Πώς η Αθήνα έβγαλε μόνη της «τα μάτια της» & δεν μπορεί πλέον να οριοθετήσει ΑΟΖ με Κύπρο χωρίς άδεια από το Κάιρο

Πολύ δύσκολο έως ανέφικτο είναι πλέον να μπορέσει η Ελλάδα να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες με την Κυπριακή Δημοπκρατία καθώς για να το πράξει αυτό θα πρέπει να πάρει την άδεια της Αιγύπτου με βάση την υπογραφείσα συμφωνία.

Στην συμφωνία προβλέπεται (άρθρο 1 παρ. ε) για να γίνει οιαδήποτε οριοθέτηση με τρίτο κράτος προς τα ανατολικά και πέραν του σημείου Α (προς την Κύπρο δηλαδή) θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με την Αίγυπτο κάτι που πρέπει να κάνει και η Αίγυπτος σε περίπτωση που θέλει να υπογράψει με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη διεξάγει διαπραγματεύσεις με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας».

Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.

Συνεπώς η Αίγυπτος αποκτάει ρόλο ρυθμιστή και μια Αίγυπτος στο μέλλον, η οποία δεν θα έχει το σημερινό καθεστώς Σίσι στην εξουσία αλλά ένα άλλο καθεστώς προσκείμενο στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, από σύμμαχος θα καταστεί σε μια άκρως ενοχλητική για την Ελλάδα χώρα (rogue state) η οποία θα έχει φιλική στάση με την ισλαμική Τουρκία.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα είναι το πολιτικό μέλλον της Αιγύπτου. Η Αθήνα θεώρησε ότι με την συμφωνία αυτή εμποδίζει το Κάιρο να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Τουρκία αλλά έχασε και το δικό της δικαίωμα να προχωρήσει σε συμφωνία με την Λευκωσία.

Αυτό το «κατόρθωμα» συνέβη για τον απλό λόγο ότι επί δεκαετίες καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να οριοθετήσει την ελληνική ΑΟΖ και τώρα το πράττει υπό το καθεστώς των τουρκικών πιέσεων για να σωθεί ότι γίνεται να σωθεί….

Φυσικά όποιος έχει την βιασύνη να υπογράψει είναι και αυτός που το κάνει υπό δυσμενείς όρους. Δεν είναι μόνο η Τουρκία που θα ήθελε να μην υπάρχει το Καστελόριζο και ολόκληρο το σύμπλεγμα.

Και η Αίγυπτος ενοχλείται από την παρουσία του…

Εάν είχαν οριοθετηθεί οι θαλάσσιες ζώνες με την Κύπρο και είχαν κατοχυρωθεί στον ΟΗΕ όσες προκλήσεις κι αν έκαναν οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν να απειλήσουν επί της ουσίας τα ελληνικά και τα ελληνοκυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στην πραγματικότητα οι τωρινές «βόλτες» τους Oruc Reis οφείλονται στην τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο και στην μελλοντική ανακήρυξη της υπόλοιπης… ΑΟΖ κάποτε…

Άλλωστε το είπε και ο ίδιος ο Τσαβούσογλου, οι συμφωνίες Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Αιγύπτου ήταν πολύ καλές… για την Τουρκία! Μόνη της η Ελλάδα αναγνώρισε μειωμένη κυριαρχία στα νησιά της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.