Οι 5 λόγοι για τους οποίους απέτυχε το lockdown
Η οικονομία και η κοινωνία στενάζουν κάτω από το δεύτερο lockdown και ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει πότε θα γίνει η άρση του και πότε ο κόσμος θα μπορέσει να ξαναβρεί τους ρυθμούς του.
Όμως και ενώ φάνταζε πανάκεια για την κυβέρνηση μια δεύτερη καραντίνα τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι μια αποτυχία.
Στα υπουργεία και ακόμα και ο ίδιος ο Κ.Μητσοτάκης δεν μπορούν να αναφέρουν πότε θα γίνει άρση των μέτρων και πλέον “παίζουν” με τις ημέρες και την κοινωνική ζωή των πολιτών.
Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να καταλήξει το επόμενο διάστημα στο τελικό σχέδιο εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προσαρμοσμένο στις συνθήκες κορωνοϊού, αν και μέχρι στιγμής έχουμε μόνο μια παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στους όποιους σχεδιασμούς τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα( όπως δικαιολογήθηκαν) και αναφέρουν ως ημερομηνίες άρσης της καραντίνας πλέον τις 14 ή και τις 21 Δεκεμβρίου.
Γιατί όμως απέτυχε το δεύτερο lockdown
Με την δεύτερη καραντίνα η πολιτική της κυβέρνησης με τις απαγορεύσεις, που επί της ουσίας σταμάτησε την ίδια την ζωή των πολιτών και έχει επιφέρει το τρομακτικό οικονομικό κόστος δεν έχει σταματήσει τον ιό από το να μεταδίδεται γιατί αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το κάνει ασχέτως πόσο σκληρά μέτρα θα πάρει και αυτό σημαίνει ότι η δέυτερη καραντίνα απέτυχε για μια σειρά από λόγους.
α) Η αποτυχία του lockdown ερμηνεύεται στην ίδια την φύση της πανδημίας. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί σε μια προσπάθεια να πείσει ότι μόνο με την καραντίνα θα σταματήσει η πανδημία.
Αλλά ο ιός θα εξαπλωθεί γιατί είναι η φύση του αυτή, όπως γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι έχει χαμηλή θνησιμότητα με ποσοστά στο περίπου 7% επί των νοσούντων και για ηλικίες άνω των 70 ετών και έχοντες υποκείμενα νοσήματα.
β) Ο κόσμος στην δεύτερη επιβολή της καραντίνας είχε ήδη κουραστεί (καθώς έζησε ένα διαφορετικό καλοκαίρι με πολύ κόσμο να ζει στην ανεργία) και τα σενάρια τρόμου που καθημερινώς βλέπουν να περνούν από τις οθόνες του απλά δεν τον τρομάζουν, όχι γιατί δεν σέβεται αλλά γιατί είναι υποψιασμένος και πληροφορημένος αρκετά για να δει την πραγματική εικόνα , ενώ την ίδια στιγμή είδε και πως “ετοιμάστηκε” η κυβέρνηση για το δεύτερο αυτό κύμα.
γ) Τα μέτρα που επελέγησαν ουσιαστικά σαν “μαχαίρι” έκοψαν την ζωή των πολιτών κοινωνικά αλλά και οικονομικά για δεύτερη φορά και αυτό δεν μπορεί να πλέον να το δεχθεί η πλειοψηφία που αρχίζει να βλέπει ένα μειωμένο εισόδημα και ένα άγνωστο μέλλον.
δ) Ειδικότερα η οικονομική ζωή έχει φτάσει στο ναδίρ και αυτό σημαίνει ότι επιχειρηματίες που δεν μπορούν να δουν την οικονομική καταστροφή να έρχεται επιλέγουν ακόμα και να κάνουν μεροκάματα κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται και η εργασιακή κινητικότητα (που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η μετάδοση του ιού) που να σημειώσουμε και πάλι ότι δεν είναι ένας φονικός ιός.
Άλλωστε από την 1 Ιανουαρίου του 2020 μέχρι και σήμερα στην χώρα έχουν χάσει την ζωή τους περίπου 110.000 άτομα όταν την ίδια στιγμή πέρυσι είχαν χάσει την ζωή τους 124.000 άνθρωποι που σημαίνει ότι οι θάνατοι είναι… μειωμένοι!
ε) Τέλος οι πολίτες βλέπουν ότι ακόμα και εν μέσω δευτέρου κύματος οι ανθρώπινες απώλειες από τον κορωνοϊό είναι κατά κύριο λόγο σε άτομα υπέργηρα, με υποκείμενα νοσήματα και σε κάθε περίπτωση όχι στον βαθμό που θα κάνει τον κόσμο να φοβηθεί τον ίδιο τον ιό και να θυσιάσει την οικονομική του ζωή. Ο κόσμος πιο πολύ φοβάται για το μέλλον του.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι δημοσκοπικά η κυβέρνηση είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2019 όταν και εξελέγη και σε κάθε περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με αυτές που δείχνουν τα συστημικά ΜΜΕ καθώς ο κόσμος πλέον αν και ιδανικά είχε δώσει κάποια αναγνώριση για την πρώτη φάση του κύματος κορωνοϊού στην κυβέρνηση πλέον και με την εξέλιξη όπως αυτή διαμορφώνεται στο επίπεδο διαχείρισης δεν είναι βέβαιο πλέον ότι περνά το 33% ή αν περνά και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην περίπτωση που εμφανιστεί ένα κόμμα μεταξύ της κεντροδεξιάς και της δεξιάς που θα ζητήσει πειστικά την ψήφο των πολιτών τότε είναι σίγουρο ότι θα πιεστεί η ΝΔ ακόμα πιο κάτω.