Σύμβουλος Μητσοτάκη για ΑΟΖ: Δεν μπορούμε να έχουμε τα πάντα – Να δώσουμε κάτι

«Υπάρχουν διερευνητικές επαφές που έχουν σκοπό τη λείανση των διαφορών πριν πάμε στο Δικαστήριο. Αν επανέλθουν οι διερευνητικές όπως το 2016, θα μπορούσε, ενδεχομένως να βρεθεί μια λύση η οποία να ικανοποιεί εμάς και τους Τούρκους.

»Πέρα από το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τα υπόλοιπα που βάζει η Τουρκία, ίσως να μπορούν να λυθούν βαθμιαία μέσα από τις διερευνητικές επαφές» είπε ο Χρήστος Ροζάκης, υφυπουργός Εξωτερικών του Κώστα Σημίτη και νυν σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά.

Να σημειωθεί ότι αποτελεί ΠΑΓΙΑ και ΕΠΙΣΗΜΗ θέση της Ελλάδας ότι εκτός της ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας δεν υπάρχει άλλη διαφορά με την Τουρκία [διαβάστε εδώ].

Οπότε, ο κ. Ροζάκης είναι προφανώς εκτός εθνικής γραμμής.

Εάν οι «λύσεις» προϋποθέτουν και κάποιους συμβιβασμούς, ο 79χρονος πανεπιστημιακός Χρήστος Ροζάκης απάντησε «ασφαλώς» .

«Δεν μπορούμε να έχουμε τα πάντα με το μέρος μας.

»Θα πρέπει να δώσουμε και κάτι.

»Για να πάμε στη Χάγη χρειάζεται συνυποσχετικό.

»Αν για κάποιους λόγους εμείς δεν συμφωνούμε επί όλων των θεμάτων δεν θα φθάσουμε στην υπογραφή, άρα δεν θα πάμε στο δικαστήριο».

Για την σκέψη που διατύπωσε ο ίδιος, να προσφύγει η Ελλάδα κατά της Λιβύης για το τουρκολυβικό σύμφωνο και αν το περιβάλλον για τη χώρα μας είναι ευνοϊκό προκειμένου να επιχειρήσει κάτι τέτοιο, ο κ. Ροζάκης είπε:

«Αν εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες στις διερευνητικές επαφές και εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε μπορούμε να πάμε στο Δικαστήριο με τη Λιβύη.

»Βεβαίως και έχουμε πολλές πιθανότητες να κερδίσουμε, δηλαδή να κριθεί παράνομη η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας και παράλληλα να μας δοθεί η δυνατότητα να έχουμε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που τώρα δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε.

»Μιλάμε φυσικά μόνο για τα νησιά που είναι συνυφασμένα με την περιοχή».

Δηλαδή, ο Χρήστος Ροζάκης ζητά να πάμε σε διεθνές δικαστήριο με την ισλαμική (τζιχαντιστική) κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης, η οποία μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή και η οποία δεν δικαιούται να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες και να τη νομιμοποιήσουμε!

Μεγάλο μυαλό ο Χρήστος Ροζάκης, δεν βρίσκετε;

Να δώσουμε κάτι στην Τουρκία από τα δικά μας και να νομιμοποιήσουμε την ανυπόστατη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.

Μόνο το πότε να συνθηκολογήσουμε δεν μας είπε αυτός ο άνθρωπος του Κώστα Σημίτη και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αν είναι ώριμα τα ελληνικά κόμματα και η ελληνική κοινωνία να δεχθούν συμβιβασμούς προκειμένου να υπάρξει λύση σε μια διαπραγμάτευση με τη Τουρκία, ο καθηγητής υπογράμμισε:

«Φοβάμαι ότι η ελληνική κοινωνία γαλουχήθηκε μέσα από αρχές και αξίες που δεν είναι απαραίτητα σωστές, δηλαδή συνυφασμένες με το Διεθνές Δίκαιο.

»Εκεί θα βρούμε δυσκολίες. Ορισμένες διεκδικήσεις μας είναι μαξιμαλιστικές και ως εκ τούτου δύσκολα θα μπορέσει η ελληνική ηγεσία να πείσει τον ελληνικό λαό να υποχωρήσει απ αυτές».

Σε γραμμή Τουρκίας ο κ. Ροζάκης

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει μια μαξιμαλιστική θέση σε όλα της τα ζητήματα.

»Έχει θεωρήσει ότι μπορεί να έχει ΑΟΖ μέχρι την Κύπρο, πράγμα αδύνατον (σ.σ. τουρκική θέση).

»Έχει θεωρήσει ότι μπορεί να έχει 12 ναυτικά μίλια παντού (σ.σ. τουρκική θέση).

»Έχει θεωρήσει ότι μπορεί να έχει εναέριο χώρο μεγαλύτερο από την αιγιαλίτιδα ζώνη της» (σ.σ. τουρκική θέση).

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.