Φυτεύουν Τεμένη στη Θράκη!

Επώνυμες καταγγελίες στην Πολεοδομία Ροδόπης για παράτυπη ανέγερση τζαμιών και μάλιστα σε χωριά όπου δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι!

Όπως είναι γνωστό, η παρουσία της Άγκυρας στη Θράκη μας, με όχημα κυρίως το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, έχει πολλές πτυχές που αποτυπώνουν παράλληλα την αναποτελεσματικότητα ή και την απροθυμία της ελληνικής Πολιτείας να την αντιμετωπίσει.

Γιάννης Χ. Κουριαννίδης*
«δημοκρατία»

Μπορεί τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο, με την απροκάλυπτη προσπάθεια της γειτονικής χώρας να οδηγήσει χιλιάδες λαθρομετανάστες στο ελληνικό έδαφος, να αποκάλυψαν μία πτυχή της επιβουλής κατά της πατρίδας μας, αλλά αυτή αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά χάρη στις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και στο φιλότιμο και στην ετοιμότητα των κατοίκων της περιοχής. Υπάρχουν όμως και άλλες δραστηριότητες της Άγκυρας επίσης επικίνδυνες, αφού αυτές υποκρύπτονται πίσω από την επίκληση ανθρώπινων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών, που με περίσσιο θράσος ισχυρίζεται ότι καταπατούνται στην πατρίδα μας!

Στο πλαίσιο αυτό ανήκει και η κατά κόρον ανέγερση τεμενών στην περιοχή της Θράκης, εντελώς δυσανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων (π.χ. Μελέτη Ροδόπης, Κιμμέρια Ξάνθης…) ή ακόμη και σε περιοχές έρημες από μουσουλμάνους κατοίκους, όπως είναι λ.χ. τα χωριά Νυμφαία και Κερασιά. Το πρώτο κατοικείται σήμερα από ελάχιστους μουσουλμάνους κατοίκους, ενώ στο δεύτερο υπάρχει μόνον ένας μόνιμος Ελληνας κάτοικος κι αυτός είναι χριστιανός!

Η Νυμφαία είναι το πιο κοντινό χωριό στο ομώνυμο οχυρό όπου διεξήχθη η ιστορική μάχη κατά την εισβολή των Γερμανών στην πατρίδα μας, το 1941, ενώ βρίσκεται δίπλα στον νέο οδικό άξονα προς τη Βουλγαρία και αποτελεί το πρώτο χωριό που συναντά κάποιος ερχόμενος από τη γειτονική χώρα. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα ότι η ανέγερση ενός νέου τεμένους «τουρκικού τύπου» ενέχει μια ιδιαίτερη σημειολογία…

Η ανέγερση, όμως, ενός νέου τεμένους προϋποθέτει την έγκριση από πλευράς της Γραμματείας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, κάτι που φαίνεται να μην έχει συμβεί. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ήδη υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες στην Πολεοδομία Ροδόπης για προκλητικές παραλείψεις και αυθαιρεσίες εκ μέρους του επιβλέποντος μηχανικού και η υπόθεση μάλλον θα οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Το θέμα βεβαίως δεν είναι τόσο απλό. Αυθαιρεσίες πολεοδομικές γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται δυστυχώς σε πολλά μέρη της πατρίδας μας. Όποτε αυτές γίνονται αντιληπτές, υποχρεώνονται οι παρανομήσαντες να προβούν στην τακτοποίησή τους πληρώνοντας ενίοτε και το αντίστοιχο πρόστιμο. Εδώ, όμως, δεν είναι τόσο απλό, διότι αναφερόμαστε σε έναν οίκο λατρείας και μάλιστα σε μια περιοχή όπου περισσεύουν οι πρόθυμοι να μιλήσουν για «καταπιέσεις» και για «προσκόμματα» της Ελληνικής Πολιτείας.

Αν λοιπόν ισχύουν όσα καταγγέλλονται, αναρωτιέται εύλογα κάποιος: Δεν τα γνώριζαν αυτά οι ντόπιοι εργολάβοι, ώστε να λάβουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων; Ακόμη περισσότερο, η τοπική μουφτεία δεν γνώριζε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ανέγερση ενός νέου τεμένους; Ποια ήταν η εμπλοκή της στην υπόθεση; Τέλος, μπορεί η λειψανδρία των τοπικών υπηρεσιών να αποτελεί διαρκές άλλοθι για τη μη έγκαιρη διεξαγωγή πολεοδομικών ελέγχων και να πρέπει εκ των υστέρων -και μετά από πρωτοβουλίες ιδιωτών!- να αναζητούμε λύσεις;

Θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον την υπόθεση προκειμένου αφενός να πληροφορηθούμε αν αληθεύουν τελικώς οι καταγγελίες και αφετέρου να δούμε αν η όλη υπόθεση τύχει εκμετάλλευσης από τα ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου. Φυσικά, στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει επιτέλους να αποδοθούν και ευθύνες σε όσους επιτρέπουν τη δημιουργία τέτοιων καταστάσεων, τόσο των φυσικών όσο και των ηθικών αυτουργών τους.

*Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» info@thess-el-poli.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.