ΕΣΡ: Πως έχει κατανεμηθεί ο τηλεοπτικός χρόνος των κομμάτων το 2019

ΕΣΡ: Πως έχει κατανεμηθεί ο τηλεοπτικός χρόνος των κομμάτων το 2019

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) πως κατανεμήθηκε ο τηλεοπτικός χρόνος των κομμάτων το 2019 στην εκπομπή Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη.

ΣΥΡΙΖΑ: Να παραιτηθεί ο πρόεδρος του ΕΣΡ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ήρε την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Αθανάσιο Κουτρομάνο, για «την αδράνεια που επιδεικνύει και την απροθυμία  του να παρέμβει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να εξασφαλιστεί η πολυφωνία».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, με βάση καταγραφές και τεκμηριωμένες μελέτες ως προς τη διαχείριση της προβολής και ενημέρωσης  των απόψεων και θέσεων των πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, τα εξής:

«Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2019, η ΝΔ δεν απολαμβάνει απλά μια μεγαλύτερη προβολή ως 1ο κόμμα. Έχει σχεδόν αποκλειστική προβολή, σα να μην υπάρχουν άλλα κόμματα στη χώρα. Από τις βουλευτικές εκλογές και μετά, σε 4 από τα 6 κανάλια η δραστηριότητα του κόμματος της συμπολίτευσης και της κυβέρνησης φτάνει αθροιστικά να καταλαμβάνει ακόμα και το 70% του χρόνου των ενημερωτικών καναλιών και των δελτίων ειδήσεων μαζί.

Αυτό το στοιχείο, όπως και τα αντίστοιχα νούμερα για την προβολή των πολιτικών στελεχών των κομμάτων από τις εκλογές και μετά, δικαιώνουν από μόνα τους τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για συντριπτική μονομέρεια, για σιωπητήριο στις δράσεις και δραστηριότητες των άλλων κομμάτων και βουλευτών τους (αλλά και άλλων στελεχών).

Αυτή η πρακτική των καναλιών ήρθε λίγους μήνες μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση με αφορμή την υγειονομική κρίση συνεχίζει να την τρέφει και να την επιβραβεύει. Ταυτόχρονα συντηρείται η σχέση εξάρτησης κυβέρνησης-ΜΜΕ, με τις διάσημες πλέον και εκτός συνόρων Λίστες Πέτσα.

ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο.1 : 11 + 09 εκατ. ευρώ (ΠΝΠ 30.03.2020/2020)

ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο.2: 02 εκατ. ευρώ (Κοινή Υπουργική Απόφαση 840/2020)

ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο3: 03 εκατ. ευρώ (ΑΔΑ Ψ72Υ46ΜΓΨ7-ΟΚΨ) καμπάνια για ενημέρωση απόδημων για τις επόμενες εκλογές.

Αναμένεται …Λίστα Πέτσα 4…. Ο Μητσοτάκης από το Βήμα της Βουλής ήδη ανακοίνωσε νέα επί πληρωμή καμπάνια για εμβολιασμό».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η “εξαγορά ή η πελατειακή σχέση εξάρτησης” δεν ήρθε μόνο με τη μορφή ζεστού χρήματος.

Απάλλαξαν τους καναλάρχες από τη φετινή πληρωμή της δόσης για την κατοχή νόμιμης τηλεοπτικής άδειας, συνολικού ύψους 21,5 εκατομμυρίων (ΠΝΠ 75 (ΦΕΚ A 75 – 30.03.2020).

Νομοθέτησαν να “εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη που πραγματοποιεί επιχείρηση κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 […]από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) για το φορολογικό έτος 2020 και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το φορολογικό έτος 2021…” (Άρθρο 11 του ν. 4728/20).

Απαλλάχθηκαν οι μέτοχοι των μέσων ενημέρωσης και των πρακτορείων διανομής Τύπου από την υποβολή πόθεν έσχες. (ν. 4635/2019, Αρ. 157 παρ.5)».

 
ΜέΡΑ25: Να παραιτηθεί ο πρόεδρος του ΕΣΡ

Την παραίτηση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Αθανάσιου Κουτρομάνου ζητά και το ΜέΡΑ25.

Για το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, καταγγέλλει συστηματικό αποκλεισμό από τα μέσα ενημέρωσης και κατηγορεί το ΕΣΡ και τον πρόεδρο του ότι δεν μπορούν να επιτελέσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντα τους.

«Μετά την χθεσινή απαράδεκτη παρουσία του Προέδρου του ΕΣΡ ο οποίος ούτε καν προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ενώ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Κυβέρνηση καλύπτει το 65% περίπου του τηλεοπτικού χρόνου, ζητάμε την παραίτηση του.

Είναι προφανές ότι ο κ. Κουτρομάνος δεν μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικά τα καθήκοντα του και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει μετατραπεί κι αυτό σε κακόγουστο πλυντήριο της άνευ προσχημάτων παντοκρατορίας της κυβερνητικής προπαγάνδας στα ΜΜΕ.

Ενώ τα όσα επικαλέστηκε από την νομολογία του ΣτΕ για την έλλειψη σημασίας των ποσοτικών δεδομένων είναι ανεδαφικά όταν μιλάμε για τόσο χαώδεις διαφορές.

Ως ΜέΡΑ25 καταγγέλλουμε τον συστηματικό μας αποκλεισμό από τα μέσα εθνικής εμβέλειας της ολιγαρχίας, αλλά ακόμα και την κρατική τηλεόραση και απαιτούμε ένα ΕΣΡ με μία σύνθεση που θα μπορεί να φέρει εις πέρας τα όσα από το Σύνταγμα υποχρεούται», αναφέρει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.