ευκολότερο να αποθηκευτεί, καθώς παραμένει σταθερό στους -20C για μέχρι 6 μήνες και μπορεί να διατηρηθεί σε ψυγείο για έναν μήνα. Το εμβόλιο της Pfizer χρειάζεται εξαιρετικά κρύα αποθήκευση στους περίπου -75C, αλλά μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για πέντε ημέρες.

​Οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν στη χώρα μας μετά τις 12 Φεβρουαρίου, ενώ θα «τρέχουν» δύο παράλληλα συστήματα, δήλωσε χθες ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. 

​Σε δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η χώρα μας περιμένει 410.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca τον Φεβρουάριο, ενώ εκείνες που αναμένονται τον Μάρτιο θα αυξηθούν σε 540.000.

​Ο λόγος που αποφασίστηκε το εμβόλιο να χορηγηθεί σε άτομα 18-64 ετών είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του στις ηλικίες άνω των 65 ετών, τα οποία αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Η απόφαση αναμένεται να αλλάξει μέχρι τα τέλη του μήνα, όταν θα είναι διαθέσιμα αυτά τα στοιχεία, εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η χώρα μας υιοθετεί την πιο «χαλαρή» στάση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δίνοντας την άδεια να γίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο και σε άτομα ηλικιακού φάσματος 56-64 ετών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία (οι οποίες επίσης επιτρέπουν τον εμβολιασμό των άνω των 55 με το συγκεκριμένο σκεύασμα) έχει μια σημαντική διαφορά.

Αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι έχουν φροντίσει να προμηθευτούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων από εταιρείες όπως η Pfizer αλλά και η Moderna, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες.

Αντίθετα, για τη χώρα μας ο αριθμός των 7 περίπου εκατομμυρίων εμβολίων της Astrazeneca φαντάζει κρίσιμος για τη διαδικασία.

​Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση εμβολιασμών, θα αναπτυχθούν δύο παράλληλα συστήματα. Το ένα είναι αυτό που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και το δεύτερο θα αφορά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

​Η αρχή θα γίνει με την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών.

​Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, ενώ οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο των παραδόσεων από την εταιρεία.

​«Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

​Θεοδωρίδου: Πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφαλείας και αποτελεσματικότητας  

​Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκρινε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία, δηλαδή ανοσογονικότητας, και αποτελεσματικότητας, ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου.

​Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι κρίθηκε πως το συγκεκριμένο εμβόλιο:  

​α) Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες και τοπικές.

​β) Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο.

​γ) Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης.

​δ) Φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

​«Αναφορικά με την προστασία, την αποτελεσματικότητα δηλαδή, από σοβαρή και από ήπια νόσηση, σημειώνεται ότι ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που έχουν προς το παρόν συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, οπότε δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι η προστασία πιθανότατα αφορά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», συμπλήρωσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.