Ο Ελληνικός ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι στα πρόθυρα «ΜΕΘ» το τελευταίο διάστημα

Σπύρος Μπουλής

Ο Ελληνικός ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι στα πρόθυρα «ΜΕΘ» το τελευταίο διάστημα,  μετά την απόφαση για lockdown στα πρωταθλήματά του και τους περιορισμούς στην άθληση-προπόνηση.

Στα ήδη πολλά προβλήματα που είχε, έχουν προστεθεί και οι συνέπειες της πανδημίας, με βασικό ερώτημα αν θα καταφέρει να βγει για μία ακόμα φορά αλώβητος από αυτή τη κρίση.

Δεδομένης της απουσίας ισχυρών οικονομικά ανθρώπων, όπως συμβαίνει σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ και της επικοινωνιακής (δίχως πραγματική ενίσχυση) συμπεριφοράς της κυβέρνησης απέναντι του,  το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού μόνο ευοίωνο δεν προβλέπεται.

Ο αθλητής άμα δεν αγωνίζεται, στερείται το βασικό κίνητρο και καύσιμο για να βελτιωθεί.

Σε αυτό ας προστεθεί και η περίπτωση επαγγελματιών του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ κυρίως, που έχουν περιέλθει σε τραγική οικονομική κατάσταση, αφού στην χώρα μας οι μόνες διοργανώσεις που επιτρέπονται είναι η πρώτες επαγγελματικές κατηγορίες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Προφανώς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και να μην πληγεί από τις επιπτώσεις του covid-19 κάθε κοινωνική κατηγορία και ομάδα.

Μετά τους χιλιάδες ανθρώπους του πολιτισμού που είναι μακράν τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας, ο χώρος του ερασιτεχνικού αθλητισμού μάλλον πρέπει να ακολουθεί,  τουλάχιστον αναλογικά, με την σχεδόν πλήρη έλλειψη δραστηριοτήτων.

Είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων όλων των αθλημάτων, έχουν ως βασική πηγή εσόδων, τις μηνιαίες συνδρομές των αθλητών (γονέων ουσιαστικά) στα τμήματα υποδομών (ακαδημίες διαφόρων αθλημάτων).

Με την πανδημία και το lockdown δεν υπάρχει κανονική, πραγματική λειτουργία των τμημάτων στα σωματεία, συνεπώς δεν εισπράττονται χρήματα και ο προγραμματισμός τινάζεται στον αέρα, γιατί μπορεί να μην υπάρχει αθλητική δραστηριότητα, τρέχουν όμως έξοδα (ΔΕΗ, Νερό, μισθοί υπαλλήλων, προπονητών, ενοίκια, συντήρηση).

Η καλλιέργεια και ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι συνταγματική επιταγή, ωστόσο η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Αυγενάκης, στα λόγια αναγνωρίζει την αξία του, κάνει όμως το μαύρο άσπρο αναφορικά με την συνδρομή της πολιτείας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες σωματεία.

Από τον περασμένο Μάϊο πηγαινοέρχονται σε δηλώσεις και ρεκλάμα κάποια 12 εκατομμύρια για την ενίσχυση των σωματείων, αλλά ακόμη κι αυτό το ανεπαρκέστατο ποσόν, δεν γνωρίζουμε αν και σε ποιους συλλόγους έχει πάει.

Ουσιαστικά ο Κ. Αυγενάκης είναι ασορτί με στο σύνολο της κυβέρνησης, που έχει  αποτύχει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά, ήταν αναμενόμενο και συμβαίνει σε όλον σχεδόν τον πλανήτη.

Όμως για εκείνους που ο αθλητισμός είναι η ζωή τους, η δουλειά τους, που από αυτό ζουν τις οικογένειες τους, για εκατοντάδες προπονητές, ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες εκτός Α΄Εθνικής, πολίστες, αθλητές του βόλεϊ, του χάντμπολ, του στίβου κ. ά., οι γιορτές θα είναι δύσκολη «άσκηση» ως προς το να αισθανθούν χαρά, κάτι που κανονικά υποτίθεται πως είναι αυτονόητο τέτοιες μέρες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.