Κλήσεις σε απολογία για τα δάνεια των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη έστειλε κλήσεις για απολογία σε τραπεζίτες και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα δανεικά των κομμάτων.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, τα πρώτα στελέχη των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια στα δυο κόμματα καλούνται να απολογηθούν για κακουργηματική απιστία. Στη συνέχεια θα πάρουν σειρά οι «ταμίες» των κομμάτων, που κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στην απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μια σειρά βουλευμάτων που έκριναν αντισυνταγματική την διάταξη με την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να αμνηστεύσει τα τραπεζικά στελέχη.

Όμως, οι δικαστές όχι με ένα αλλά με τρία βουλεύματα, διαφορετικών Συμβουλίων Πλημμελειοδικών έκριναν ότι ο επίμαχος νόμος είναι αντισυνταγματικός και δόθηκε εντολή να συνεχιστούν οι ανακριτικές διαδικασίες. Μάλιστα οι δικαστές κάνουν ξεκάθαρα λόγο για «συγκεκαλυμμένη αμνήστευση ποινικών αδικημάτων για μια μεμονωμένη κατηγορία προσώπων».

Η ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη με την σφραγίδα του βουλεύματος που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, η ανακρίτρια προχωρά κανονικά.

Ο επίμαχος νόμος εκκρεμεί και στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ο αντεισαγγελέας του οποίου Γ. Παπαγεωργίου έχει ασκήσει αναίρεση κατά αντίθετου βουλεύματος με το οποίο, κατ’ εφαρμογή του χαριστικού νόμου Μητσοτάκη, έπαυε η ποινική δίωξη σε τραπεζικά στελέχη για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις σε υπεύθυνο επιχειρηματικού ομίλου.

 

«Αυτές οι εξελίξεις, αφήνουν πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση για την προκλητικά αντιθεσμική προσπάθειά της να εξασφαλίσει προνομιακή ασυλία σε τραπεζίτες αλλά και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων τους. Ο πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, εάν και πότε, θα επιστρέψει η ΝΔ τα δάνεια που έλαβε ή θα τα φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού», δήλωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.