«Πρέσπες» και στο Αιγαίο ετοιμάζει η Μέρκελ!

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκεται από χθες στο Βερολίνο. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν συνομιλούσε τηλεφωνικώς με την Άγγελα Μέρκελ. Διμερείς σχέσεις, πανδημία, συριακή κρίση και Λιβύη τα υπό συζήτηση θέματα, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι συζητείται ο τρόπος με τον οποίο το πολιτικό βάρος του Βερολίνου, θα «πέσει» στην προσπάθεια να συρθεί η Ελλάδα σε απ’ ευθείας διάλογο με την Τουρκία. Σε ένα διάλογο κατά τον οποίο το μόνο που θέλουν να συζητηθεί είναι ποια ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα θα τεθούν για διανομή. Ποιες από τις τουρκικές διεκδικήσεις θα ικανοποιηθούν.

Η Ελάδα διατρανώνει επί χρόνια ότι δεν διεκδικεί τίποτε. Ταυτοχρόνως τονίζει ότι δεν παραχωρεί ούτε σπιθαμή εδάφους ή κυριαρχίας. Ελπίζουμε και τώρα να εμμείνει στην τήρηση και αυτής της δεύτερης εξαγγελίας…

Η Τουρκία βεβαίως επιδιώκει τον διάλογο. Υποκρύπτει ωστόσο πως αυτός ο διάλογος τον οποίο θέλει, δεν είναι ένας έντιμος διάλογος ισοτίμων χωρών για την διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων. Είναι ο διάλογος του άρπαγος, που υπό την απειλή βίας (να μην ξεχνάμε το casus beli) επιδιώκει να διευρύνει το πεδίο των διεκδικήσεών του. Αυτό συζήτησε τηλεφωνικώς ο Ερντογάν. Αυτό θέτει και ο Τσαβούσογλου στο Βερολίνο.

Και η Άγγελα Μέρκελ; Πολύ βολικά προσφέρει τις «καλές» της υπηρεσίες, προκειμένου οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ να προσέλθουν σε διάλογο. Οι «λεπτομέρειες» που παραπάνω παραθέσαμε ελάχιστα ενδιαφέρουν την Γερμανίδα Καγκελάριο. Μένει -ή θέλει να μένει- στην επιφανειακή θεώρηση των πραγμάτων. «Διάλογος», η μαγική λέξις την οποία κάποιοι θεωρούν πανάκεια και τρόπο διευθετήσεως κάθε προβλήματος.

Δεν είναι έτσι. Μέσω διαλόγου οδηγήθηκε η χώρα μας στην επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών. Κάποιοι προσβλέπουν σε «Πρέσπες» και στο Αιγαίο. Να μην ξεχνάμε πως υπήρξε και μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου που είχε το θράσος να τοποθετηθεί υπέρ αυτής της τακτικής. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός αναισχύντως δήλωνε: «Μακάρι να είχαμε και εμείς μια Συμφωνία των Πρεσπών. Σας ζηλεύουμε εσάς τους Μακεδόνες. Έχετε εσείς πρόβλημα ασφάλειας; Σε μας πετάνε αεροπλάνα και γίνονται αερομαχίες. Έχετε πρόβλημα με τα σύνορα; Εμάς διεκδικούν τα νησιά μας και συνεχώς ζητούν περισσότερα».

Αλλά όπως οι Σκοπιανοί δεν έκαναν πίσω σε καμία από τις ανιστόρητες διεκδικήσεις τους, ούτε οι Τούρκοι θα κάνουν πίσω στις προκλήσεις κι στις διεκδικήσεις νησιών. Για αυτούς, ο διάλογος δεν αποτελεί τρόπο επιλύσεως διαφορών. Αποτελεί πλατφόρμα διαμορφώσεως του εφαλτηρίου, από το οποίο θα διεκδικήσει και άλλα, μόλις διασφαλίσει την λεία της πρώτης αρπαγής. Αυτής του διαλόγου για τον οποίο μεσολαβεί τώρα η Άγκελα Μέρκελ.

Το 66% των Ελλήνων θεωρεί πιθανό ένα «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία στο επόμενο δωδεκάμηνο, συμφώνως προς δημοσκόπηση της MRB. Ποσοστό αυξημένο κατά 6,8% σε σχέση με το 59,2% που εξέφραζε την ίδια ανησυχία τον περασμένο Δεκέμβριο. Θα ησυχάσουν άραγε αυτοί οι ανησυχούντες Έλληνες αν γίνει δεκτός ένα διάλογος με την Τουρκία; Με δεδομένο ότι θα είναι ένας διάλογος στον οποίο μας οδηγούν οι πιέσεις ξένων δυνάμεων, χωρίς να έχει αποσυρθεί η απειλή βίας από την Τουρκία, στους επόμενους μήνες μάλλον θα δούμε το ποσοστό αυτό να αυξάνεται. Εκεί θα οδηγήσει η συμπεριφορά της Τουρκίας που πάντα διεκδικεί περισσότερα. Κάτι που η Άγκελα Μέρκελ και οι λοιποί σύμμαχοι και εταίροι προσποιούνται ότι αγνοούν.

εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.