Φόρεσαν μάσκες στους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς!

Μια πρωτόγνωρη εικόνα αντίκρυσαν όσοι Αθηναίοι βρέθηκαν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, με τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς να  φορούν… προστατευτικές μάσκες! 

Είναι η πρώτη -και η μόνη μέχρι στιγμής- τιμητική φρουρά επίλεκτου σώματος ανά την Ευρώπη που φορά μάσκες για να μην… αρρωστήσουν οι επίλεκτοι άνδρες που την αποτελούν!

Τα πρώτα τάγματα ευζώνων ιδρύθηκαν το 1868, και ο όρος σημαίνει «αυτός με την καλή ζώνη», όρος γεννημένος στην Ομηρική Εποχή. Σήμερα οι εύζωνοι έχουν αναλάβει την φρούρηση του Προεδρικού Μεγάρου και κάνουν σκοπιά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στέκονται ανά δύο και οι κινήσεις τους είναι πλήρως συγχρονισμένες κι αρμονικές.

Η στολή των ευζώνων παραπέμπει στην εποχή της τουρκοκρατίας. Πολλές από τις λεπτομέρειες της φορεσιάς τους, κρύβουν μυστικά και συμβολισμούς. Οι 400 πτυχώσεις της φουστανέλας που φορούν για παράδειγμα, συμβολίζουν τα 400 χρόνια της κατοχής από τους Τούρκους.

Για την κατασκευή αυτής της στολής, χρειάζονται ειδικοί χειροτέχνες και σχεδόν 80 ημέρες για την ολοκλήρωσή της. Η στολή των τσολιάδων κατασκευάζεται μέσα στο στρατόπεδο από ειδικευμένους τεχνίτες ενώ το κάθε τσαρούχι που φορούν οι τσολιάδες ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό- πολλές φορές και παραπάνω. Μέσα στη σόλα, το τσαρούχι, έχει τουλάχιστον 60 καρφιά για να μην γλιστρούν οι εύζωνες.

Τώρα προστέθηκαν και οι μάσκες στην στολή τους. Που συμβολίζουν, τι άραγε; 

Αλήθεια, ποιος έδωσε αυτή την διαταγή;

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.