Μνημόνιο Ελλάδας-Γαλλίας: «Αμοιβαία αμυντική συνδρομή αν χρειαστεί… » – Tουρκικά ΜΜΕ: «Η Αθήνα παίρνει Rafale»

Ελλάδα και Γαλλία  υπογράφουν την Πέμπτη συμφωνία αμυντικής συνδρομής στην Κορσική όπου θα συναντηθούν ο Εμμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης και όπως όλα δείχνουν θα ανακοινώσουν και την  αγορά μιας μοίρας 18  γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Στην Άγκυρα έχουν ανησυχήσει για την εξέλιξη αυτή γιατί δεν έχουν παραλάβει τα αμερικανικά F-35 και δεν έχουν απάντηση για τα υπό αγορά από την Ελλάδα Rafale.

Τα τουρκικά ΜΜΕ εκφράζουν την ανησυχία τους και αναφέρονται εκτενώς στην συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στην Κορσική όπου και θα υπογραφεί και το σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας αλλά και στα 10 δισ. ευρώ που είναι διατεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση να ξοδέψει για εξοπλιστικά προγράμματα.

Μέσα στην επόμενη χρονιά η Ελλάδα θα παραλάβει συγκεκριμένα από την Γαλλία 18 Rafale με πλήρη εξοπλισμό αλλά το πρόβλημα είναι πως ένας χρόνος είναι μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς οι «θερμές» εξελίξεις τρέχουν τώρα.

«Θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, φυσικά και η τουρκική προκλητικότητα, αλλά και τα θέματα της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τη συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη στην Κορσική.

Η συμφωνία για  αμοιβαία αμυντική συνδρομή θα είναι βασισμένη στο άρθρο 42 της ευρωπαϊκής συνθήκης που προβλέπει ότι αν κράτος μέλος δεχθεί επίθεση τα άλλα κράτη συνδράμουν με όλα τα μέσα αλλά και στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ  που ορίζει ότι η επίθεση εναντίον ενός συμμάχου σημαίνει επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων

Η Γαλλία δεν είναι σύμμαχος με την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς λόγους, αλλά επειδή τα συμφέροντά της στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι ομόρροπα με της Ελλάδας και αντίρροπα με την Τουρκία.

Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό στην Αθήνα ότι δεν υπάρχουν φιλίες μεταξύ των κρατών μονάχα συγκυριακά συμφέροντα.

 

Πάντως, παραδοσιακά η Γαλλία είναι πιο φιλική χώρα έναντι της Ελλάδας αντίθετα με την Γερμανία η οποία πάντοτε στήριζε την Τουρκία και θα το κάνει και πάλι.

Ο λόγος είναι απλός: Όλα γίνονται για το ποιος θα είναι το «αφεντικό» στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Το Παρίσι έχει βαρεθεί να ζει στην «σκιά» του υποδεέστερου στρατιωτικά Βερολίνου.

Οι Γάλλοι θεωρούν ότι διαθέτουν το δυναμικό μιας υπερδύναμης όπως οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί. Άλλωστε μετά από αυτούς τους δύο και τους Κινέζους είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που παράγει εξολοκλήρου τον στρατιωτικό της εξοπλισμό και τα δικά της πυρηνικά όπλα.

Ο Μανουέλ Μακρόν θέλει την κυριαρχία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η TOTAL να εκμεταλλευθεί όλους τους ενεργειακούς πόρους.

Αυτό θα καταστήσει την Γαλλία ενεργειακά και οικονομικά πανίσχυρη και θα θέσει την Γερμανία στο περιθώριο. Το Βερολίνο δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και υποστηρίζει κρυφίως τις τουρκικές επιδιώξεις σε Λιβύη και Μεσόγειο.

 

Το γεωπολιτικό παιχνίδι είναι περίπλοκο και δυσνόητο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.