Παραμένει σε “κόκκινο συναγερμό” η Θεσσαλονίκη – Σύσκεψη έχει συγκαλέσει ο Κικίλιας

Σε “κόκκινο συναγερμό” παραμένει η Θεσσαλονίκη. Ο κορονοϊός “καλπάζει” στη συμπρωτεύουσα. Ο δείκτης θετικότητας έχει φτάσει το 32% σύμφωνα με το ΑΠΘ και όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στην περιοχή, όπου θα έχει σύσκεψη στις 09.30 π.μ. με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο, τον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτη Μπογιατζίδη, τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρη Τσαλικάκη, τον Πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, καθώς και λοιμωξιολόγους και εντατικολόγους των νοσοκομείων της πόλης, “ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη”.

Η Θεσσαλονίκη απέχει ακόμη σημαντικά από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ για τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, βοηθούμε το δημόσιο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στη καλύτερη φροντίδα εκείνων που νοσούν και ταυτόχρονα αποδεικνύουμε πως θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα στις ζωές μας. Είναι ευθύνη προσωπική καθενός μας και υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, η αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν υποδείξει οι ειδικοί», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ. Ερωτηθείς για την προοπτική επιπεδοποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση και με τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες για τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, απάντησε: «Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων».

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

“Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης τριών φάσεων” ανέφερε ο κ. Κικίλιας κατά την ενημέρωση της Τρίτης. Και πρόσθεσε: “Τον Αύγουστο του 2020 αναπτύχθηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, στην επόμενη φάση, Οκτώβριος 2020, αναπτύχθηκαν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και στην τρίτη φάση, Νοέμβριος 2020, μετατρέπονται 50 κλίνες ειδικών μονάδων σε κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του Υπουργείου Υγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες. Σήμερα οι ΜΕΘ Covid-19 και non Covid-19 είναι 233”.

“Το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, όπου κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο ή επιλέγουμε ποιους διασωληνώνουμε ή μπαίνουν στις ΜΕΘ. Αφόρητα ντροπιαστικά fake news που παίζουν με την ανθρώπινη ζωή. Το Υπουργείο Υγείας εκπόνησε ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Δίνουμε την δυνατότητα σε αυτήν τη σκληρή μάχη να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία και να αντέξουν την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.