Κρίσιμα ερωτήματα για τις ΜΕΘ: Άνθρωποι διασωληνώνονται και χάνουν τη μάχη σε απλές κλίνες
Δραματική είναι η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία για την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού στην χώρα μας, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι διασωληνώνονται και χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ. Παρά τη μικρή μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, στα νοσοκομεία κυρίως της Βόρειας Ελλάδας οι γιατροί και οι νοσηλευτές καταβάλουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να βρουν ένα άδειο κρεβάτι στις ΜΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί από τους ασθενείς δεν καταλήγουν στις ΜΕΘ αλλά έξω από αυτές ή κατά τη διακομιδή τους στα νοσοκομεία. Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν την επικινδυνότητα του να διασωληνώνεται κανείς εκτός ΜΕΘ, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και για το νοσηλευτικό προσωπικό. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί, έχει φέρει σε απόγνωση υγειονομικούς σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας με τους ειδικούς να μιλούν για «καταστροφή από τη Λάρισα και πάνω».
Τα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις ΜΕΘ επισήμανε με ανάρτησή του και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για 11 νέα θύματα και 596 διασωληνωμένους. «Πριν από λίγο το υπ. Υγείας ανακοίνωσε 2199 κρούσματα, 111 θανάτους και 596 διασωληνωμενους στις ΜΕΘ. Εχθες ανακοίνωσαν 603 διασωληνωμενους στις ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή που γράφω την ανάρτηση υπάρχουν στη λίστα του ΕΚΑΒ και αναζητούν κλίνη ΜΕΘ 23 ασθενείς με λοίμωξη από κορωνοϊό και άλλοι 15 περίπου με άλλα νοσήματα», αναφέρει ο κ. Πολάκης και προσθέτει:
«Γιατί δεν μπαίνουν στη ΜΕΘ αυτοί οι ασθενείς (αφού έχουμε 1200 κρεββατια όπως λέτε ..) αλλά αντίθετα ανακοινώνετε λιγότερους νοσηλευόμενους από χθες; Τι ακριβώς κάνετε; Δεν έχετε άλλα κρεββατια ή δεν μπορεί να τους μεταφέρει το ΕΚΑΒ; Η και τα δυο; Πόσοι από τους 111 συνανθρώπους μας που σήμερα κατέληξαν, νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ και πόσοι σε απλή κλίνη;».
Καρδίτσα: Συνεχείς οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ
Τελευταία «κραυγή» έρχεται από το νοσοκομείο της Καρδίτσας. Σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως κινδυνεύουν οι ασθενείς και το προσωπικό. Στις κλινικές υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ. Το προσωπικό είναι ανεκπαίδευτο για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις, ενώ γίνονται συνέχεια διασωληνώσεις ασθενών με κορονοϊό σε θαλάμους κλινικών, όπου και νοσηλεύονται ημέρες μέχρι να βρεθεί μια ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή το προσωπικό νοσεί ο ένας μετά τον άλλον και δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο ασφαλούς νοσηλείας των περιστατικών κορονοϊού.
Τραγικές συνθήκες σε Κιλκίς και Δράμα
Για απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας κάνουν λόγο και οι μαρτυρίες από το νοσοκομείο Κιλκίς. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρός της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, το νοσοκομείο νοσηλεύει 55 περιστατικά κοροναϊού σε απαράδεκτες συνθήκες, καθώς «δεν διαθέτει ΜΕΘ και διασωληνωμένα περιστατικά μένουν αρκετά εκτός ΜΕΘ μέχρι να βρεθεί κλίνη σε άλλο νοσοκομείο».
Σύμφωνα με την καταγγελία, νοσηλεύονται σε μία κλινική ύποπτα και θετικά κρούσματα. Μάλιστα, τα ύποπτα βρίσκονται στον ίδιο χώρο μαζί με κίνδυνο να κολλήσει ένας θετικός τον άλλον αρνητικό ασθενή. Μοριακός αναλυτής δεν υπάρχει. Τα δείγματα για τεστ τα στέλνουν σε ιδιωτικό ή στη Θεσσαλονίκη, ενώ με καθυστέρηση λαμβάνονται απαντήσεις. Στην καταγγελία της, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει πως στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο δύο πνευμονολόγοι, κανένας λοιμωξιολόγος, κανένας νευρολόγος. «Πως γίνεται εκτίμηση των ασθενών; Από τους πέντε αναισθησιολόγους, οι δύο νοσούν από κοροναϊό. Οι διακομιδές ασθενών γίνονται με άλλες ειδικότητες. Η κεντρική παροχή οξυγόνου δεν επαρκεί. Με φορητές μπουκάλες παρέχουν οξυγόνο στους ασθενείς. Πολλοί συνάδελφοι νόσησαν εξ’ αιτίας των απαράδεκτων συνθηκών. Δημιουργούνται αερολύματα από διασωληνωμένους ασθενείς και το προσωπικό τους φροντίζει χωρίς στολές και μάσκες υψηλής προστασίας».
