Το pronews.gr αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έδωσε στην Αίγυπτο περίπου 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής ΑΟΖ, βάση της συμφωνίας που υπεγράφη χθες στο Κάιρο.
Χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες της συμφωνίας Αθήνας-Καΐρου που έδωσε το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ στο Reuters, καθώς το ελληνικό ΥΠΕΞ κατά την προσφιλή συνήθεια των ελληνικών υπηρεσιών δεν έχει δώσει συντεταγμένες, τις συγκρίναμε με τις συντεταγμένες των θαλασσίων οικοπέδων νοτίως της Κρήτης που ανακήρυξε μονομερώς το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας το 2014, ακολουθώντας την αρχή της μέσης γραμμής.
Οι συντεταγμένες του ΥΠΕΝ είναι οι μοναδικές επίσημες συντεταγμένες της ελληνικής ΑΟΖ με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, εκτός από αυτές του Ιονίου με την Ιταλία.
Όπως θα δούμε το «οικόπεδο 20» νότια της Κρήτης «έπιανε» και αιγυπτιακή ΑΟΖ και ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν προχώρησε στην αδειοδότησή του.
Τα νότια όρια του οικοπέδου 20 συναντούν την αιγυπτιακή ΑΟΖ, περίπου 24 χιλιόμετρα πιο κάτω από αυτό που συμφωνήθηκε χθες, δηλαδή η συμφωνία του Καΐρου πήγε τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, 24 χιλιόμετρα πιο πίσω.
Συνολικά το μήκος της οριοθετημένης περιοχής (η γραμμή που φαίνεται στους χάρτες) με την Αίγυπτο είναι 192 χιλιόμετρα.
Άρα, 192 x 24 = 4.608, δηλαδή η Ελλάδα έδωσε στην Αίγυπτο, κατά προσέγγιση, μία έκταση εμβαδού 4.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων από την ΑΟΖ της.
Αυτό φυσικά σε περίπτωση που δεν έχει γίνει μεγαλύτερη «έκπτωση» στα υπόλοιπα νησιά (Ρόδο, Κάσο Κάρπαθο), καθώς τα – 24 χιλιόμετρα αφορούν την ΑΟΖ που εκπορεύεται από την Κρήτη.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκτασης που παραχώρησε η Ελλάδα αφορά την λεκάνη του Ηροδότου, η οποία φαίνεται να έχει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Η κίτρινη γραμμή είναι τα όρια της συμφωνηθείσας ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η κόκκινη είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι βάση της μέσης γραμμής, 24 χιλιόμετρα πιο κάτω.
Ο χάρτης που δημοσίευσε το 2014 το υπουργείο ενέργειας με τα οικόπεδα νότια της Κρήτης βάση της μέσης γραμμής
Ο χάρτης του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