Μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη

Μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Τρίκαλα, Βόλο, Χανιά, Ηράκλειο και άλλες πόλεις, ακόμη και σε νησιά, ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη για τα ΑΕΙ, το οποίο έχει προκαλέσει την αντίδραση σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

«Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας», ειναι το κεντρικό σύνθημα της μαζικής κινητοποίησης στην Αθήνα (κεντρική φωτογραφία). Φοιτητές, καθηγητές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μαθητές, αλλά και πρυτάνεις να τάσσονται κατά της αστυνομίας πανεπιστημίων, αλλά και του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ, του νέου πειθαρχικού δίκαιου, που προβλέπει μέχρι και διαγραφή από Συμβούλιο χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ΑΕΙ, και του «φακελώματος» των φοιτητών. Ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας με δυνάμεις των ΜΑΤ, της νέας ομάδας «ΟΔΟΣ» αλλά και Αύρες.

Σε σχετική ανακοίνωση οι φοιτητές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να «δώσει τα 30 εκατομμύρια που προορίζει για πανεπιστημιακή αστυνομία, σε μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ώστε να επαναλειτουργήσουν οι Σχολές». «Αν “νοιάζονται” για την προστασία της υγείας των φοιτητών, για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών να αποσύρουν τώρα το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη και να κάνουν πράξη τα δίκαια αιτήματα δεκάδων φοιτητικών συλλόγων και χιλιάδων φοιτητών. Η κυβέρνηση αντί να κατηγορεί τους φοιτητές ως εγκληματίες ή ως υπεύθυνους για τη διασπορά του κορονοϊού να υλοποιήσει εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα δεκάδων φοιτητικών συλλόγων και χιλιάδων φοιτητών στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας!», τονίζουν.

Σε κινητοποίηση κάλεσε και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, διεκδικώντας να πάρει η κυβέρνηση πίσω το νομοσχέδιο με το οποίο μεταξύ άλλων προωθούνται αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια πέντε μήνες πριν τις εξετάσεις και σε μία χρονιά ιδιαίτερης πίεσης για τους μαθητές, να μην εφαρμοστεί η «τράπεζα θεμάτων», να ληφθούν τα μέτρα εκείνα που οι μαθητές από την αρχή της χρονιάς διεκδικούν μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς, για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία.

Μαζί τους και η Ομοσπονδία των Γονέων Αττικής η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση «πως κάνει πως δεν ακούει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, που με μια φωνή καταδικάζει το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που εν μέσω πανδημίας φέρνει για ψήφιση στη Βουλή. Κάνει πως δεν ακούει τη φωνή χιλιάδων γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών που αγωνιούν για το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας απέναντι στον ιό. Δική μας απάντηση πρέπει να είναι το δυνάμωμα της πάλης απέναντι σε αυτή την ανάλγητη πολιτική.».

Οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία», ενώ η ΔΟΕ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου πως «συνεχίζει να νομοθετεί με αυταρχισμό, με το μάτι στραμμένο στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων πανεπιστημίων και με αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί».

Βίντεο από τη συγκέντρωση στην Αθήνα

 

Βίντεο από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλόνικη

Εικόνες από τη συγκέντρωση στην Αθήνα

Εικονες από τη Θεσσαλονίκη

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.