Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Μειώνεται το ποσοστό των θετικών τεστ – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα

Βελτίωση παρουσιάζεται όσο περνά η ώρα στην εικόνα των αποτελεσμάτων για τα rapid tests που διενεργούνται από το πρωί στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Παρότι αρχικά η εικόνα ήταν εντελώς αποκαρδιωτική, αφού τα θετικά στον κορονοϊό τεστ αντιστοιχούσαν κοντά ή και πάνω από το 10% του συνόλου των διενεργηθέντων κατά τις πρώτες ώρες, πλέον κι όσο οι έλεγχοι προχωρούν διαπιστώνεται κάμψη σε αυτό το ποσοστό. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, περισσότερα από 50 τεστ είναι θετικά από τα περίπου 1.100 rapid tests που πραγματοποίησαν από το πρωί κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Νέα Παραλία. Έτσι, το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων φαίνεται να μειώνεται, γεγονός που μαρτυρά ότι νωρίς το πρωί, όταν το ποσοστό έφτανε στο 10%, εξετάστηκαν κυρίως άνθρωποι που είχαν στενές επαφές με κάποιο κρούσμα ή είχαν κάποια ύποπτα συμπτώματα, που τις προηγούμενες μέρες δεν μπορούσαν να κάνουν άμεσα τεστ λόγω και των αργιών, ενώ στη συνέχεια τα αρνητικά τεστ ήταν περισσότερα. Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ θεωρεί πως ένα αναμενόμενο ποσοστό θετικών τεστ είναι από 2% έως 5%.

«Τα τεστ είναι επιδημιολογικά για να δούμε την κατάσταση στην πόλη με τυχαία δειγματοληψία και θα τα συνεχίσουμε μέχρι τις 8 το βράδυ. Θα εξετάζουμε συνεχώς για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης της Θεσσαλονίκης. Μίλησα και με τον πρύτανη του πανεπιστημίου, έχουμε και στα λύματα μια πολύ μεγάλη, επιθετική, αύξηση που δείχνει ότι στις επόμενες μέρες αναμένουμε στη Θεσσαλονίκη έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων» είπε ο κ. Αρκουμανέας, τονίζοντας ότι «θα πρέπει όλοι να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα, ανεξαρτήτως της περιοχής».

«Οι επόμενες βδομάδες και μήνες θα είναι δύσκολοι, θα έχουμε αρκετά κρούσματα, το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα με στόχο να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερη διασπορά και όσο το δυνατόν λιγότερους θανάτους» δήλωσε. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν ήδη τρία ιατρεία για τη διενέργεια τεστ, «ώστε να μην υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία για τεστ» και το ωράριο στα ιατρεία θα επεκταθεί προκειμένου να διενεργούνται ακόμη περισσότερα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ανακοίνωσε ότι αποφασίσθηκε τα καταστήματα να είναι τελικά κλειστά την προσεχή Κυριακή 1η Νοεμβρίου που αποτελεί την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου ενώ τα επιπλέον μέτρα θα εξειδικευθούν το απόγευμα.

«Η κατάσταση στην πόλη μας προφανώς δεν είναι καλή. Με πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ, 10 κλιμάκια ήρθαν σήμερα και μέχρι στιγμής έχουν εξετάσει πάνω από 1000 άτομα με την προοπτική να συνεχίσουν και παράλληλα, θα υπάρχει σε συνεχή βάση η δυνατότητα ελέγχου με ραντεβού των συμπολιτών μας από τα τρία κέντρα τα οποία λειτουργούν» είπε ο κ. Ζέρβας. «Είναι μια κατάσταση δύσκολη αλλά μια κατάσταση την οποία θα αντιμετωπίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας όλοι μαζί και πιστεύω με πολύ καλό αποτέλεσμα σύντομα» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για δηλώσεις του περί «σχεδίου Μάρσαλ», ξεκαθάρισε ότι έκανε ένα λογοπαίγνιο, «θεωρώντας ότι η πόλη όταν έχει χάσει την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, τη ΔΕΘ και πάμε και τα Χριστούγεννα, η όποια κατάσταση μετά θα έχει να κάνει με μια πολύ μεγάλη οικονομική δυσκολία στην πόλη» . «Άρα», συνέχισε, « η επόμενη μέρα για την οποία ένας δήμαρχος θα πρέπει να σκέφτεται είναι πώς θα ανακάμψει, πέρα από τους υγειονομικούς παράγοντες , πώς θα επανακάμψει και οικονομικά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ voria.gr

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.