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που επικρατεί στο νοσοκομείο Δράμας, την οποία περιέγραψε πρόσφατα στην εκπομπή του tvxs.gr στο Κόκκινο 105.5, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νομού, Παρθένα Κιόρτεβε. Το νοσοκομείο έχει γεμίσει και οι ελλείψεις προσωπικού καθιστούν αδύνατη τη διαχείριση. Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι σταθερά στο 100%, ασθενείς δισωληνώνονται ακόμη και σε χειρουργεία, ενώ μετά τις διακομιδές στους γειτονικούς νομούς ξεκίνησαν και οι αεροδιακομιδές για Αθήνα, καθώς πλέον δεν υπάρχουν κενές κλίνες και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Η κυρία Κιόρτεβε εκτός από τις μεγάλες ελλείψεις τόνισε πως «ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού έχει βγει εκτός μάχης, γιατροί και νοσηλευτές, καθώς νόσησαν από κορονοϊό». Όπως είπε «το ποσοστό αυτό κινείται σε 20% με 25% του συνολικού προσωπικού». «Oι εφημερίες είναι καθημερινές, έχουμε ήδη 140 ασθενείς. Καθημερινά γίνονται διακομιδές στα γύρω νοσοκομεία» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως πρόκειται για μια εξαντλητική καθημερινότητα που ξεπερνάει τις δυνατότητες των γιατρών. «Η πληρότητα πλέον ξεπερνάει το 100%», είπε χαρακτηριστικά.
«Δυστυχώς κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει τη ζωή του λόγω έλλειψης ΜΕΘ»
Με την κατάσταση να παραμένει ασφυκτική και στη Θεσσαλονίκη, τα δυσάρεστα νέα επιβεβαιώνει και ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Open. «Ακόμα και το βράδυ, γίνεται μεγάλος αγώνας να βρεθεί μία κλίνη εντατικής. Δεν λέει να κοπάσει αυτό το κύμα. H κρυφή διασπορά στην κοινωνία είναι μεγάλη» ανέφερε και πρόσθεσε πως «ο μεγάλος όγκος των ασθενών βρίσκεται σε βαριά κατάσταση». Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, γιατροί και νοσηλευτές, που βιώνουν δια ζώσης τη δύσκολη κατάσταση, είναι «επιφυλακτικοί για την άρση των μέτρων». «Είναι θολή ακόμη η μέρα για να γίνει άρση περιορισμών… Ό,τι χειρότερο μπορεί να γίνει να διευκολύνουμε την εξάπλωση του ιού», τόνισε.
Όπως είπε, επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ, αναγκάζονται να κάνουν διακίνηση ασθενών, γεγονός που σημαίνει ότι «κάποιος κερδίζει τη ζωή του και κάποιος την χάνει». Ο ίδιος πριν από μερικές ημέρες, ξεσπώντας on air σε τηλεοπτική συνέντευξη, είχε τονίσει πως «χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί». «Με περισσότερο προσωπικό και καλύτερη οργάνωση θα είχαν σωθεί άνθρωποι», δήλωσε στο Tvxs.gr ο παθολόγος, εντατικολόγος και πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στο «Αττικόν» Μιχάλης Ρίζος.
Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγες μέρες συγγενής θύματος από τον κορονοϊό επιβεβαίωσε, με τον πλέον τραγικό τρόπο, όσα έχουν ήδη καταγγελθεί από τους γιατρούς για «επιλογή ασθενών» λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Ο Κώστας Οικονομίδης, του οποίου ο ηλικιωμένος πατέρας έφυγε από κορονοϊό στη Φλώρινα, μιλώντας στο Mega παρουσίασε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, καταθέτοντας τη δική του προσωπική ιστορία. «Ο κόσμος το ξέρει βέβαια αυτό στην Ελλάδα αλλά η κατάσταση είναι τραγική από την άποψη ότι φτάσαμε σε σημείο να επιλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει», είπε.
«Γιατί εμένα προσωπικά μου είπανε ότι “ο πατέρας σας ακόμη και να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ δεν θα επιλεγεί για να διασωληνωθεί επειδή είναι 73 ετών. Θα προτιμήσουμε κάποιο νεότερο”. Αυτό ειπώθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου της Φλώρινας. Μας είπαν ότι δεν υπάρχει ΜΕΘ πουθενά στη Βόρεια Ελλάδα και μας είπαν ότι “πιστέψτε με ακόμη και να βρεθεί κρεβάτι, στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα ή στη Λάρισα, δεν θα προτιμήσουν να το δώσουν στον πατέρα σας που είναι 73 χρονών θα προτιμήσουν να το δώσουν σε κάποιο νεότερο που έχει περισσότερα ποσοστά επιβίωσης”», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η εκτίναξη των θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα
Σοβαρά ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και για το υψηλό ποσοστό θνητότητας που καταγράφεται στην Ελλάδα – με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τουλάχιστον – σε σχέση με άλλες χώρες. Στις 30 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, η Ελλάδα κατέγραψε 1.044 νέα κρούσματα και είχε 85 θανάτους – δηλαδή, ποσοστό θνητότητας 8,1%. Η Γερμανία είχε 11.000 κρούσματα και 125 θανάτους (1,1%), η Σουηδία είχε 5.464 κρούσματα και 16 θανάτους (0,2%) και η Ολλανδία είχε 5.578 κρούσματα και 23 θανάτους.
Η εκτίναξη του δείκτη θανάτων στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα και, ειδικά, το τελευταίο δεκαπενθήμερο προκαλεί πολλά ερωτήματα: Πέραν της «μαύρης» 24ης Νοεμβρίου όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία των Financial Times η Ελλάδα βρέθηκε πρώτη σε θανάτους παγκοσμίως ανά πληθυσμό, τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης (ecdc) δείχνουν ότι και στις 28 Νοεμβρίου, η χώρα μας είχε 0,93 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Βρέθηκε, δηλαδή και πάλι πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (0,78 θάνατοι) και των ΗΠΑ (0,43 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους).