Κορονοϊός: «Καμπανάκι» για τους νέους – Στο στόχαστρο του ιού η ομάδα 18 έως 39 ετών

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις νεαρές ηλικίες

Ο ΕΟΔΥ νωρίτερα ανακοίνωσε 262 νέα κρούσματα και 46 θανάτους για το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ την ίδια στιγμή 473 άνθρωποι δίνουν τη δική τους μάχη στη ΜΕΘ. Σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων, μετά από ένα σημαντικό διάστημα η Αττική και η Θεσσαλονίκη κατέγραψαν για πρώτη φορά διψήφιους αριθμούς κρουσμάτων.

Σε αυτή την επίδοση, ωστόσο, πρέπει να συνυπολογιστεί ο σχετικά περιορισμένος αριθμός των τεστ (κάτω από 6.000) που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, λόγω των εορτών.

«Καμπανάκι» για τους νέους: Τα στοιχεία για την ομάδα 18 έως 39 ετών

Παρά τη διαφαινόμενη μείωση των κρουσμάτων, και το γεγονός ότι το ECDC πλέον περιέλαβε την Ελλάδα στις «πράσινες» χώρες της ΕΕ, με θετικότητα κάτω του 4%, στα στοιχεία του ΕΟΔΥ υπάρχουν σημεία που προκαλούν ανησυχία.

Όπως προκύπτει από τη σημερινή έκθεση, οι νέοι είναι κάθε άλλο παρά άτρωτοι απέναντι στον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο διασωληνωμένοι δίνουν μάχη με τον ιό 11 άνθρωποι (10 άνδρες και μια γυναίκα) ηλικίας 18 έως 39 ετών. Από την ίδια ηλικιακή ομάδα, τις ζωές τους έχουν χάσει από τον κορονοϊό μέχρι σήμερα 36 άτομα. Πρόκειται για το 0,8% του συνόλου των απωλειών, κάτι που σημαίνει ότι περίπου ένας στους εκατό νεκρούς είναι κάτω των 39 ετών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των νέων 24 και 28 ετών, από τη Λάρισα και την Πάτρα, που έχασαν τις ζωές τους αυτή τη βδομάδα. Οι νέοι (18 έως 39 ετών) αποτελούν το 35,6% των συνολικών κρουσμάτων κορονοϊού.

Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλούν και τα στοιχεία για την ομάδα των 40 έως 65 ετών. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα μετρά 655 νεκρούς (14,4%), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των απωλειών αφορά τους άνω των 65 ετών (3.862 νεκροί, δηλαδή το 84,8%). Σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους, αυτή την ώρα δίνουν μάχη στις ΜΕΘ 170 άνθρωποι ηλικίας από 40 έως 64 ετών και 292 ηλικίας από 65 ετών και άνω.

Εξαδάκτυλος: Οι γιορτές κρίνουν τα πάντα

Λίγες ώρες προτού ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, οι επιστήμονες εξακολουθούν να παραμένουν προσηλωμένοι στο ζήτημα της τήρησης των μέτρων.

Μιλώντας στο OPEN, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της χαλάρωσης που ενδέχεται να υπάρξει στις γιορτές θα φανούν σε 15 ημέρες, ενώ για την άφιξη των πρώτων εμβολίων στην Ελλάδα επεσήμανε ότι «τα εμβόλια τώρα είναι πραγματικότητα και το φως στο τούνελ πραγματικό».

Ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε και για τα σχολεία, για τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως είναι πιθανό να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε σχετικά ότι «μόνο όταν κλείσαμε την εκπαίδευση είδαμε να σταθεροποίεται η κατάσταση… Θα το εξετάσει η Επιτροπή αρχές Ιανουαρίου που θα έχει στοιχεία». Σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή τη λήψη της κρίσιμης απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων στις αρχές Ιανουαρίου, προσανατολίζεται και το υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Εξαδάκτυλος επιβεβαίωσε πάντως ότι «θα υπάρξει προτεραιότητα να ανοίξουν σχολεία όπως κι άλλες δραστηριότητες μετά για να λειτουργήσει η κοινωνία».

Σύψας: Πότε θα ανοίξουν σχολεία – καταστήματα

Στο ερώτημα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα, ο κ. Σύψας, μιλώντας στην κάμερα του ΣΚΑΪ, απάντησε ότι αυτό είναι «εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη». Η απόφαση, εξήγησε, θα ληφθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Για τα σχολεία, για τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, ο κ. Σύψας είπε ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία ενδεχομένως τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου.

Παρά ταύτα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για εικόνες που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών. «Αυτή η αντανάκλαση της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Σύψας.

Δείτε τις δηλώσεις του Νίκου Σύψα στον ΣΚΑΪ:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.