Τα 5 σενάρια Γιούνκερ για την Ευρώπη των 27

Με το ερώτημα «Πού πας Ευρώπη των 27;», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο της Κομισιόν, στην οποία εξετάζονται τα πέντε πιθανά σενάρια που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ε.Ε. έως το 2025 και με δεδομένες τις αλλαγές στον κόσμο, αλλά και στο εσωτερικό της.
Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το ερώτημα αυτό είναι «παλαιό όσο και η ηλικία της Ε.Ε.».
Και τονίζοντας ότι «τώρα είναι ο καιρός να χαράξουμε ένα όραμα για να μπορούμε να πορευτούμε χέρι-χέρι, ενωμένοι οι 27 προς το μέλλον», επισημαίνει ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος να γίνει η συζήτηση σχετικά με τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ε.Ε.
Παραδεχόμενος ότι επί μακρόν οι προσδοκίες των πολιτών ήταν απομακρυσμένες από αυτά που έκανε η Ευρώπη, επίσης βασικό ζήτημα είναι «τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η Ευρώπη».
Ανέφερε επίσης ότι υπερβολικά συχνά η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης περιορίζεται για το εάν χρειάζεται περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό με τη Λευκή Βίβλο η Επιτροπή παρουσιάζει πέντε διαφορετικούς δρόμους (σενάρια) για το μέλλον της Ευρώπης, που ήδη συζητιούνται, άρα πρέπει να αναλυθεί και να εξεταστεί πού μπορεί να οδηγήσει η εφαρμογή καθενός από αυτά.
Τα πέντε σενάρια
Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μπορούν να υπάρξουν και άλλες επιλογές, ωστόσο τα βασικά σενάρια είναι πέντε.
Το πρώτο σενάριο βασίζεται στη συνέχιση της μέχρι τώρα ασκούμενης πολιτικής.
Το δεύτερο σενάριο είναι να επιλέξει η Ε.Ε. να επικεντρωθεί «μόνο στην ενιαία αγορά», όμως, όπως σημειώνεται στη Λευκή Βίβλο, «η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από αγορές, αγαθά και υπηρεσίες».
Το τρίτο σενάριο είναι όσοι θέλουν περισσότερη Ευρώπη να κάνουν περισσότερα, δηλαδή με έμμεσο τρόπο αναφέρεται σε μια Ευρώπη περισσότερων από μίας ταχυτήτων.
«Είναι ανάγκη όλες οι χώρες της ΕΕ να βαδίζουν μπροστά, πάντα με τον ίδιο ρυθμό;», αναρωτήθηκε ο κ. Γιούνκερ και εξήγησε ότι «αν δεν μπορούμε να συμβαδίζουμε θα πρέπει αυτοί που μπορούν περισσότερο να μπορούν να κάνουν κι άλλα βήματα προόδου, όπου τούς φαίνεται αναγκαίο. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν αργότερα».
Το τέταρτο σενάριο περιγράφει μια Ε.Ε. των 27, η οποία θα μπορεί να αποφασίζει από κοινού και να κάνει περισσότερα πράγματα ενωμένη, αλλά σε μικρότερο αριθμό τομέων.
Τέλος, το πέμπτο σενάριο βλέπει μια Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία θα αποφασίζουν οι χώρες-μέλη να κάνουν περισσότερα μαζί και σε περισσότερους τομείς, να μοιράζονται περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους, όσον αφορά π.χ. τη βιώσιμη ανάπτυξη και την άμυνα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε μία από τις προοπτικές αυτές είναι θεωρητικά εφικτές, ωστόσο εναπόκειται στα εθνικά Κοινοβούλια και στην κοινωνία των πολιτών να λάβουν τον λόγο και να πουν ποια από αυτά προτιμούν.
«Η μοίρα της Ευρώπης των 27 είναι στα χέρια μας», υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημειώνοντας πάντως ότι η Ευρώπη βασίζεται σε κοινές αξίες που δίνουν την πραγματική διάσταση στους λόγους για τους οποίους τα ευρωπαϊκά κράτη συνεργάζονται.
Και τις περιέγραψε ως εξής: «Ειρήνη, δημοκρατία, αλληλεγγύη, έννομη τάξη, ισότιμη αξιοπρέπεια, ελεύθερος ανεξάρτητος Τύπος».
Τι είναι η Λευκή Βίβλος
Η Λευκή Βίβλος είναι η ένα κείμενο με το οποίο παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της Συνόδου της Ρώμης στις 25 Μαρτίου 2017, όπου θα εορταστούν τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.
Στη σύνοδο της Ρώμης, οι «27» ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν μια κοινή δήλωση, η οποία θα υπογραμμίζει τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της Ε.Ε. αλλά και το όραμά τους για το μέλλον.
Στο ίδιο πλαίσιο και σε συνέχεια της Λευκής Βίβλου, η Επιτροπή μέχριο τον Ιούνιο θα παρουσιάσει πέντε επί μέρους θεματικά έγγραφα για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, για το μέλλον της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρώπης, την αξιοποίηση της παγκοσμιοποίησης και για το μέλλον των ιδίων χρηματοδοτικών πόρων της Ε.Ε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.