Πώς “χτύπησε” την Εκκλησία ο κορονοϊός- Το γεύμα στη Μονή Πετράκη και φόβος για κρυφά κρούσματα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Εκκλησία λόγω κορονοϊού, καθώς μετά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που δίνει μάχη με την Covid-19 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όλο και περισσότεροι ιεράρχες, ιερείς, μοναχές και μοναχοί εντοπίζονται θετικοί και ορισμένοι εξ αυτών αρνούνται να το γνωστοποιήσουν, δυσκολεύοντας την ιχνηλάτηση των επαφών τους από τον ΕΟΔΥ.

Ο Αρχιεπίσκοπος από την πρώτη στιγμή είχε καλέσει τον Κλήρο και τους πιστούς να τηρήσουν πιστά τα μέτρα και συνιστούσε να μην πιστεύουν τους αρνητές του κορονοϊού, όμως σε αρκετές περιπτώσεις. τα μέτρα στους ναούς δεν εφαρμόστηκαν σωστά. Μια από τις ύποπτες πηγές μόλυνσης φαίνεται να είναι η δοξολογία που τελέστηκε στον ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου, όπου μητροπολίτες και ιερείς δεν φορούσαν μάσκα και πιστοί συνωστίζονταν.

Στη δοξολογία συμμετείχε ο μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος, ο οποίος λίγες ημέρες μετά νόσησε. Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να δηλώσει ότι ο ιός δεν τον επισκέφθηκε στον Αγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης ούτε σε οποιονδήποτε άλλο χώρο θρησκευτικής λατρείας. Οπως συμμετείχε και ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης ο οποίος πριν από λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή «χτυπημένος» από τον θανατηφόρο ιό.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η ανησυχία στην Ιεραρχία εντάθηκε όταν κατά τις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) -έγιναν διά ζώσης και όχι διαδικτυακά το διάστημα 4 έως 6 Νοεμβρίου- συμμετείχε μητροπολίτης που ήταν ασυμπτωματικός. Την ύπαρξη κρούσματος στην Ιερά Σύνοδο επιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει για ποιο από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρόκειται, λέγοντας πως «εάν θέλει, θα το αποκαλύψει ο ίδιος».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο ιεράρχης με Covid-19 βρίσκεται με ήπια συμπτώματα σε καραντίνα στο σπίτι του και δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο.

Μετά το τέλος των συνεδριάσεων της ΔΙΣ παρατέθηκε γεύμα για τη γιορτή των Αρχαγγέλων στον πρώτο όροφο της Μονής Πετράκη, παρουσία ιεραρχών, λαϊκών και υπαλλήλων εταιρίας catering όπου πιθανολογείται ότι έγινε η διασπορά, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Την παρουσία του Ιερώνυμου στο γεύμα επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης, τονίζοντας ωστόσο ότι είχαν τηρηθεί ευλαβικά όλοι οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας.

Οπως έγινε γνωστό, στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί μητροπολίτες υποβλήθηκαν σε τεστ, διαγνώστηκαν αρνητικοί και αυτοβούλως τέθηκαν σε καραντίνα (ο κ. Ιερώνυμος πέρασε κάποιες ημέρες στο ησυχαστήριό του στη Βοιωτία), ενώ στο κτίριο της Μονής Πετράκη έγινε απολύμανση.

Όμως, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην προγραμματισμένη μοριακή εξέταση στην οποία υποβλήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε θετικός.

Ουδείς, σχολιάζουν εκκλησιαστικές πηγές στην εφημερίδα, δεν μπορεί να καταλάβει από πού «κόλλησε» τον ιό, μια που ο κ. Ιερώνυμος υποβαλλόταν συστηματικά σε τεστ, ενώ τηρούσε όλα τα απαραίτητα μέτρα που συνιστούν οι υγειονομικές αρχές τόσο για την προστασία του όσο και για την προστασία των ανθρώπων που έρχεται σε επαφή.

Το πιο πιθανό, λέγεται, είναι να ήρθε σε επαφή με κρούσμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 14 Νοεμβρίου έως και το βράδυ της 16ης.

Οπως και να έχει, το πρόβλημα έγκειται στα κρυφά κρούσματα που υπάρχουν εντός της Εκκλησίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτός από τους μητροπολίτες Ιερισσού, Θεόκλητο, Κίτρους, Γεώργιο, Καλαβρύτων, Ιερώνυμο, τον επίσκοπο Ωλένης, Αθανάσιο και τον πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιο, που έχουν γνωστοποιήσει ότι νοσούν από τον ιό, υπάρχουν ιεράρχες (και από τη Βόρεια Ελλάδα) που είναι θετικοί και δεν επιθυμούν να το δημοσιοποιήσουν επικαλούμενοι τα προσωπικά δεδομένα. Οσον αφορά στον πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων, Αμβρόσιο, παρά τις συστάσεις των ειδικών να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο εκείνος αρνήθηκε. «Δύσκολα θα σπάσει η αλυσίδα των κρουσμάτων στον χώρο της Εκκλησίας» εκτιμούν ειδικοί, την ώρα που ο ιός έχει, ως φαίνεται, εισβάλει και στα μοναστήρια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.