Διαβάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ: Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ

Προχθές, 19 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας έστειλε έκκληση-τελεσίγραφο στην Πανελλήνια  Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, μετά από την σταθερά αρνητική στάση των ιδιωτικών κλινικών στα αιτήματα του Υπουργείο, όπως γίνεται γνωστό στο ίδιο έγγραφο. Το Υπουργείο ζητούσε την παραχώρηση 200 κλινών από τις ιδιωτικές κλινικές που βρίσκονται στην Περιφερική Ενότητα Θεσσαλονίκης, αφού το δημόσιο σύστημα υγείας φαίνεται πως αγγίζει τα όρια του. Η απάντηση ήταν αρνητική επικαλούμενη λόγους οικονομικούς από τη μια και φόβους διασποράς της νόσου λόγω έλλειψης επάρκειας και εμπειρίας.

Αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά πως μόνο το ΕΣΥ μπορεί να προστατέψει τη δημόσια υγεία στη χώρα. Ίσως τώρα καταλάβουν όλοι κι όλες γιατί πρέπει να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Ίσως καταλάβει ακόμα και η Μιράντα Ξαφά γιατί χρειάζονται δημόσια νοσοκομεία.

Την ίδια μέρα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του την έκθεσή του για την Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Ας δούμε παρακάτω τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν εάν διαβάσουμε την έκθεση παράλληλα με την εφαρμογή παρακολούθησης των πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας που διαθέτει ο ΟΟΣΑ για κάθε χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφαρμογής παρακολούθησης των πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας, το σύστημα υγείας της χώρας ήταν απροετοίμαστο λόγω της λιτότητας των μνημονιακών χρόνων, την ίδια στιγμή που η χώρα βρισκόταν «θετική» σε μια σειρά από παράγοντες υψηλού κινδύνου.

Η χώρα παρουσιάζει υψηλό ποσοστό ηλικιωμένου πληθυσμού, υψηλό ποσοστό καθημερινών καπνιστών, υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας και μεγάλο αριθμό θανάτων λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με την αναφορά, υπάρχει μια κρίσιμη κοινωνική διάσταση ως προς τις συνέπειες της πανδημίας. Τα χαμηλά οικονομικά στρώματα, όσοι ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές και οι μειονοτικοί πληθυσμοί πλήττονται περισσότερο.

Ο δείκτης φτώχειας στη χώρα αυξήθηκε από το 2009 και έπεσε μόνο μετά το 2015. Το ποσοστό ανεργίας, όπως είναι γνωστό, είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με αυτό της Ισπανίας.

Αναφορικά με την κατάσταση του συστήματος υγείας από το 2011 έως το 2015 ο αριθμός του προσωπικού στο σύστημα υγείας ανά 1.000 κατοίκους μειώνεται συνεχώς και παρουσιάζει αύξηση μόνο μετά το 2015.

 

Ας περάσουμε τώρα στην έκθεση του 2020. Εκεί τα στοιχεία που προκύπτουν είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτικά. Η έκθεση ξεπερνά τις 270 σελίδες και παρακάτω έχει γίνει μια μικρή επιλογή σημαντικών στοιχείων.

Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, η χώρα κατατάσσεται δεύτερη από το τέλος, μπροστά μόνο από τη Λεττονία, στις πρόσθετες δαπάνες υγείας. Η κυβέρνηση, χωρίς συγκροτημένο σχέδιο, δεν ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιστή στις ιδεοληψίες απέναντι σε καθετί δημόσιο.

Η ανάγκη ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας φαίνεται και σε άλλο γράφημα από την έκθεση.

Στο γράφημα αυτό η χώρα παρουσιάζεται να διαθέτει περισσότερους γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,1 έναντι 3,8) αλλά λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό (3,4 έναντι 8,2). Η απάντηση βρίσκεται στη σημείωση κάτω από το γράφημα. Στο ιατρικό προσωπικό συνυπολογίζονται όλοι οι ιατροί ενώ στο νοσηλευτικό περιλαμβάνεται –εύλογα- μόνο το προσωπικό των νοσοκομείων. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων. Το επιχείρημα των πολλών ιατρών που ακούγεται συχνά είναι ανίσχυρο σε συνθήκες πανδημίας, αν δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος, η έκθεση περιλαμβάνει ένα ανησυχητικό στοιχείο που αφορά την καταγραφή των θανάτων στη χώρα και μόνο του θα έπρεπε να ήταν ικανό να ταρακουνήσει τους αρνητές της πανδημίας. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται πως ενώ η χώρα είχε καταγράψει μεχρι τις 31 Οκτωβρίου 626 θανάτους από COVID-19, η πλεονάζουσα θνησιμότητα από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο υπολογίζεται σε 880 ανθρώπους.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με όλους όσοι μιλούν για φούσκωμα των αναφερόμενων θανάτων, η πλεονάζουσα θνησιμότητα ξεπερνά τις επίσημες κατάγραφες θανάτων από COVID-19 και μάλιστα με διαφορά πέντε ολόκληρων μηνών.
Το άρθρο δεν χρειάζεται πολλές λέξεις.

Το μήνυμα που προκύπτει –και- από τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ είναι απλό, σαφές και αδιαμφισβητητό. Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ο,τι μπρορούσε και ο,τι έπρεπε, η ανάγκη για την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι επείγουσα, έστω και αυτή την ύστατη ώρα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι το μεγάλο όπλο μας απέναντι στην πανδημία.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να υπονομευθεί ξανά, όπως τα μνημονιακά χρόνια.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η σωτηρία του λαού, του φτωχού, του ανασφάλιστου.

Πηγές των στοιχείων:
https://www.oecd.org/coronavirus/country-policy-tracker/
https://www.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/health-at-a-glance-europe-2020_82129230-en

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.